24 / 04 / 2024

Rixos Maldivler’de de otel açıyor!

Rixos Maldivler’de de otel açıyor!

Antalya’dan lüks bir turizm markası çıkarıp dünyaya tanıtan Fettah Tamince’nin Rixos otelleri geçen yıl 718 bin misafir ağırladı. Bu yıl 1 milyona yakın insanı ağırlayacaklar...



Soğuk iklimden gelen Rus çocukları Antalya Rixos Sungate’in bahçelerinde, plajlarında koşturuyor. Bahçede gezerken sebze meyvenin yetiştiği alana da girdik. Yanımıza koşturan Rus ve Kazak çocuklar, Tamince’ye, “Domateslerden koparabilir miyiz?” diye sorunca ortaya bu kare çıktı.


Antalya’dan lüks bir turizm markası çıkarıp dünyaya tanıtan Fettah Tamince’nin Rixos otelleri geçen yıl 718 bin misafir ağırladı. Bu yıl 1 milyona yakın insanı ağırlayacaklar. Tamince’nin stratejisi çok net. Premium hizmet konseptiyle Rixos otellerinde ağırlanan misafir sayısı daha da artırılacak.


İçinde kat butler’larının, çocuk plajlarının, sahil kütüphanelerinin, Michelin yıldızlı aşçıların elinden çıkma yemeklerin bulunduğu premium konseptle fiyatlarını da önceki yıllara göre yüzde 25 oranında artırmışlar.


Maçı izlemeyi bıraktı

 Özellikle yazın Antalya, Göcek, Bodrum’daki Rixos’lara gelen zengin Ruslar, Kazaklar havaların soğuduğu dönemde tatillerini Dubai gibi sıcak ülkelerde geçiriyor. Tamince bilindiği gibi Dubai, Dubrovnik, Mısır’da da otel açmıştı. Şimdi de Malpler’de resort otel açma hazırlığında. Hedefi, misafirlerini yılın 12 ayı, gittikleri yerlerde ağırlamak. Bu amaçla 2014 sonunda 32’ye ulaşacak otel sayısını kısa sürede 20 ülkede 50’ye çıkarmayı planlıyor.

Dünyaca ünlü gösteri topluluğu Cirque du Soleil’in Antalya Rixos Sungate misafirleri için hazırladıkları ve ağustos sonuna kadar sürecek şovlarını Tamince ile birlikte izledik.

Osman Hamdi’nin ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosundan esinlenerek akrobasi yönü kadar teatral yönü çok güçlü bir şov hazırlamışlar. Arkasından Brezilya-Almanya maçını izlemek için bahçeye çıktık. Brezilya’nın yediği üçüncü golden sonra ’olmaz böyle şey’ diyerek ekran başından uzaklaşan Tamince sorularımı yanıtladı.


‘Kraliyetin butler’ı eğitim verdi


Nasıl geçiyor sezon?


Son iki aydır düzelme var. Sanırım bu nedenle 2012’den daha iyi bir yıl olacak. Bizim için çok daha özel bir yıl olacak. Resort, şehir oteli ve villa konseptiyle Rixos Hotels; Türkiye’de 13, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nda 9, Ortadoğu’da 4, Avrupa’da 2 ve Kuzey Afrika’da 1 adet olmak üzere 29 tesisle faaliyet gösteriyor.  207 ülkeden misafire hizmet veriyoruz. Bu yıl yeni oteller açtık, var olan tesislerimizi yeniledik. Tüketicilerimize inanılmaz kalitede hizmet veriyoruz. Sungate’de işte bebek plajı dahi var. Kraliyet ailesine de hizmet veren, İngiltere’nin ilk bayan uşağı (butler’ı) Josephine Ive, Rixos’lara gelerek personelimize eğitim verdi. İçeceklerimiz çok kaliteli. Eğlence boyutunda artık dünyadan markalar getiriyoruz. İşte Circle De Soleil’i birlikte izledik. Şimdi ünlü Amerikalı hip hop grubu Far East sahne alacak. Çocukları eğlendirirken eğiten bir konsept geliştirdik. Aileler çocuklarını bütün gün, hafta bize bırakabiliyor.

Anne, babaya iPad veriyoruz. Online olarak çocuklarının ne yaptığını izleyebiliyorlar. Bu hizmetlerle premium tesislerde fiyatlarımızı bir önceki yıla göre yüzde 25-30 oranında artırdık.


 800 bin misafir sınırına yaklaştınız. Türkiye’de bu sınıra yaklaşanlar hep sarsıntı geçirdi. Korkuyor musunuz bu kadar büyümüş olmaktan?


Şu anda içinde konuştuğumuz tesis 10 otel kadar ciro yapıyor. 1.100 çalışanı var. Aynı anda 3 bin 500 kişiyi misafir ediyor. Tekirova, Belek otellerimiz böyle...Biz ciroya, karlılığa bakıyoruz. Evet doğrudur, Türkiye’de 25 adet otel yapanlar oldu. En büyük yerel gruplar, bizim yakaladığımız cironun üçte birini dahi yakalayamadı ama.


 Sizin Dubrovnik’te de Dubai’de de oteliniz var... Birbirinden bu kadar farklı iki coğrafyada hizmet sektöründe olmak...


Yazın Türkiye’deki otellerimizde kalan bir misafirimiz Dubai’ye de gidiyor, Dubrovnik’e de. Misafirimizin dolaştığı yerlerde onlarla buluşmak istiyoruz. İnşallah şimdi Malpler’de resort otel açacağız. Amacımız çok fazla misafir üretmek. Ürettiğimiz her misafir ile de gittiği her noktada buluşmak. Bu nedenle sizin gördüğünüz tezatı biz görmüyoruz.


‘Allah nasip etti, ben keyfini çıkarıyorum’


 Otelleriniz lüks sizin en büyük lüksünüz nedir?


Şanslılık mı diyeyim, şansızlık mı bilmiyorum... 42 yaşındayım ama birçok şeyi 20’li yaşlarda geçtim. Şu da olmalıydı ben de diyebileceğim bir şey yok. Bunların hiçbiri, ‘ mutlaka sahip olmalıyım’ gibi hayallerim değildi. Layığımdır, değilimdir onu bilmiyorum ama bunların hepsini Allah genç yaşlarımda bana nasip etti. Ben de keyfini çıkarıyorum.

Keyfini yaşamıyorum anlamında söylemiyorum ama yatla, katla  buluştuğumda öyle bir çocuk sevinci yaşamıyorum.  Onlarla hiç gündeme de gelmedim bugüne kadar.


Gelirin üçte biri eski Sovyet ülkelerinden


 Gelirinizin yüzde kaçı hangi milletten geliyor?


Rixos Türkiye’de tanındığı kadar Rusya, eski Sovyet ülkelerinde uluslararası zincirler içerisinde tanınırlığı en yüksek olan marka. Toplam gelirimizin yüzde 30 kadar bölümü buralardan geliyor.

Yerli müşteri de çok önemli potansiyelimiz. Kazaklar çok geliyor artık. Rixos olarak Kazakistan’da dördüncü otelimizi açtık. Çok faaliz orada. Ben turizme ilk başladığımda halı, mücevher satardım.

O zaman bizim için en iyi müşteriler İsviçrelilerdi. Zenginlerdi, iyi para harcarlardı. Şimdi baktığınızda Kazakistan ve Azerbaycan bölgenin en önemli ülkeleri haline geldi. Azerbaycan bu yıl yüzde 10’un üzerinde büyüyecek. Bunlar petrol zengini ülkeler. Çok seyahat etmeye başladılar.


‘At eti hem helal hem kolesterolü düşük’


 Yayımlanan bir istatistiğe göre Antalya’ya Almanlar ve Ruslardan sonra en fazla Kazakistan’dan turist gelmiş. Zengin Ortaasyalılar için özel hizmetler olacak mı, at eti içeren yemekler, kımız gibi?..


At eti olan restorana ihtiyaç var mı bilmiyorum. Geçen gün Kazak dostlarımla Fransa’da misafir olduğumuz evin sahibi, at eti ikram edince, Kazaklar dedi ki, ‘Ya biz zaten evde at eti yiyerek geldik. Fransız mutfağını denemek isterdik!’ Bizim için müşterilerimize dünyada kabul görmüş mutfakları sunmak daha öncelikli. Kazak mutfağı önemli bir mutfak değil anlamında söylemiyorum bunu.

Yanlış anlaşılmak istemem. At eti hem helal hem kolesterolü çok düşük güzel bir ettir.


Davos’ta kuyruk oluyor


 Cironuz ne kadar?


700 milyon doları geçtik.


 Davos’ta niye otel açtınız?


En az para kazandığım ama en severek gittiğim otelim orası. Kayaktan direkt odanıza gitmeniz çok keyifli. Bu yıl çocuklarımla inşallah sömestr tatilinde iki hafta orada kalacağız. Niye açtım? Düşünün dünyayı yöneten 3 bin insan her yıl bir hafta orada buluşuyor. Otelimizde bir cigar lounge’mız var.

Geçen Davos zirvesinde kapıda oraya girmek için kuyrukta bekleyenlerin ismini söylesem dünyada herhalde manşet olur.

 Marka bilinirliği için tabii çok önemli bir yer. Türkiye’den de, dünyanın birçok ülkesinden de birçok grup Davos’a geliyor, yüz binlerce euro harcıyor, gece yapıyor. Biz oradayız ve de ev sahibiyiz!  


 Hedef nedir?


 Her yıl yüzde 20 büyüyecek kapasitemiz var. Hem misafir hem yatırımcı üretebiliyoruz. Hem de tecrübeli çalışan...Sonra gidiyoruz parası olanlara da diyiyoruz ki; ‘elimizde şu iş var. Sen de para koy, birlikte büyüyelim.’ Dünyada da böyle yapılıyor. Biz de bu sistemi oluşturmaya başladık. Yatırımcı güven duyuyorsa birlikte yürüyoruz.

Bakın, yıl sonunda 32 otel olacağız. Ama 30’a yakın da imzaladığımız inşaatı devam eden projemiz var. Ortalama yüzer milyon dolardan olsa, 3 milyar dolar eder. Benim ne 3 milyar dolar borca girmeye niyetim var ne de böyle bir param var. Yatırımcılarla birlikte yürüyoruz.


Songül Hatısaru/ Milliyet 


Geri Dön