29 / 03 / 2024

Renex-Eco Fuarı başladı!

Renex-Eco Fuarı başladı!

Enerji Kimlik Belgesi Yazılımı olan BEP-TR, CNR Expo"da düzenlenen Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Enerji Verimliliği ve Yalıtım Fuarı"nda (Renex-Eco) tanıtıldı



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, '2011 yılında özellikle konut sektörü başta olmak üzere, artık bir giyimde markayı takip eder gibi, enerji verimliliğinde de yapıda özellikle bu alanda bir marka belgeyi sorar, araştırır ve ona göre satın alma kararını verme noktasında bir kültürün geliştiğini göreceğiz' dedi.
               
Enerji Kimlik Belgesi Yazılımı olan BEP-TR, CNR Expo"da düzenlenen Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Enerji Verimliliği ve Yalıtım Fuarı"nda (Renex-Eco) tanıtıldı.
               
Bakan Demir, yazılımın tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30-40"ının binalarda kullanıldığını, konutlar başta olmak üzere tüm iş yeri ve sanayi yapıları da dahil bunların enerji tasarruflu hale getirilmesi durumunda bir yılda 6 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanabileceğini söyledi.
               
Yalıtım eksikliğinden doğan bu enerji kaybıyla her yıl en az bir Karadeniz sahil duble yolu kadar yatırım imkanının kaybedilmiş olduğuna dikkati çeken Demir, 'Yani vardan harcıyoruz. Harcamamamız gerekeni harcıyoruz' dedi.
               
Konutlar için getirilen Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğunun 1 Ocak"tan itibaren uygulamaya geçeceğini anımsatan Bakan Demir, ocak ayının başından itibaren yeni yapılan tüm binalara hangi sınıf enerji verimliliğini ifade ettiğine dair kimlik verileceğini, binaya inşaat ruhsatı almadan önce bu belgenin verilmiş olmasını temin etmeyi hedeflediklerini kaydetti.
               
Mustafa Demir, 'Artık 2011 yılında özellikle konut sektörü başta olmak üzere, insanlar artık bir giyimde markayı takip eder gibi enerji verimliliğinde de yapıda özellikle bu alanda bir marka belgeyi sorar, araştırır ve ona göre satın alma kararını verme noktasında bir kültürün geliştiğini göreceğiz. Biz de doğrusu uygulamayı merak ediyoruz. Nasıl bir etki yaratacağını heyecanla biz de bekliyoruz. Ama bu uygulamanın şu ana kadar deneme çalışmalarında da başarılı olduğunu görüyoruz. İnşallah 1 Ocak"tan itibaren başarıyla uygulamayı temin etmiş oluruz' dedi.
               
-'100 KAMU BİNASINI ENERJİ VERİMLİ HALE GETİRECEK PROJEYİ HAYATA GEçİRECEĞİZ'-
               
Enerji Kimlik Belgesi çalışmasını da sektörle birlikte yaptıklarını ve çok başarılı bir çalışma olacağını düşündüklerini belirten Demir, şunları kaydetti:
               
'Enerji Kimlik Belgesi"nin verilmesiyle başka bir kavram da gelişecek Türkiye"de. Yine enerji kanununda ifade edilen geçmiş yapı stokumuzun 2017 yılına kadar tamamına enerji kimlik belgesi düzenlenecek. 2011 yılında tüm geçmiş yapı stoklarına sanayi tesisleri, turizm tesisleri de dahil tamamına bir enerji kimlik belgesi verme projesini başlatacağız. Mevcut yapılara bu belge verme sistemini başlatırken, şayet o E,F,G,H gibi belgeleri ortaya çıkartırsa hemen orada enerji verimliliği noktasında yalıtım projeleriyle o yapıların enerji verimli hale getirilmesi noktasında çok önemli bir projeyi hayata geçireceğiz.'
               
Bakanlık olarak, aralık ayının başında yeni bir proje geliştirdiklerini bildiren Demir, 'Türkiye"de 100 tane kamu yapısını, ki bunlar değişik büyüklükte ve özellikte, hemen hemen her kurumdan seçilmiş kamu yapılarında, mevcut yazılım üzerinden, mevcut binaların verileri girilerek, biz o yapıların durumunu tespit edip Devlet Planlama Teşkilatı"na bir çalışma sunduk. Bu çalışma kabul edildi. 100 tane kamu binasını 2011 yılında enerji verimli hale getirecek projeyi hayata geçireceğiz. Bu çalışmaya da bakanlık olarak öncülük ediyoruz' diye konuştu.
               
Demir, mevcut binaların durumunu tespit edip, özellikle son 5 ile 10 yıl geriye giderek o binalarla ilgili enerjiye ödedikleri bedeli maddi olarak önlerine koyacaklarını, sonrasında binalarla ilgili sektöre proje çalışması yaptıracaklarını ve ardından yalıtım dönüşüm yapım işlerini gerçekleştireceklerini, enerji maliyeti noktasındaki giderlerini de hesaplayarak önlerine koyacaklarını belirtti.
               
Mustafa Demir, 'Enerji verimli hale dönüştürülen o yapılarda harcanan paranın 3-4-5 yıl gibi zaman dilimi içinde tekrar geri döndüğünü, o kurumun o harcamasını dönüşümden sonra tasarruf ettiği enerjiyle kazandığını göreceğiz' dedi.
A.A


Geri Dön