25 / 04 / 2024

Rize'de HES projeleri arttı!

Rize'de HES projeleri arttı!

Yıllık yaklaşık 2 bin 400 kilogram ile Türkiye'nin en çok yağış alan ili olan Rize'de hidroelektrik santral (HES) projelerinin bulunduğu vadilerdeki dere yatakları suya hasret kaldı.



Güneysu ilçesi Gürgen Vadisi'ndeki Kale Hidroelektrik Santralı’nda suyun tünele alındığı yaklaşık 3 kilometre boyunca Gürgen Deresi’nde su seviyesi iyice azaldı. 30 metre genişliğe sahip vadinin büyük bir bölümünde hiç su kalmadı. Benzer bir olay da Salarha Vadisi'nde yaşandı. Ada Hidroelektrik Santral Projesi için Yiğitler köyündeki regülatör sahasında Salarha Deresi’nden alınan ve tünelle Güneysu Vadisi'nde kurulan santrala aktarılan su, 8 kilometre sonra yeniden Salarha Deresi’ne bırakıldı. Ancak suyun tünele alındığı 8 kilometre boyunca derede bazı alanlar tamamen kurudu. 


HES'LER KURUTUYOR

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan, “Ekosistemin ana varlığı olan suyu korumamız, sahip çıkmamız gerekiyor. HES’lerle dereleri kurutur, vadileri çöplerle doldurursak geleceğimizi yok ederiz. Gelecek kuşaklar için önlemler alınmalı. Herkes bu alanların nasıl rant alanına çevrildiğini düşünmeli ve artık koruması gerektiğini anlamalıdır” dedi.



Hürriyet


Geri Dön