29 / 03 / 2024

Rezidanslarda günlük kiralamalar denetleniyor!

Rezidanslarda günlük kiralamalar denetleniyor!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, günübirlik kiralanan ve ruhsatsız olduğu saptanan apart dairelerle rezidanslara denetimleri sürdürüyor. Son olarak denetlenen Bomonti Rezidans'ın günlük kiralamayı askıya aldığı öğrenildi...



BİR türlü tam anlamıyla  yasal statüye kavuşamayan günlük kiralaya verilen apart daire ve rezidanslara ruhsat denetimi sürüyor. İstanbul'da özellikle Körfez'den gelen turistlerin tercih ettiği Bomonti Rezidans'm denetlendiği ve günlük kiralamayı askıya almak zorunda kaldığı öğrenildi. 

Aslında her şey geçen yıl dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle başladı. "Kızlı erkekli evlerde kalıyorlar. Yönetmelik getireceğiz ve engelleyeceğiz." Ardından İçişleri Bakanhğı'nın 26 Kasım 2013'teki genelgesi geldi. Genelgede "Günübirlik kiraya verilen apart daire, rezidans veya apart şeklindeki yurt ve pansiyon niteliğindeki yerlere yönelik denetimlere ağırlık verilecektir" deniyordu. 

Apart daire ve rezidanslar aynı zamanda yurt ve pansiyon gibi hizmetler için de kullanılıyordu. Genelgede, bu binaların da yangın merpeni ve benzeri donanım açısından inceleneceği, normal işyeri açma işlemlerinin uygulanarak, denetimlerinin yapılacağı vurgulanıyordu. 

Genelgenin hemen ardından denetimler başladı. Örneğin Tophane'de, turistlerin kaldıkları apartlar kapatıldı. Genelge, yaz aylarında çok fazla uygulanmadı. Ancak Denizli'de Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin'nin "kızlı erkekli apartlara takipteyiz" açıklamasıyla birlikte genelge yeniden gündeme geldi, istanbul Emniyet Müdürlüğünün de günübirlik kiralama yapan apart daire ve rezidanslara denetimleri sürüyor. 


TURİZMCİLER TEDİRGİN

Genelgenin kastettiği günlük ve kısa süreli kiralamalar, aslında ev turizmi adıyla dünyada da uygulanan bir turizm çeşidi. Türkiye'de de İstanbul'a artan ilgiyle yeni trendlerden biri. Bazı turistler hem rahatlığı hem de ekonomik oluşu nedeniyle, otel yerine evlerde kalmak istiyor. Bu talep de günlük ya da haftalık kiralanan apartların yaygınlaşmasına neden oluyor. 


TÜRSAB verilerine göre ev turizmi Avrupa'da 20 milyar euroluk bir ekonomik değer oluşturuyor. Her 4 turistten l'i de tatilini otelde değil evde geçirmek istiyor. Toplam 42 milyon kişi de tatilini böyle yapıyor. Bu trendi başlatan turizmciler ise tedirgin. Bu turizmin kurallarının ve ticari alt yapısının oluşmasını, sektördeki turizmciler de istiyor. Bu nedenle Maliye Bakam Mehmet Şimşek'e altı ay önce bir dosya sunan ev turizmcileri, genelgelerle beklenmedik denetimlerin turistleri de rahatsız ettiğini belirterek, konuya düzenleme getirilmemesinden şikâyetçi. 


Ev sayımızı düşürdük 

ERDOĞAN Altındiş, Manzara İstanbul markasıyla yürüttüğü ev turizmiyle Almanya'nın siyasetçi, entelektüel ve iş insanlarını ağırlayan bir turizmci. Dünyada artık bu turizmin yaygınlaşmakta olduğunu söyleyen Altındiş, "Tedirginiz. Huzurlu çalışamıyoruz. Ev sayımızı 50'den 35'e düşürdük. 

Vergimizi veriyoruz ama yasal değiliz. Düzenleme hala yapüamadı" diyor. 

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır ise bu turizme karşı çıkanlardan. Ruhsatsız çalışan apartların haksız rekabet yarattığım, bu nedenle otelcilerin şikayetlerinin de etkisi ile geçen yü denetlemelerin yapüdığım söylüyor. 

Ancak yasal olarak kesin bir çözüm getirilemediğini anlatan Bayındır, "Bizim şikayetlerimiz sürüyor. Belki o nedenle denetlemeler artmıştır" diye konuşuyor. 


Jale Özgentürk- Hürriyet


Geri Dön