19 / 04 / 2024

Restorasyonu tamamlanan 250 eser açıldı!

Restorasyonu tamamlanan 250 eser açıldı!

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "Vakıf Haftası ve Restorasyonu Tamamlanan 250 Eserin 7 Bölgeden Canlı Bağlantılı Toplu Açılış Töreni"nde bazı açıklamalar yaptı.



 

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "Vakıf Haftası ve Restorasyonu Tamamlanan 250 Eserin 7 Bölgeden Canlı Bağlantılı Toplu Açılış Töreni"nde konuştu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Vakıflar kurumunun geçmişte olduğu gibi bugün de milletin ve insanlığın hizmetinde olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Vakıf Kuran Kadınlar" teması ile kutlanan 2018 yılı Vakıf Haftası'nı tebrik etti.

Çavuşoğlu, vakıf kavramının Türkiye ve dünya için her geçen gün önemli hale geldiğini söyleyerek "Yeryüzünde giderek artan sorunların, zulümlerin, adaletsizliklerin ve bunların sonuçları olarak ortaya çıkan açlık ve sefaletin ortadan kalkması için İslam medeniyetinin en müstesna araçlarından olan vakıflar, 21. yüzyılda insanlığa sunmamız gereken en önemli çözüm yollarımızdan biridir. Zira, İslam medeniyeti daha çok vermek, elinde bir şey kalmayıncaya kadar, hatta gizlice vermek üzerine inşa edilmiştir." dedi.

İslam medeniyetinde çok önemli bir rol oynayan vakıfların, erkek-kadın ayırımı gözetmeksizin milletin "hayır yapmak" deyince ilk aklına gelen kurum olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, şu şekilde konuştu: 

"Batı'nın Ortaçağı'nda kadının adı yokken, bizim kadın kahramanlarımız özgürce kendi iradeleriyle mallarını Allah rızası için vakfetmişler ve asırlar sonra bile bizlere ulaşan muhteşem eserlere vesile olmuşlardır. Tarihimizde mallarını vakfederek, kıyamete kadar isimlerini hayırla andığımız vakıf kuran kadınlar olduğu gibi, ekonomik özgürlüğüne eskisinden daha güçlü bir şekilde sahip olan günümüz kadınlarının da mallarını vakfederek, vakıflar kurduklarına, ülkemiz adına minnet duygularımızla şahit oluyoruz."

- 7 farklı ülkede 49 ayrı restorasyon projesi

Hakan Çavuşoğlu, günümüzde kadınların kurdukları ya da kuracakları vakıfların da gelecek nesiller tarafından hayırla yad edileceğini söyledi.

On yıllar boyunca ciddi ihmal ve talanlara maruz kalan vakıflar kurumunun AK Parti hükümetleri döneminde, tüm yönleriyle milletin gündemine yeniden getirildiğini ve vakıfların ülkenin yüz akı kurumlarından biri olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Vakıflar Genel Müdürlüğü, her yıl ülke genelinde 250 ila 300 arasında vakıf eserini restorasyona alarak, sistemli bir planlamayla ülke genelinde tüm eserlere aciliyet sırasına göre dokunmaktadır." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğünün sadece yurt içindeki vakıf eserlerine değil, Osmanlı coğrafyasındaki tüm vakıf eserlerine de el uzatmaya başladığını hatırlatarak, şu şekilde devam etti:

"Bugün itibarıyla, 7 farklı ülkede 49 ayrı restorasyon projesinden bir kısmını bitirmiş, bir kısmının da çalışmaları devam etmektedir. Yurt dışı restorasyon projeleri her geçen yıl artarak devam edecektir. Yurt dışında sadece restorasyon projelerini gerçekleştirmekle kalmamakta, aynı zamanda bugün vakfiyeleri arşivimizde bulunan ülkelere o vakfiyelerin hayır şartları gereği yardımlar yapmakta ve Bezmialem Üniversitesi Hastanesinde de o ülkelerden getirdiği hasta ve muhtaç insanları din ve dil farkı gözetmeksizin tedavi ettirmektedir."  

Vakıflar Genel Müdürlüğünün artık kurum üreten bir kurum haline geldiğine de değinen Çavuşoğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Bezmialem Vakıf Üniversitesinin kurulduğunu,  2016'da hizmete giren ve sermayesinin tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğünce karşılanan Vakıf Katılımın da finansal katılım sektöründe saygın bir konuma geldiğini belirtti.

Çavuşoğlu, genel müdürlüğün faaliyetlerinin ecdada yaraşır noktalara yaklaştığını söyleyerek "Bu büyük hazinenin önümüzdeki yıllarda da daha etkin hale geleceğinden, milletimize ve vakıf coğrafyamıza hizmet imkanlarının artacağından şüphe yoktur." diye konuştu.

 Vakıflar Genel Müdürlüğünün bütçesinin devasa olarak büyümesi ve bu hizmetlerin sunulabilmesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iradelerinin bir sonucu olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, hizmetlerinin arkasında vakıf hassasiyetiyle dimdik duran siz Cumhurbaşkanımızla yeni dönemde, inşallah ülkemizin ve tüm dünya mazlumların gözbebeği olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, bugün açılışını yapacağımız 7 bölgemizdeki 250 eserimizin milletimize hayırlı olmasını niyaz ediyorum." dedi.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de hafta boyunca yapılacak etkinlikler, yaptıkları çalışmalar ve projeler hakkında da açıklamalar yaptı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün son 15 yılda geliştiğini söyleyen Ertem, "Doğru programlama ve yatırım kararları sonrası gelirlerde meydana gelen artış, hizmet ve restorasyon olarak geri dönmüştür. Öyle ki gelirlerimiz o günden bu güne 30 kat artmış, restorasyonlarımız da bunun daha fevkinde bir artış göstermiştir." dedi.

 


Geri Dön