24 / 04 / 2024

Ruslar, Van depremi sonrası Türk müteahhitleri sorguluyor!

Ruslar, Van depremi sonrası Türk müteahhitleri sorguluyor!

Kiev'de "enerji verimliliği" toplantısına katılan Duygu Erten'in karşısına şöyle bir yorum çıkmış: "Van depreminde evlerin büyük zarar gördüklerine tanık olduk. Şimdi Kiev'de iş yapan Türk müteahhit şirketleri konusunda kafamızda soru işaretleri var."



İnşaat mühendisi Dr. Duygu Erten Türkiye'de "Yeşil Binalar Hareketi"nin öncülerinden.
Bir dönem ABD'de ünlü mimarlık bürolarında mühendis ve proje yöneticisi olarak çalışan Dr. Erten Amerikalılardan bir de "Sürdürülebilir Mimarlık" ödülü kazanmış.
ABD'den döndükten sonra "kadın girişimci" olarak kurduğu Turkeco tnşaat Şirketi "yeşil bina" sertifikaları veriyor.

Turkeco bu arada daha yeni yeni Avrupa Birliği 7. Çerçeve programından Türkiye'nin iki yeşil binasını değerlendirme projesini kazanmış. Bunun sevincini yaşayan Duygu Erten, "Sanırım Avrupa Birliği ortak bir yeşil bina sertifikasyonuna gidecek. Bunun alt yapısını hazırlıyor" diyor. Van'daki ikinci depremde kağıttan şato gibi yerle bir olan Bayram Oteli felaketi görüntülerini televizyondan izledikçe binaların çevreye uyumunu, enerji verimliliği gibi şeyleri göz önüne alan "Yeşil Binalar Sertifikası" fazlasıyla ütopik mi diye düşünmüyor değilim Ne ki mimaride dünyada gidiş bu yönde. Her neyse, esas değinmek istediğim nokta "Yeşil Bina Sertifikası" değil. Konumuz Dr. Erten'in geçtiğimiz hafta Kiev'de katıldığı bir toplantı.

TÜRK MÜTEAHHİTLERE NASIL GÜVENECEĞİZ

Birinci Van depreminden birkaç gün sonra Alman Çevre Bakanlığının davetiyle Kiev'de "enerji verimliliği" toplantısına
katılan Duygu Erten inşaat sektöründeki "yeşil dönüşümü" anlatmış. Konferansın soru-cevap bölümüne gelince karşısına şöyle bir yorum çıkmış: "Van depreminde evlerin büyük zarar gördüklerine tanık olduk. Şimdi Kiev'de iş yapan Türk müteahhit şirketleri konusunda kafamızda soru işaretleri var."

Dr. Erten, "Bu soru karşısında şaşırmadım değil. Ancak belli ki Van görüntüleri Türk inşaat sektörünün imajını da zedelemiş" diyor. "Ben dilim döndüğü kadar uluslararası müteahhitlik projelerine imza atan şirketlerimizin ülkenin önde gelen şirketleri olduklarını anlattım. Keşke yolları Van'a düşmüş olsaydı. O zaman böyle görüntülerle karşılaşmayacağımızı söyledim" diye ilave ediyor.

Van deprem görüntülerinin, çeşitli coğrafyalarda büyük başarılara imza atmış Türk müteahhitlik şirketlerinin güvenirliliklerine gölge düşürmüş olması üzücü. Ama Ukraynalıların kafasının karışık olmaması mümkün mü
Bir yanda uluslararası müteahhitlik başarılanınız, diğer yanda Van'daki o feci enkazlar.
Bu arada tam bayram öncesi Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin açıkladığı "Rüşvet Verenler Endeksî"in ortaya koyduğu gerçeği hatırlatayım. Dünyada en "kirli" olarak algılanan iki sektör var: Biri kamu ihaleleri, diğeri inşaat sektörü.
Diğer ülkeleri bilmem ama bizde inşaat sektöründe 'rüşvet" öldürüyor.

Gila Benmayor / Hürriyet


Geri Dön