26 / 04 / 2024

Rumeli Hisarı'ndaki restorasyon 2 yıl sürecek!

Rumeli Hisarı'ndaki restorasyon 2 yıl sürecek!

İstanbul’un tarihi simgesi Rumeli Hisarı uygulanmayan restorasyon projesi sebebiyle ayakta zor duruyor. 6 yıldır kurtarılmayı bekleyen Rumeli Hisarı’nın kale ve burçları bakımsızlık yüzünden kapalı halde...



İstanbul’un en önemli tarihi simgelerinden olan Rumeli Hisarı, bir türlü uygulamaya geçirilemeyen restorasyon projesi sebebiyle güçlükle ayakta dururken, kale ve burçlar ise bakımsızlık sebebiyle kapalı tutuluyor. Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre; 2014’de yayınlanan rapor sonrası geçmiş dönemde el atılmayan tarihi eser, eski ihtişamını mumla arıyor.

Uyarılara rağmen

Tarihi hisarda restorasyon çalışmalarının ne zaman başlayacağı belirsizliğini sürdürürken, bazı bölümlerin çalılarla kaplandığı dikkatleri çekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 23 Haziran 2014’de yapılan incelemeden sonra hazırlanan rapor ve uzmanların uyarılarına rağmen, aradan geçen 6 yıllık sürede bakım, onarım çalışmaları yürürlüğe alınmadı. 

Duvarda çatlaklar oluştu

Rumeli Hisarı’ndaki olumsuz tablo dışarıdan bakıldığında bile dikkatten kaçmıyor. Tarihi yapının, dış cephesindeki duvarların bir kısmında ayrışma ve çatlaklar oluştuğu, surlardan fışkıran ağaç ve bitkilerin tarihi yapıya zarar vermeye devam ettiği belirlendi. 

İHALE YAPILMADI

Rumeli Hisarı’nda yılların ihmali sebebiyle bazı bölümlerde taşların kırıldığı, merpenlerde aşınmalar olduğu dikkat çekerken, yetkililer restorasyonun en az 2 yıl süreceğini belirtti. Projenin Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanmasına karşın ihale aşamasına geçilemediği dile getirilirken, ihale sürecinin İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı uhtesinde olduğu iddia edildi. Bir görevli de surlardan fışkıran bitkilerin bir daha yeşermemesi için sökülerek özel ilaçların kullanılması gerektiğini söyledi. 

TAŞLAR OYNADI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 2014’de yapılan incelemeden sonra hazırlanan raporda, Rumeli Hisarı’nın yapısındaki bozulmanın yoğun olduğu ve ivedilikle esaslı onarım yapılması gerektiğine vurgu yapılmıştı. 

Raporda şunlar söylendi: 

“Rumeli Hisarı Müzesi ana giriş kapısı kenarlarındaki büyük taşların yerinden oynadığı ve döküldüğü; kuleler arası gezinti bölümlerinde, kulelere ve seğirdim yollarına çıkan beden duvarları üzerindeki merpenlerin çok daraldığı, kenarlarında güvenlik önleminin bulunmadığı, merpen basamaklarının aşındığı, taşlarında parçalanma ve kayıplar meydana geldiği, burçların üzerinde bulunan pişmiş toprak malzemeli harpuşta taşlarının yerinden oynadığı, duvar yüzeylerinde derz boşalmaları olduğu ve duvarları zayıflattığı, yüzeyde çıkan ağaç ve bitkilerin taşları patlatarak yerinden oynatmasıyla can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı görülmüştür.”

Sakarya Orhan Cami’deki restorasyon çalışmaları tamamlanıyor!


Geri Dön