25 / 04 / 2024

Rize'de deniz doldurularak inşa edilen binalar yıkılma tehlikesinde!

Rize'de deniz doldurularak inşa edilen binalar yıkılma tehlikesinde!

Binaların altı jöle gibi Rize inşaat Mühendisleri Odası, Rize'de denizin doldurularak yapılan binaların tehlike sinyalleri verdiğini açıkladı. Hazırlanan rapora göre birkaç bina dışındaki tüm binaların yıkılması gerekiyor...




Binaların altı jöle gibi Rize inşaat Mühendisleri Odası, Rize'de denizin doldurularak yapılan binaların tehlike sinyalleri verdiğini açıkladı. Hazırlanan rapora göre birkaç bina dışındaki tüm binaların yıkılması gerekiyor. 'Yıkıma başlayacağız' Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı, "Böyle bir risk var. Boyutu nedir ayrı bir konu. Belediye Blokları dediğimiz iş merkezlerimiz de risk altında. Bunlardan başlayarak ciddi bir tadilat yapılması gerek. Ancak dolgu sahasındaki binalar akşamdan sabaha çökecek konumda değildir. Binalarda yeterince izolasyon yapılmadığı için beton ve demir ömrüne zarar verilmiştir. Önümüzdeki dönemde Belediye bloklarından yıkıma başlayacağız" dedi. 


Rize İnşaat Mühendisleri Odası, yıllar önce deniz doldurularak kazanılan ve yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı alandaki binaların yıkılma tehlikesiylee karşı karşıya olduğunu açıkladı. Odanın hazırladığı raporda güçlendirme çalışması ile ayakta kalabilecek birkaç binanın dışındaki tüm binaların yıkılarak, dolgu alanı tekniğine uygun inşa edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. 


Oda Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Murat Yazıcı, dolgu alanında yapılan incelemelerin ardından hazırladıkları raporu açıkladı. Rize kent merkezinin büyük bölümünü oluşturan dolgu alanında 1970'li yıllardan sonra inşa edilen binalarda yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığını ifade eden Yazıcı, şunları söyledi: "Rize'deki dolgu alanı, denizin büyük taşlar ile doldurulması ile kazanıldı. Taşların arasına kum veya balçık gibi malzemeyle karışım yapıldı, alanın oturması beklendi. Bu alanlar daha sonra imara açılarak 3 kat halinde yapı izni verildi. Ancak binalar, mühendislik ilke ve hesapları yerine usta, kalfa zihniyeti ile inşa edildi, yani tekniğine uygun yapılmadı. Bina temelleri, deniz suyu seviyesinin altında tuzlu su olan alana elle beton dökülerek inşa edildi. Bu binalara ilave kat izinleri verilmeye başlandı ve risk artarak devam etti. 3 katlı binalar zamanla 10 veya 12 katlı binalar haline geldi. 'Bina taşır mı, taşımaz mı? Altındaki temel yapısı düzgün mü, değil mi?' irdelenmeden binalara ilave katlar çıkılmaya başlandı. Temeli sakat, beton kaliteli değil, tuzlu su altında kalan demirler paslanmış. Binanın kendisi taşıyacak kesitlerinin hiçbiri yok." 'Demir özelliğini kaybetmiş' Dolgu alanındaki bazı binalarda yaptıkları teknik incelemede yapıların oturulabilecek durumda olmadığını sapktadıklannı vurgulayan Yazıcı: "Bina temelleri deniz dolgusu ile kazanılan alanda tuzlu su altında kaldığı için demir özelliğini kaybetmiş, çapı düşmüş. Hatta bir çok demir parmakla kırılabilir hale gelmiş" dedi.


Milliyet Gazetesi 


Geri Dön