20 / 04 / 2024

Rize'de 5 yeni müze yapımı planlanıyor!

Rize'de 5 yeni müze yapımı planlanıyor!

Rize Fatih Sultan Mehmet Han Camii ve Sosyal Tesisleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından Dörtyol Köyü’nde yaptırılacak 5 bin kişilik cami ve İmam hatip Lisesi ile yurt binası yanında, Rize’ye 5 yeni müze kazandırmayı planlıyor...




Rize Fatih Sultan Mehmet Han Camii ve Sosyal Tesisleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından Dörtyol Köyü’nde yaptırılacak 5 bin kişilik cami ve İmam hatip Lisesi ile yurt binası yanında, Rize’ye 5 yeni müze kazandırmayı planlıyor.


Dernek “Türk İslam Osmanlı Eserleri”, “Tarihe İz Bırakanlar”, “Şehitlerimiz”, “Yöremiz ve Tarih” ile “Hayırsever şahıs ve kurumlarımız” bölümlerinden oluşacak 5 müze oluşturmak için çalışma başlattı.


Dernek Başkan Vekili D. Ali Toptan, yapımı planlanan müzelerle ilgili bilgiler verdi. Toptan, “Yapımını planladığımız kültür merkezi içerisinde yer alması önerilen ve kabul gören Türk İslam Osmanlı kültürünün genç kuşaklara aktarılmasında katkı sağlayacak olan Türk İslam Eserleri bölümü, Rize’de yetişen veya Rize için yaptığı çalışmalarla unutulmamayı hak eden “Tarihe İz Bırakanlar” bölümü, Rize’nin çeşitli nedenlerle bu vatan toprakları için verdiği şehitlerin hatırasının yad edildiği künye ve biyografilerden oluşacak “Şehitlerimiz” bölümü yöre kültürünün tanıtımına katkıda bulunacak olan ve yöremizde kullanılan eski tarihi eşyaların sergileneceği “yöremiz ve tarih” bölümü bunlardan ilk başta elzem görülenlerdir. Ayrıca 'Rizeli hayırseverler ve hayırsever kurumlar' bölümünün maket ve resimler ile biyografilerden oluşacak bir müze daha oluşturulacaktır. Adı geçen bu güzel eserleri ilimize kazandırmak için heyecan duymaktayız. Yapımı planlanan müzeler ve dini ve eğitim kurumları ile birlikte asırlardır bu topraklarda yaşayan atalarımız ve bizler için bu toprakların Müslüman Türk toprağı olmasını sağlayan ve eserlerimizin de adının verileceği cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet Han’ı minnetle ve şükranla yad etmiş olacağız. Bu eserlerin hayata geçmesinde büyük pay sahibi olacak olan arazi bağışlayan hayırseverlerimize de bu vesile ile bir kez daha tüm Rize ve bölgemiz adına teşekkür ediyoruz. Bu hayırsever ve örnek davranışlarını hiçbir zaman unutmayacağız ve unutturmayacağız. Gelecek kuşaklarda bu hayırsever aileleri şükranla yad edecektir” dedi.


Toptan, bu çalışmalar kapsamında Rize Valiliği başta olmak üzere çeşitli kurumlarla görüş alış verişine başladıklarını ifade ederek "Bu çalışmada eserlerin yer alacağı bölgenin belediye mücavir alanı olması nedeniyle Rize Belediyesi’nden müzelerin ve diğer eğitim ve ibadethanelerin imar çalışmaları konusunda destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Rize belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Reşat Kasap’ın müzeler ve diğer dini ve eğitim tesislerine destek vereceğinden kuşkumuz yok“ diye konuştu.



Milliyet


Geri Dön