19 / 04 / 2024

Rize'de dolgu zemindeki binaların riskli yapı raporu hazır!

Rize'de dolgu zemindeki binaların riskli yapı raporu hazır!

Rize Engindere Mahallesi’nde deniz dolgusu yapılarak kazanılan alanda tehlike oluşturan binalar için ‘riskli yapı’ raporu hazırlandı..



Rize’de deniz dolgusu üzerinde yer alan ve teknik incelemede riskli çıkan binalarla ilgili tartışmalar devam ediyor. Engindere Mahallesi’nde dolgu zemindeki kayma nedeniyle yan yatmaya başlayan 96 daireli 4 binada gün geçtikçe artan eğim korkutuyor. Engindere Mahallesi’nde deniz dolgusu yapılarak kazanılan alanda 30 yıl önce inşa edilen 72 daireli 3 blok ile yanlarında yer alan 6 katlı 24 daireli bir başka binanın zemininde kaymalar oluştu.

 

Milliyet Gazetesi'nde alınan habere göre bazı ev sahipleri yapıları demir direklerle güçlendirmeye çalıştı, çok sayıda daire ise boşaltıldı.  24 daireli bina ile bitişiğindeki bina arasında boşluk oluştu. Tehlike oluşturan binalar için ‘riskli yapı’ raporu hazırlandı ancak kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkımı gündeme gelen binalarla ilgili henüz bir adım atılmadı.

 

Riskli binalardan birinde dairesi bulunan Sabri Yılmaz, binaların kendilerini korkuttuğunu ancak gidecek yerleri olmadığını belirterek, “Rize’de böyle birçok bina var. Tehlike arz ediyorlar. Bu evlerde oturanlar tedirgin uyuyorlar. Evlerde eşyaların düz durması için ikinci bir beton dökenler de varmış. Daireleri uygun fiyattan satanlar da var. Çaresiz olanlar buradan daire satın alıyorlar. Maalesef büyük risk var ama yetkililer senede bir fotoğraf çekip gidiyorlar” dedi.

 

Binalardan birinde kiraladığı dairede oturan Ramazan Koçal ise tehlike olmadığını söyleyerek , “İleriye dönük tehlike olabilir. Benim oturduğum dairemde az çatlak var. Üst dairelerde daha çok olabilir. Normalde 700 lira kirası olurdu ama bu sorundan dolayı 500 liraya oturuyoruz” ifadelerini kullandı. “Yetkililer geldi, bir tespit yapıldı. Balkonlarda çatlama olmasın diye binaya demirler koyduk” diyen Rıza Şanal ise sorunun kalıcı olarak çözülmesini istedi. 

 

Eski Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı dolgu sahasındaki riskli binalarla ilgili açıklamalar yaptı. Başkanlığı döneminde riskli binaların yıkımı için çalışma başlattıklarını ancak vatandaşları iknada zorlandıklarını anlatan Bakırcı, şunları söyledi: “Deniz Sitesi ayakta dua ile kalıyor. Üzerine 8-9 katlı hal binası da yapılmış halde. Türkiye’nin her yerinde 40-50 yıllık eski binaların çoğunda sorunlar var. Bizim buradaki problemin bir kısmı, deniz suyundan yukarı su almasıyla çürümenin daha fazla olmasıdır. Rize’de dolgudaki bazı binaların demirleri çürümüştür ve şansa ayakta kalıyorlar. Patır patır dökülebilirler.”
 


Geri Dön