26 / 04 / 2024

Sadece İstanbul'un değil Anadolu'nun ray öyküsü!

Sadece İstanbul'un değil Anadolu'nun ray öyküsü!

Tamamlandığında kentin ulaşım sorununa büyük ölçüde çözüm getirecek Marmaray projesinin, ilk hedef tarih olarak belirlenen 2013'te tamamlanamayacağı yavaş yavaş belirginleşti



Marmaray tüp geçit projesi, İstanbul açısından özel bir çalışma... Tamamlandığında kentin ulaşım sorununa büyük ölçüde çözüm getirecek proje, ilk hedef tarih olarak belirlenen 2013'te tamamlanamayacağı yavaş yavaş belirginleşirken, şimdi yeni hedef tarih olarak 2016 ön plana çıkmış durumda. Yaklaşık 3 milyar dolarlık maliyet çizgisine sahip proje hakkında görüşlerini aldığımız Raytürk Genel Koordinatörü Mehmet Kasım Aslan, aslında projenin, birlikte etkileşim alanındaki raylı sistem, metro ve hızlı tren hatlarını ele almak gerektiğini söylüyor ve ardından ekliyor: "İstanbul'un imar planlarını da buna göre bakmak gerekiyor. Ve hatta, Anadolunun ortasından Halkalıya tren seferi düzenlenme olasılığını da yine bu doğrultuda düşünmek gerekiyor..."

"İşte bu yüzden" diyor Aslan, aslında Marmaray'ın Anadolu'ya entegre bir proje olarak geliştirildiğine dikkat çekiyor. Mesela hızlı tren projeleri bu entegrasyonun en önemli parçası.  Ankara  - İstanbul Hızlı Tren projesinin Marmaray'a entegre edileceğini belirten Aslan, hızlı tren hattı Köseköy-Gebze arasındaki 56 kilometrelik eski demiryolu hattının rehabilite edilmesiyle  ile Marmaray'a birleştirileceğini söylüyor. Bu durumda, Ankara'dan kalkan hızlı tren, pik saatler dışında tüp geçitten geçerek Halkalı'ya kadar gelecek.

Plan, sadece bununla sınırlı değil. Ayaş-Adapazarı koridorundan gidecek olan yüksek hızlı hat,  Kurtköy'den sonra Sultanbeyli'den iki kola ayrılarak bir kolu 3. Köprü'ye diğer kolu da Ataşehir'den Söğütlüçeşme'ye ulaşarak  Marmaray  ile bütünleştirilecek. Bu hattın Kurtköy'de havaalanıyla bağlantısı sağlanarak Pendik ile buluşması hedefleniyor.

Hızlı tren hattının Marmaray ile bütünleşmesinin ise Karadeniz kıyısındaki Yeni İstanbul Bölgesi'nden devam ederek, 3.Köprü ile şehiriçi otoyol bağlantısının yapılması bekleniyor. Burada oluşturulacak koridorun ise Odayeri-Habipler-Başakşehir-Kayabaşı-İkitelli-Olimpiyatköy-Halkalı olması bir diğer önemli beklenti.

MARMARAY; NEDİR NE DEĞİLDİR

Marmaray Tüp Geçit Projesini oluşturan 77 kilometre uzunluğundaki hat, Gebze'den başlayarak Halkalı'ya kadar uzanan büyük bir banliyö hattı olarak uzanıyor. İki ana etaptan oluşan bu hattın 14 kilometrelik ilk kısmını Kazlıçeşme- Söğütlüçeşme ayağı oluşturuyor. İhalesi Boğaza batırılan tüp geçitleri içerdiği için toplam projeden ayrılan ilk etap, deniz kısmını kapsıyor. Projenin karada yer alan 63 kilometrelik ikinci ayağı ise Kazlıçeşme-Halkalı arasını ve Söğütlüçeşme-Gebze kesimini içeriyor.

BİRİNCİ ETAP DENİZALTINDAN İLERLİYOR

- Tamamı yeraltından gidecek olan ve bünyesinde Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, Üsküdar ve Ayrılıkçeşme (İbrahimağa) gibi aktarma ve transfer merkezlerinin bulunduğu en önemli kısım. Çift hatlı tünel şeklinde inşa edilen bu etapta en önemli değişim Avrupa yakasında Yenikapı transfer merkezi ve çevresinde oluyor. İstanbul'da hizmette olan iki ana raylı sistem hattının buluşma noktası olması planlanan Yenikapı, böylece büyük bir yoğunluğa sahne olacak.

- Bu arada 18 kilometre uzunluğundaki Hacıosman-Taksim arasındaki metro hattı 5 kilometre daha uzatılarak, UNESCO'dan çıkan olumlu kararla Haliç'i köprü ile geçip Unkapanı'ndan tünele girerek Şehzadebaşı'ndan (Vezneciler, Laleli) Yenikapı'ya ulaşarak, Marmaray'a aktarma imkânı vercek.

- M1 olarak isimlendirilen diğer bir hatta 19 kilometre uzunluğundaki Havaalanı-Aksaray Metrosu Aksaray Meydanı'ndan 700 metre daha uzatılarak Marmaray'a yolcu transferi sağlarken Havaalanı'ndan Hacıosman'a kadar 40 kilometrelik bir koridor Marmaray'ın etkileme alanı içine giriyor. Bu hattın, Otogar-Kirazlı arasındaki 5.5 kilometrelik kısımla  bütünleşmesi ile Yenikapı-Aksaray-Otogar-Kirazlı hattından da transfer sağlanması planlanıyor

- Marmaray'ın yeraltındaki bu etabında en önemli değişikliklerden birisi de yüzeyde bulunan Yedikule, Kocamustafapaşa, Samatya ve Cankurtaran tren istasyonlarının iptal edilmesi.

İKİNCİ ETAP KARADAN İLERLİYOR

- Marmaray Projesinin karada kalan kısımlarını temsil eden 2'nci etap, Avrupa yakasında Kazlıçeşme-Halkalı ve Anadolu Yakası'ndaki Söğütlüçeşme-Gebze arasındaki banliyö hatlarının rehabilite edilerek üç hatta çıkarılması ve 3'ncü hattın hızlı tren ve şehirlerarası yük ve yolcu trenleriyle entegre edilmesi adımlarından oluşuyor.

- Yüzeysel banliyö hattının Avrupa Yakası'ndaki en önemli istasyonu şehirlerarası trenlerin de duracağı Bakırköy istasyonu. Buradan 21 kilometrelik Başakşehir-Kirazlı-Bakırköy Metro Hattı ile aktarma yapılabilirken aynı zamanda Olimpiyatköy'e de buradan ulaşım sağlanabilecek.

- Bakırköy'den sonra Ataköy Konakları bölgesinde yeni bir tren istasyonu oluşturulması ve Atatürk Havaalanı'na bağlantı hattı kurulurken, Küçükçekmece İstasyonu'na ise 25 kilometrelik Bakırköy (İncirli) -Beylikdüzü Metro Hattı ile bağlantı sağlanacak.

- Halkalı'da sonlanacak projenin Altınşehir üzerinden Ispartakule istasyonuna uzatılması ve Bahçeşehir toplu konut bölgesine hitap etmesi planların önemli bir halkasını oluşturuyor. Ayrıca Halkalıda yapımı planlanan Halkalı-Kapıkule hızlı tren projesinin başlangıç noktasını bu bölge oluşturuyor.

- Anadolu Yakası'ndaki yüzeysel hatta Söğütlüçeşme istasyonu, mevcut metrobüs hattından aktarma sağlanacak şekilde koordine ediliyor. Kızıltoprak istasyonunun iptal edileceği, Göztepe istasyon yerinin biraz batıya kaydırılacağı, hatta Bostancı istasyonu aktarma imkânı verilerek Bostancı-Dudullu metro hattının başlangıç noktası olacağı bilgisi planlarda yer alıyor.

- Pendik istasyonu ise Sabiha Gökçen Havaalanı'na bağlantı yapılacak hattın başlangıcı olarak kurgulanırken, her iki kıtadaki havaalanına farklı noktalardan bağlantı yapılması ile aktarmalı da olsa Atatürk Havaalanı-Tüp Geçit-Sabiha Gökçen Havaalanı arasında raylı ulaşım mümkün olabilecektir.


Geri Dön