19 / 04 / 2024

Refinansman nedir? Sistem nasıl işliyor?

Refinansman nedir? Sistem nasıl işliyor?

Refinansman yurtdışında oldukça sık karşılaşılan bir uygulama ancak ülkemizde yeni yeni yaygınlaşıyor. Peki "refinansman" ne demek? Sistem nasıl işliyor? İşte uygulamayla ilgili kısa bir bilgi...



Refinansman yurtdışında oldukça sık karşılaşılan bir uygulama. Özellikle büyük altyapı projelerinde sona yaklaşılmasıyla birlikte, para akışının daha somut bir tarihte öngörülmesi gibi cazip şartlar nedeniyle kimi kurumlar üstlenici firmalara refinansman teklifi ile gidiyorlar. 


Yine yurtdışında sıkça uygulanan yöntemlerden biri de, bankaların portföylerindeki krediyi satışa çıkarmaları. Bu da yine Türkiye’de daha az görülen bir yöntem. 


Türkiye’de bankalar kredileri de bilançolarında tutuyorlar. Dolayısıyla büyük kredi anlaşmalarında erken ödeme komisyonu konularak, bu işlemin olası olumsuz etkileri bertaraf edilmeye çalışılıyor. İzmir-İstanbul otoyolu projesinin finansmanında da söz konusu erken ödeme komisyonun olduğu ve taraflar arasındaki müzakere başlıklarından birinin de bu olduğu belirtiliyor. 


Hürriyet




Geri Dön