20 / 04 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan, Gümüşhanede 23 tesisin açılışını yaptı!

Recep Tayyip Erdoğan, Gümüşhanede 23 tesisin açılışını yaptı!

Recep Tayyip Erdoğan, dün Gümüşhanede 86 milyon liralık 23 tesisin açılışını yaptı. Doğan Grubu ile işadamı Necati Kurmelin ortak olduğu Gümüştaş A.Ş.nin cevher zenginleştirme tesisini örnek gösteren Erdoğan, Buraya 22 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı.



BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, dün Gümüşhanede 86 milyon liralık 23 tesisin açılışını yaptı. Erdoğan, Doğan Grubu ile işadamı Necati Kurmelin ortak olduğu Gümüştaş A.Ş.nin cevher zenginleştirme tesisini örnek göstererek, Gümüştaş Madencilik Tesisi Maden Birimi ile birlikte, şu anda bana verilen bilgilere göre 22 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı. Yılda 120 bin ton madenin işlenerek burada yapılacak istihdamla bütünleşmesi, diğer özel sektör kuruluşlarımıza da örnek teşkil ediyor diye konuştu.

İlk bağlantı Çinle kuruldu
Gümüşhanedeki yatırımların önemine dikkat çeken Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: Sayın Aydın Doğan ve ortağı sayın Kurmelin burada bir adımı atmış olmaları, aynı şekilde Niğdede bir diğer ayağının olması, ülkemiz sanayisi için de madencilik alanında önemli adım tesis ediyor. Çine ilk bağlantıların kurulmuş olması ayrı bir mutluluk vesilesi. Tabi hepsinden öte, beni çok daha mutlu eden 170 kişinin burada istihdam ediliyor olması ve bunun yan, diğer kuruluşlarla beraber 1000i bulacağının veya bulduğunun müjdesini kendilerinden almış olmam, işsizliğin özellikle tartışıldığı ülkemizde, Gümüşhanede, bir Gümüşhaneli olarak, Kelkitli olarak bu adımı atmış olmaları bir örnek teşkil etmektedir ki her ilimizde özellikle vurgu yaptığım konu budur. İllerimizde, o ilin işadamı durumunda olan insanımızın kendi doğduğu, büyüdüğü yeri ihmal etmemesi, buralarda yatırım yapması istikametindeki tavsiyelerimiz var. Şu anda Aydın Doğan ve ortağı sayın Kurmel burada böyle bir adım atmış olmaları, aynı şekilde Niğdede yine bunun bir diğer ayağının olması gerçekten ülkemiz sanayisi için de, ülkemizde madencilik alanında da çok çok önemli bir adım teşkil ediyor.

Şehirde değişim yaşanıyor
Gümüşhaneye yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: Yine bugün kamu kuruluşları tarafından gerçekleştirilen 23 ayrı tesisin de toplam yatırım bedeli 86 milyon TL. Ve bunların da, Gümüşhanemizin tüm köylerinin pek çok ihtiyacını karşılayan 405 KÖY-DES projesiyle desteklendiğini de burada açıklamak istiyorum. Bu projelerin de yatırım bedeli 15 milyon TL civarında ve bu adımlarla birlikte Gümüşhane bir değişim, bir dönüşümü yaşıyor. Burada tabi emeği geçen gerek valimiz, gerek tüm mimarından mühendisine, işçisine kadar tüm kardeşlerimi özellikle kutluyorum. KÖY-DES projesi, bizim dönemimizin bildiğiniz gibi farklı ve patenti, her şeyi bize ait olan bir proje. Ve Gümüşhanede suyu olmayan, hamdolsun, köyümüz kalmadı, ünite kalmadı, bunlar başarılmış durumda. Ve bütün bunlara yönelik adımlarımızı kararlı bir şekilde atmaya da devam ececeğiz. Köylerimizi, adeta bir şehir bilinci içerisinde, bir şehirleşme bilinci içerisinde geleceğe taşıyacağız.

Ülke gelişimine katkı
Bu tesisin sadece Gümaşhane değil ülkemiz için önemli bir işletme olduğunu vurgulayan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, şöyle konuştu: Ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında öz kaynaklarımızdan daha fazla yararlanmak mecburiyetindeyiz. Bilhassa maden kaynaklarımızın daha fazla katma değer sağlayacak şekilde değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. İşte bu anlayıştan yola çıkarak biz de ortağımız Necati Kurmelle birlikte Gümüştaş Madenciliki kurarak, yıllardır atıl vaziyette duran Gümüşhane ve Niğde-Bolkar maden yataklarını işleterek ülke ekonomisine kazandırma arayışına girdik. Her iki maden sahasında cevher üretimi ve zenginleştirme tesisleri kurduk.

Tesisin bazı özellikleri

Cevher zenginleştirme tesisinde, kurşun, çinko ve bakır konsantre ediliyor.
Yıllık 120 bin ton cevher işlenecek olan tesiste elde edilen ürünlerin tamamı ihraç edilecek.
Tesis, Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesinde 218 bin metrekare alana kuruldu.
Hedeflenen ihracat satış geliri bugünkü fiyatlarla 250 milyon dolar olarak öngörüldü.

Doğan Ailesi Gümüşhaneye 15 yatırım yaptı

TESİSİN Gümüşhanenin ekonomik dinamizmine bir canlılık getireceğini belirten Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Biliyorsunuz Gümüşhaneli, Kelkitli bir aileyiz. Buraya yaptığımız yatırımlardan da ailece mutluluk duymaktayız. Bugüne kadar Doğan Grubu ve Doğan Ailesi olarak Gümüşhanede 15 yatırımımız oldu. İlkokuldan meslek yüksek okuluna kadar, aş evinden spor tesisine kadar biliyorsunuz bir de çağrı merkezimiz bulunuyor burada. Doğan organik ürünlerinin, sütümüzün üretildiği bir tesisimiz bulunuyor. Bir de bu madeni açtık dedi.

170 kişiye  istihdam

GÜMÜŞHANE işletmesinin bir zenginleştirme projesi olduğunu açıklayan Arzuhan Doğan Yalçındağ,  Sadece bu işletme doğrudan 170 kişiye istihdam sağlayacak.
Bundan çok daha fazla da dolaylı istihdam sağlanacaktır. Bölge insanının kendi evinde kalarak istihdam bulması gerçekten
hepimizin çok arzu ettiği bir gelişmedir.

Gümüşhane ile Trabzon arasına 9 tünel

GÜMÜŞHANE-Trabzon arasında 9 tünelle birlikte duble yolların tamamlanmasıyla önemli bir adım atılacağını belirten Başbakan Erdoğan, Biliyorsunuz yaz-kış o çekilen çilelerin minimize olduğu, inşallah, bir dönemi bizlere yaklaştıracak ve ustalık dönemimizin en önemli neticeleri de bunlar olacak. Ve 2023 yılında öngördüğümüz yıllık 20 milyar dolar maden ihracatı hedefimize de, bu yatırımlar önemli katkılar sağlayacak. Yatırımcımızı, yatırımcı kuruluşumuzu bu vesileyle tekrar tebrik ediyorum ve başarılarının artarak devamını diliyorum dedi.
Hürriyet/Selçuk ŞENYÜZ


Geri Dön