29 / 03 / 2024

Rekabet Kurulu, demir fiyatlarını soruşturmaya gerek görmedi!

Rekabet Kurulu, demir fiyatlarını soruşturmaya gerek görmedi!

Rekabet Kurulu, Kardemir Karabük Demir Çelik başta olmak üzere demir çelik üreticisi 8 teşebbüsün inşaat çubuğu fiyatlarını yüksek seviyelerde tuttukları iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdi



Rekabet Kurulunun 9 Aralık 2011 tarihinde aldığı kararlar, Kurulun resmi web sitesinde yayımlandı. Kurul, Tesa Bant San. ve Tic. AŞ tarafından yeniden satıcıların aktif ve/veya pasif satışlarının yasaklanması ve farklı sektörlere yönelik çalışan yeniden satıcılara aynı ürünün farklı ıskontolarla sunulması suretiyle pazardaki rekabetin kısıtlandığı iddiası üzerine yaptığı inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetin reddine karar verdi.

Rekabet Kurulu, Demir çelik üreticisi Çolakoğlu Metalurji AŞ, Diler Demir Çelik End. ve Tic. AŞ , Ekinciler Demir ve Çelik AŞ, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal End. AŞ, İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. AŞ,  İzmir  Demir Çelik San. AŞ, Kaptan Demir Çelik Endüstrisi ve Tic. AŞ, Kardemir Karabük Demir Çelik Fabrikaları AŞ, Kroman Çelik San. AŞ unvanlı teşebbüslerin inşaatlarda kullanılan her ebat çubuğu üretmedikleri, bu yöntemle inşaat çubuğu fiyatlarını yüksek seviyelerde tuttukları iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda da soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdi ve şikayeti reddetti.

Lukoil'e soruşturma yok

Shell& Turcas Petrol ve Lukoil Eurasia Petrol AŞ'nin yaptığı dikey anlaşmaları inceleyen Kurul, şirketlerin dikey anlaşmalar ve çeşitli uygulamalar yoluyla rekabeti ihlal ettiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda da dikey ilişki ile ilgili olarak herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığına karar verdi.

İnternet kafelere yönelik olarak hazırlanan "3  Projesi" kapsamında 4054 sayılı Kanun;un Microsoft Bilgisayar Yazılım Hizmetleri Ltd. Şti, İstanbul İnternet Kafeciler Esnaf Odası ve  Ankara  İnternet Kafeciler Esnaf Odası tarafından ihlal edildiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun maddesi uyarınca soruşturma açılmasına gerek olmadığına, şikayetin reddine karar verildi.

 

Menfi tespit ve muafiyet

Zer Merkezi Hizmetler ve Ticaret AŞ'nin 3 Mayıs 2011 tarihinde, Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. ile akdettiği "araç taşıma hizmeti sözleşmesi ve eklerine" ve Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ ile akdettiği "araç taşıma hizmeti anlaşması ve eklerine" muafiyet tanınmasına karar verildi. Türk Hava Yolları AO tarafından kontrol edilen Uçak Koltuk Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ'nin adı geçen teşebbüs ve Assan Hanil Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ortak kontrolüne geçmesi suretiyle ortak girişim tesis edilmesi işlemine izin verildi.

Roche Müstahzarları San. AŞ'nin münhasır depo uygulaması sonucu Herceptin, Altuzan ve Neupogen adlı ilaçların alımına yönelik olarak Erzurum'da yapılan ihalelerde sadece Hürriyet İthal İlaç Ecza Deposu Tic. Ltd. Şti'nin teklif verebilmesi nedeniyle ihalelerde rekabet ortamının sağlanmadığı, dolayısıyla Atatürk Üniversitesi Hastanesi'nin söz konusu ilaçları adı geçen teşebbüsün verdiği yüksek fiyatlardan almak zorunda kaldığı iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildi.

AA


Geri Dön