25 / 04 / 2024

Rusların Ataköy sahiline verdiği teklife TOKİ'den yeşil ışık

Rusların Ataköy sahiline verdiği teklife TOKİ'den yeşil ışık

Rusların Ataköy sahili için verdiği teklif kabul ediliyor. Erdoğan Bayraktar, “Türk Rus ayrımı yapmam” diyerek, teklife yeşil ışık yaktı



Rus yatırımcılar İstanbul'da kıyı şeridindeki ilk arsalarını alıyor. TOKİ'nin Ataköy'de satışa çıkardığı 11 bin 950 metrekare alanlı arsanın satış ihalesinde 65 milyon 750 bin TL teklif eden Rusların teklifleri büyük bir ihtimal ile onaylanacak.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar yaptığı açıklamada, “Bu teklif iyi bir rakam. İhale komisyonunda işlemleri bitmedi. Komisyon işlemlerinden sonra dosya bana gelecek. Ben de onaylarım. Önemli olan parayı vermeleri. Türk, Rus, Amerikan ayrımı yapmam” dedi.
Böylece İstanbul emlak piyasasında beş yıldır arayışlarını sürdüren Ruslar ilk defa kıyı şeridinde bir gayrimenkul satın almış olacak. Son beş yılda defalarca İstanbul'a gelip giden Rus oligarklar onlarca gayrimenkulü incelemişti. Ataköy'deki ihalenin onaylanmasının ardından Ruslar parayı öderse ilk alım gerçekleşmiş olacak.

Yalı hayalleri gerçekleşmedi
Rusların ilgisi Ataköy ile sınırlı değil. Daha önce oligarklardan Roman Abramovich Yeniköy'de aralarında Uzanlar ve Halis Toprak'ın gayrimenkullerinin de olduğu  yalı ve villalarla ilgilenmişti. İstediği niteliklerde gayrimenkul bulamayan ve baktığı boş arazilerde imar izni alınamayacağını öğrenen Abromovich İstanbul'da malikane hayalini ertelemişti.
Rus oligarklardan alüminyum imprataratoru Oleg Deripaska'da Yeniköy'deki Erbilgin yalısı'na 75 milyon dolar teklif etmişti. Yalıya 100 milyon dolar isteyen Erbilgin ailesi ise 1 dolar  bile indirim yapamayacağını söylemişti.

İHALEDEN 1 GÜN ÖNCE ORTAKLIKTA DEĞİŞİM
Ataköy'deki 11 bin 950 metrekarelik arsaya teklif Bosphorus Otelcilik adına yapıldı. Ancak, Bosphorus'un hisse dağılımı ihale aşamasında değişti. 10 Haziran'da kurulan 20 bin TL sermayeli şirketin 9 bin 500'erlik kısmı Rus uyruklu Rostislav Gurevich'e ve Kazakistan uyruklu Moskova'da yaşayan Nermin Chikayev'e 1.000'lik kısmı ise Kamil Benli'ye aitti.
Ancak, şirketin hisseleri, ihaleden iki gün önce 7 Aralık'ta el değiştirdi. 11 Aralık'ta Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayınlanan hise dağılımında şirketin 10 bin TL'lik hissesi Rostilav Gurevich'e ve 500 TL'lik hissesi Tavabir Chikayeva'e geçti. Böylece Nermin Chikayeva'nın hissesi korunurken, şirketin kurucuları arasında olan Kamil Benli'nin hiç hissesi kalmadı.

İNGİLİZLER DE RİVA'DAN GİRMİŞLERDİ
Yabancıların İstanbul ilgisi hiç azalmıyor. İngiltere kökenli Ottoman Fund da 1 Eylül 2006'da Riva'da 1 milyon metrekare arazi alımı yapmıştı. Daha sonra yaptığı alımlarla İngilizler arazilerini 1 milyon 200 metrekareye, ödedikleri parayı ise yaklaşık 150 milyon dolara yükseltmişti.
Milliyet


Geri Dön