25 / 04 / 2024

Ruslar, Antalya'dan konut almaya devam ediyor!

Ruslar, Antalya'dan konut almaya devam ediyor!

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu ve Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Karataş, Antalya'da en fazla konut alan yabancıların her zamanki gibi Ruslar olduğunu söyledi.



Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu ve Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, Antalya'da yabancılara aylık 300'ün üzerinde konut satıldığını ve kentte en fazla konut alan yabancıların her zamanki gibi Ruslar olduğunu söyledi.


AA muhabirine açıklamada bulunan Karataş, kasım ayı sonunda Rusya ile yaşanan gerilimin ardından tarım ve turizmde oluşan sıkıntının inşaat sektöründe görülmediğini bildirdi.


TÜİK verilerine göre kentte yabancılara, bu yılın ocak ayında 315, şubat ayında 328 konutun satıldığını belirten Karataş, satışların önemli bölümünün Ruslara yapıldığını dile getirdi.


"Tarım ve turizmde yaşanan sıkıntı inşaat sektöründe yaşanmıyor"

Kentte yabancılara konut satışında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını, en fazla konut satın alan yabancıların her zamanki gibi Ruslar olduğunu ifade eden Karataş, şöyle konuştu:


"Antalya'da yaklaşık 3 bin 100 müteahhit bulunuyor. Tarım ve turizmde yaşanan sıkıntı inşaat sektöründe yaşanmıyor. Yalnız müteahhitlerden aldığımız bilgiye göre, Rusya'da memur olan veya Rusya devletiyle organik bağı olan, orada resmi iş yapan özel sektördeki kişilerin, herhangi bir sıkıntı veya baskı yaşama ihtimalinden kaçınmak için taşınmazlarını güvendikleri Ruslara sattıklarını görüyoruz. Bu geçici bir önlem demek, emanet satış demek. İki tarafın zarar ettiği bir sürtüşmenin sürdürülebilir olamayacağını göstermek demek. Bu sıkıntı geçicidir. Hiçbir Rus vatandaşı da Antalya'dan vazgeçmiş değil. Yabancıya mülk satışı konusunda şu anda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor."


Antalya'daki standartlarda bir konutun fiyatının Avrupa ülkelerinde çok daha yüksek olduğuna işaret eden Karataş, "Putin korkusu nedeniyle Rusya'da memur olan ya da devletle organik bağı bulunanlar konutlarını yine Ruslara sattılar, ama bunun da geçtiğine inanıyorum. Önümüzdeki süreçte emanet olarak verdikleri taşınmazları tekrar alacaklarını düşünüyorum." diye konuştu.


AA


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu ve Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, kasım sonunda Rusya’ya yaşanan gerilimin ardından tarım ve turizmde oluşan sıkıntının inşaat sektöründe görülmediğini söyledi. TÜİK verilerine göre kentte yabancılara, ocakta 315, şubatta 328 konut satıldı. Karataş, satışların önemli bölümünün Ruslara yapıldığını anlattı. En fazla konut satın alan yabancıların Ruslar olduğunu ifade eden Karataş, şöyle konuştu: 


Antalya'dan vazgeçmediler 

"Bir süredir yaşanan bu sıkıntılar geçicidir. Bu süreçte hiçbir Rus vatandaşı da Antalya'dan vazgeçmiş değil. Yabancıya mülk satışı konusunda şu anda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor."


Akşam 




Haber Antalya Hilal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizden en çok Rusya'nın zararlı çıktığı yorumları yapılıyor. Buna gerekçe olarak Rusya, petrol gelirlerinin düşmesi, yaptırımlar ve yapısal sorunları yüzünden ekonomik krize sürüklendi. Rusya ekonomisi 2015 yılında yüzde 3,8 oranında küçüldü. Dünya Bankası'nın tahminlerine göre negatif büyüme hızı bu yıl yüzde 1,9 olacak. Rusların mallarını mülklerini satıp ülkelerine dönecekleri söylemleri de rakamlarla çürütüldü. 


Antalya'da bir çok bölgede arazisi veya konutu olan Ruslar, satmak bir tarafa taşınmaz almaya hızla devam etti. 

Putinin turizm tercihi anlamında baskı altında kalan Ruslar konut satışında yine ilk sırayı aldı. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Deniz Karataş, Antalya'da yabancılara aylık 300'ün üzerinde konut satıldığını ve kentte en fazla konut alan yabancıların her zamanki gibi Ruslar olduğunu söyledi. TÜİK verilerine göre kentte yabancılara, bu yılın ocak ayında 315, şubat ayında 328 konutun satıldığı belirtiliyor ve satışların önemli bölümü Ruslara yapıldı' dedi.

 

Rusların krizin en sıcak olduğu dönemde geçici olarak mallarını elden çıkardığını hatırlatan Karataş, "Vladirnir Putin hükümeti ile çalışan işadamı ve devlet memurları taşınmazlarını Türkiye'deki güvendikleri isimlere devretmeye başlamıştı. Çünkü bu kişiler malvarlıkları arasında Türkiye'deki bir evin ya da arazinin görünmesini istemiyor. 

Neden böyle bir yol seçtiklerini sorduğumda ön yargıdan korktuklarından bahsettiler. Kendilerine göre haklı olabilirler ancak bu etki sadece hükümetle birebir çalışan Rusları etkilemişti" diye konuştu. 


"Putin kendi seçmenine ekonomideki bu başarısızlığını unutturabilmek için uçağı bahane ediyor. Milliyetçilik ruhunu öne çıkarıp ekonomik başarısızlığı Örtmeye çalışıyor. Rusya'da yüzde 300 devalüasyon oldu, domates tanesi 2-3 dolara satılıyor, Kendi paralarını kullanamıyorlar. Zaten ekonomik sıkıntıda olan vatandaşlara buradan gönderdiğimiz malları da keserek krizin etkisini artırıyorlar. Sürtüşme ortamı sürdürülebilir olamaz. Turizm konusunda ülkemizde kriz devam edebilir ancak inşaat sektöründe bir sorun görünmüyor. Oradaki otelleri gördüm. 25 TL'ye günlük konaklama ücretleri vardı. Rusya'nın hali içler acısı görünüyor. Bizi ilgilendiren bunun bize yansımamasıdır. Rus vatandaşlarından yüksek gelirli olanlar yine konut satın almaya devam ediyor. 2015 yılında Türkiye'de 6 bin 36 konut salmışız, Antalya'da 2 bin 23 satılmış. Orta ve alt gelirliler zaten ülkedeki krizle boğuşuyor. Mal mülk satın alacak halleri kalmamış. Mülkleri olan ve Rusya tarafında baskı yaşamak istemeyen Rus vatandaşları buradaki güvendiği kişilere geçici devir yapıyor. Kriz bittiğinde tapu alım satım harcı ödeyerek yine üstlerine alacaklardır." 




Murat ŞENTÜRK/Antalya Hilal


Geri Dön