18 / 04 / 2024

Rize'de dere yatağına okul bile inşa edilmiş!

Rize'de dere yatağına okul bile inşa edilmiş!

Mimar ve Mühendisler Grubu Yerbilimleri Komisyonu bölgedeki "yanlış şehirleşmeye dikkat çekti ve gereken tedbirleri hükümete sundu



SEL felaketinin nedenlerini inceleyen Mimar ve Mühendisler Grubu Yerbilimleri Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi, Karadeniz'de durumun tek kelimeyle "vahim" olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Rize'de dere yataklarının üzeri sokak ve caddelere dönüştürülmüş, hatta bazı derelerin güzergâhı bina yapabilmek amacıyla değiştirilmiş. Bu yatakların içine hiçbir izin alınmadan gelişi güzel konutların yanı sıra, okul ve sağlık ocakları bile inşa edilmiştir. Dere içine tapulu ve ruhsatlı evler, tesisler yapıp sonra da neden bu felakete uğradık diye destan ve ağıtlar yakıyoruz."

HAFRİYAT DEREYE
Hidroelektrik santrallarının (HES) da çok büyük tehlike oluşturduğunu belirten Ekşi, "HES'in inşaatında, tünellerden çıkarılan hafriyat dere yataklarına boşaltıldı. Dere yataklarında kontrolsüz yapılaşmaya dur denilmelidir. Çarpık HES projeleri derhal iptal edilmelidir. Kanyon tipli vadilerde havza planı yapılmayan yüzlerce HES projesinin malzeme atıklarının çok büyük felaketlere yol açacağı kesindir" diye konuştu.
Şükran ÖZÇAKMAK/Habertürk


Geri Dön