26 / 04 / 2024

Rum İlkokulu, Müzik Araştırma Merkezi oluyor

Rum İlkokulu, Müzik Araştırma Merkezi oluyor

Harap haldeki Heybeliada Rum İlkokulu, Uluslararası Müzik Araştırma Merkezi oluyor



Harap haldeki Heybeliada Rum İlkokulu, Anadolu müziği hayranı Yunan sanatçılar Nikiforos Metaxas ile Vassiliki Papageorgiou'nun çabalarıyla Uluslararası Müzik Araştırma Merkezi oluyor. Restorasyonu Yunan ve Türk uzmanlar yürütüyor

Önce Anadolu müziğine, sonra birbirlerine, ardından da Heybeliada'ya âşık oldular; şimdi beraber yaşadıkları Heybeliada'da projesini özenle seçilmiş Türk-Yunan mimar ve mühendislerin yaptığı uluslararası bir müzik merkezi yaptırıyorlar. Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılıp açılmaması tartışılırken, Yunan sanatçılar Nikiforos Metaxas ile Vassiliki Papageorgiou'nun öncülüğünde el ele veren Türk ve Yunanlı sanatçıların Heybeliada'da uluslararası bir müzik okulu kurma projesi son aşamaya geldi.

Bina restore ediliyor
Heybeliada Uluslararası Müzik Araştırma Merkezi, Yunanistan'ın Dedeağaç kentinde 2002'de kurulan Bosphorus Cultural Alliance adlı sivil toplum örgütünün ve 1986'da İstanbul'da kurulan Bosphorus adlı müzik grubunun yaratıcısı Yunanlı sanatçı Nikiforos Metaxas ile grubun solisti ve bestecisi Vassiliki Papageorgiou'nun öncülüğünde Heybeliada İlm-i Musiki Derneği ile işbirliği yaparak kuruluyor.
Heybeliada'daki Ruhban Okulu'na öğrenci yetiştirmek amacıyla 1849 yılında yaptırılan Heybeliada Rum İlkokulu binası aslına uygun olarak restore edilerek uluslararası müzik merkezi haline getirilecek.
Yunan sanatçılar, bu merkezin kurulması için Yunanistan Uluslararası Kalkınma Dairesi eliyle Avrupa Birliği'nden de maddi yardım aldılar. 2009'da başlanan restorasyon çalışmalarının bu yıl içinde bitmesi bekleniyor.
Merkez, ayrıca İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin resmi katılımcıları arasında bulunuyor. Binaya, İstanbul 2010 desteğiyle, araştırma ve yaratıcı faaliyetler için analog ve dijital ekipmanın yanında, tam teşekküllü bir ses ve prodüksiyon sistemi de kurulacak.

Mevlana hayranı sanatçı
Bosphorus müzik grubunun kurucusu Nikoforos Metaxas, Anadolu müziği ile Mevlevi felsefesi ve müziğine âşık olduğu için 1985'te İstanbul'a yerleştiğini söyledi.
1993'te bir konser vermek için İstanbul'a gelen Rebetiko Compania grubunun solisti Vassiliki Papageorgiou ile tanıştıktan sonra Heybeliada'ya yerleştiklerini anlatan Metaxas, "Bu eski Rum ilkokulunu gördük ve bir uluslararası müzik merkezi kurma fikri doğdu" dedi.

161 YILLIK BİNA YENİLENİYOR

Heybeliada Rum Cemaati'nin 1849'da mimar Ioannis Kalfas tarafından tasarlanan ve inşa edilen okulu, 1972'de adada öğrenim çağında Rum öğrenci kalmayınca kapanmak zorunda kaldı. Bu yıl içinde eğitime açılması beklenen müzik merkezinde Yunan mimar ve mühendisler Chrysanthos Kirpotin, Stavros Ganotis, Dimitris Spithas, Christina Parakente, Minos Maistros, Alexandra Kyriazopoulou ile Türk mimar ve mühendisler Ender Durmaz, Mustafa Pehlivanoğlu, Şule Diren, Anıt Doğan ve Z. Serra Berksan görev alıyorlar.
Önay Yılmaz/Milliyet


Geri Dön