26 / 04 / 2024

Ruhsatlı ve iskanlı konut sayısında artış yaşanacak!

Ruhsatlı ve iskanlı konut sayısında artış yaşanacak!

ŞEHRİN 34 bölgesinde 1007 markalı konut projesinin yer aldığını, kent genelinde markalı konut sayısının 430 bine ulaştığını ortaya koyan 2014 İstanbul Markalı Konut Araştırmasına açıklandı.



Araştırmaya göre 2014'te İstanbul'da markalı konut projesinde yüzde 18 artış yaşandı. 


 

Marka devrimi 


EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A Ş.'ııin gerçekleştirdiği istanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler' başlıklı araştırma kapsamında; arz edilen konut tipleri, bölge bazlı değer artışı, bölgelerde tip bazlı değeı artışı, ilçelere göre markalı konut oranları ve bölgelere goıe konut satış hızları ve bölgeler bazlı değerlendirmeler yeı alıyor. Anadolu ve Avrupa yakasının verilerini ayn ayrı inceleyen ve analız eden çalışma, 1007 markalı konut projesinde yer alan yaklaşık 430 bin konutu mercek altına alıyor Araştırmaya gore Anadolu Yakası nda en yüksek ağırlıklı ortalama birim konut satış fiyatına sahip olaıı bölgenin Bağdat Caddesi olduğu, en dıişuk birim satış değenne sahip olan bölgenin ise Tuzla olduğu belirlendi. Bağdat Caddesi nde konut ortalama bilim metrekare satış fiyatı 16 bin 300 TL iken Tuzla bölgesinde bu değenn 2.800 TL'ye kadar düştüğü gözleniyor. 




EN DEĞERLİSİ BOMONTİ 

Avrupa Yakası'nda en yüksek birim konut satış fiyatına sahip olan bölgenin Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere aksı olduğu, en düşük birim satış değerine sahip olan bölgenin ise Esenyurt olduğu dikkat çekiyor. Fulya-Bomonti- Şişli-Büyükdere arsındaki markalı konutların oıtalarna birim satış değerleri İS bin 500 TL iken. en duşuk birim satış değerine sahip bölgedeki ortalama birim metrekare satış fiyatının 2 bin 370TL olduğu goruluyor. 'Bölgelerin ortalama konut satış hızları' başlıklı analizine göre İstanbul'da konut satış hızı, bölgelerdeki dairelerin satış fiyatlarına, talep edilen daııe tiplerinin arzına ve dairelerin büyüklüklerine gore değişiklik gösteriyor. Yapılan araştırmada detaylar incelendiğinde bölgelere gore 'gün-konut' satış oranının 25.6 ile 1.3 arasında değiştiği goruluyor. Küçükçekmece- Halkalı Bölgesinde 1.3 günde bir. Kemerburgaz'da ise 25.6 günde bir konut satışı gerçekleştiği hesaplanıyor. 



5.3 MİLYON KONUT VAR 

EVA Gayrimenkul Değerleme uzmanları İstanbul genelinde istatistiklere göre yaklaşık 5.3 milyon adet konut bulunduğunu, tespitlerine gore bu konutların yaklaşık 430 bin adetinin markalı konut projelerinden oluştuğunu kaydediyor. Buna göre markalı konut oranı toplam konut stokunun sadece yüzde 7.7'sini oluşturuyor, istanbul Anadolu Yakasında Çekmeköy. Tuzla. Sancaktepe ve Ataşehir ilçelerindeki markalı konut projelerinin, Anadolu yakasının tamamındaki toplam markalı konut projelerinin içindeki en büyük paya sahip olduğu gorülüyor. İstanbul Avrupa Yakasında ise Avcılar, Kuçukçekmece, Bakırköy, Şişli, Başakşehir, Beylikduzü ve Esenyurt ilçelerindeki markalı konut projelerinin. Avrupa Yakasının tamamındaki toplam markalı konut projelerinin içindeki en büyük paya sahip olduğu ortaya çıkıyor. Buna gore Anadolu Yakasında Sultanbeyli'de markalı konutların toplamdaki pay. yüzde 0.49 iken, Ataşehir'de yüzde 22.32'e ulaşıyor. Avrupa Yakasında ise. Sultangazi'de markalı konutların toplamdaki payı yüzde 0.16 iken. Beylikduzü'ndeyüzde29 37'ye çıkıyor. 



Ruhsatlı ve iskanlı konut sayısı artacak...

ARAŞTIRMAYA göıe istanbul'da 2005-2009 arasında alınan yapı ruhsatları ile yapı kullanma İzin belgelen arasında oransal olarak buyuk farklılıklar var. 2005-2009 arasında yapı ıııhsatı alan toplam daire sayısmın 500 bını geçtiği ve yapı kullanma izin belgesi alan toplam daire sayısının yaklaşık 75 bin civarında olduğu görülüyor. 2012'de yapı ruhsatı alan daire sayısı ile yapı kullanma izm belgesi alan daüe sayısı arasındaki fark yüzde 74'e geriliyor. Bu fark 2014'te ise yüzde 32'lere kadar geriryor. Bu ve illere dayanarak, önümüzdeki 10 yıllık donem de hemen hemen her dairenin yapı kullanma izini belgesine sahip olacağı umuluyor. 





Faiz 0.91'e kadar geriledi...

RAPORDA, 2014'te konut kredisi faizoranlarının yılın birinci çeyreğinde aylık yüzde 1.15'lere kadar çıktığı, ilk çeyrekten soma Merkez Bankası'nın izlemiş olduğu faiz politikası gereğince bu rakamın biraz daha aşağı çekildiği ve Aralık sonu İtibariyle ağırlıklı ortalama konut kredisi faiz oranlanmn yüzde 0.91 seviyelerine kadar gerilediği goruluyor. 2014 itibariyle kullandırılan toplam kıedi miktarı takribi 125 milyon 667 bin TL. bir önceki yıla gore değişim oıam yüzde 14 ve sene sonu kapanış faiz oranları aylık yüzde 0.91 şeklinde gerçekleşti. 



En çok 3+1 daire var 

ARAŞTIRMAYA gore istanbul'da bulunan markalı konutların yüzde 28.81'i 3+1 tipi. yüzde 27.24'ü 1+1 tipi ve yüzde 26.65'i 2+1 tipi dairelerden oluşuyor.Araştırmaya gore satın alım gücüne bakıldığında, Türkiye'de hane halkı kredi ödeyebilme kapasitesinin faiz oranlarından çok etkilendiği ortaya çıkıyor. Konut kredisi faiz oranlan düşünce aylık ödeme rakamları da düşüyor ve konuta ulaşabilecek nufus oranı artış gosteriyor. Buna bağlı olarak faizlerin artma eğitimi içerisinde olduğu 2014 yılında kredi kullanımlarının 2013 yılına nazaran azalma eğitimi içerisinde olduğu gorülüyor. 




Hürriyet


Geri Dön