24 / 04 / 2024

Ruhsatsız binalara güçlendirme iznine büyük karar yorumu!

Ruhsatsız binalara güçlendirme iznine büyük karar yorumu!

Özay Şendir, Star Gazetesi'ndeki bugünkü  yazısında " Büyük kararlar cesur adamlar " başlıklı yazıyı kaleme aldı. Şendir, bu yazısında  yazısında ruhsatsız binalara verilmesi planlanan deprem güçlendirme iznine değindi...  



Dün sabah BEST FMdeki programımda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile konuştum. Konu tahmin edebileceğiniz üzere kaçak ve ruhsatsız binalara verilmesi planlanan deprem güçlendirme izniydi.

Bu işe imar affı diyenler oldu ama affedilen birşey yok, aksine uzun vadeli de olsa imara uygunluk bağlayıcı hale geliyor.
Öneriye seçim yatırımı diyenler oldu, oysa Başkan Topbaş Mart 2009dan beri 2. dönemimde İstanbulun depreme hazırlığı önceliğimiz olacak demişti ve bu öneri ilk değil 4. proje...Bunların çok önemli değil, Başkan Topbaşın meramını anlatmak için bana ihtiyacı yok benim de niyet okuyuculuğu yapmaya niyetim var.

Kızdığım, şaşırdığım başka birşeyden söz etmek istiyorum.
Başkan Topbaş Türkiyedeki tüm belediyelerin başkanı ve büyükşehirlerin deprem hazırlıklarından da sorumlu. Çarşamba günü tüm belediye başkanları Pendikte toplandığında bu öneri de konuşuldu ve ülke ölçeğinde destek buldu.

Toplantıda bu fikre destek veren ilçe başkanları ki bunların içerisnde özellikle ilçesinde sorunlu bina sayısı çok olanlar var nedense kamuoyu önünde geri planda kaldırlar. Keşke gazetecileri çağırıp ilçelerini sokak sokak gezdirseler, bu iznin kurtaracağı canlara insanları ikna etselerdi.Türkiyede afet yönetimi konusunda uluslararası eğitim almış uzmanlardan biri olan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu diyor ki, depremin ardından bazı sokaklara ancak 3 günde girilebilecek.

Haksız değil, bitişik nizam, daracık ve arabaları sokağa park edilmiş bir İstanbulda olacak olan bu. Peki ne yapacağız, insanları göz göre göre ölüm tehlikesiyle başbaşa mı bırakacağız

Birileri bu işe seçimi, birileri bu işe rant tartışmalarını katmak isteyebilir.Tarih boyunca büyük kararlar hep tartışma yaratmıştır.
O yüzden büyük kararların ardında o tartışmalardan korkmayan cesur adamların imzaları vardır. Bu saatten sonra söyleyecek başka söz de yok sanırım...

Harita Müdürlüğü aman dikkat
Çekmeköyde yaşanan adres bilgileri karmaşası ve yol açtığı sorunları geçen hafta yazmıştım.
Çekmeköy Belediyesi, mükerrer sokak adı ve numara sorunlarına dair çalışmanın Büyükşehir Harita Müdürlüğünce yürütüldüğü açıklamasını yolladı.Bendeki bilgi insanların oturdukları evlerde değil başka yerlerde gözüktükleri bilgisiydi demek ki durum tahminimden daha sıkıntılıymış. Sadece sokak sisimleri ya da numaraları düzeltmek yetmeyecek, bir de evler ile sahiplerinin kontrol edilmesi gerekiyor.
Şimdiden uyarayım dedim...
Star/Özay Şendir

 


Geri Dön