19 / 04 / 2024

Sadi Özdemir: Aslında inşaat şimdi başlıyor!

Sadi Özdemir: Aslında inşaat şimdi başlıyor!

Daha önce bu konuda isteksiz olan birçok büyük inşaat grubu büyük dönüşüm projelerine imza atmak için harekete geçti. Hükümetin yapımı sürdürdüğü büyük altyapı yatırımları ise yeni projeleri de tetikleyecek...



KENTSEL dönüşüm çok büyük ivme kazanıyor. Daha önce bu konuda isteksiz olan birçok büyük inşaat grubu büyük dönüşüm projelerine imza atmak için harekete geçti. Hükümetin yapımı sürdürdüğü büyük altyapı yatırımları ise yeni projeleri de tetikleyecek. 


İSTANBUL başta olmak üzere ülke genelinde inşaat ve gayrimekul sektörü yeni ve uzun soluklu bir ivme kazanacak. Çünkü kentsel dönüşüm için uzlaşma anlaşma' süreci son aylarda çok hızlanmış durumda. Hatta daha önce biz kentsel dönüşüme girmeyiz' diye net mesajlar veren büyük inşaat grupları bile bu sürecin içine büyük adımlarla girmeye başladı. O nedenle "aslında inşaat şimdi başlıyor" diyoruz.


 

DEPREM VE HAYAT 


Türkiye'nin deprem kuşağında bir ülke olduğunu toplam yapı stokunun büyük bölümünün depreme karşı ciddi riskler taşıdığını hepimiz biliyoruz. Son sarsıntılar' yine herkesi korkuttu. Ancak, korkunun ecele faydası yok' diye bir atasözümüz var ve bu atasözünün ne kadar doğru bir söz olduğunu da defalarca gördük. O nedenle kent sel dönüşümü'siyaset üstü bir proje olarak görmek ve bu konuya odaklanmak zorundayız.



ÇILGIN PROJELER


Türkiye'nin kentsel dönüşümle eşzamanla yüreyen çok önemli çılgın projeler de var. Marmaray'a paralel araç geçişli ikinci tünel. 3. Boğaz Köprüsü. Kör tez Geçiş Köprüsü.  Ankara  İstanbul Hızlı Tren Projesi kim ne derse desin hayata geçecek. Bu projeler Türkiye'nin 20 30 yıl önce yapmış olması gereken projelerdi. Kanal İstanbul ve üçüncü havalanı projeleri ise muhtemelen Cumhuriyetin kurulusunun 100 uncu yılına doğru gerçekleşecek. Bütün bu dev altyapı projeleri de kentleşme adına çok büyük yeni konut, ofis ve avm projelerini tetikleyecek. 


SEKTÖRÜN GÜCÜ BÜYÜK AVANTAJ 


Önümüzdeki 20 yıl hep gündemimizde olacak kentsel dönüşüm' neredeyse yüzde 100 yerli inşaat sektörü tarafından gerçekleştirilecek bir proje. 


Çünkü Türk inşaat şirketleri hem küresel düzeyde hem de yurt içinde dev projelere imza atacak güce ulaşmış durumda. Bu yüzden kentsel dönüşüm boyunca tüm projeler le Türkiye ekonomisine maksimum düzeyde katma değer sağlanacak. Ekonomik büyümenin lokomotifi de daha uzun yıllar inşaat sektörümüz olacak. 


İNŞAAT VE SANAYİ 



Son dönemde bazı is dünyası örgütlerinin lider leri "inşaat ekonomisi' terimini öne sürerek sektö re haksız eleştirilerde bulunuyorlar. Sanki, inşaat sektörünün ortaya çıkardığı ekonomik büyümeyi küçümsüyorlar. Bu çevrenin gözden kaçırdığı iki nokta var. Bit tanesi; Türkiye gelişmekte olan bir ülke kı böyle ılıikelerde inşaat sektöı ü uzun yıllar çok canlı kalır. İkinci nokta ise Türkiye'nin gelişmekte olan ülke olusunun dışında bir de yapı stokunun büyük bölümünün özel nedenlerle yeni leıımesi gerekiyor' olması. Yanı Tür kıye'dekı inşaat ve gayrimenkul sektörü. ABD'deki. Uzakdoğu veya Avrupa'dakigibi bir genel ekonomik yapı içinde şartları zorlayan bit sektöt degıl. Bunun da ötesinde sunu rahatlıkla söyleyebilir ız ki. Tııı ki ye de İstanbul basta olmak ıızere bıtçok kentin gerçek rant' yapısı bile olması gerekenin cok al tında bulunuyor. Öyleyse inşaat sektörü ekonomi yi büyüten herhangi başka bir sektörün rakibi ya da muadili değil. Tam tersine ülkenin özgün yapısı nedeniyle inşaat ve gayrimenkul sektörü canlılı gını ıızıın süre koruyacak ve bu sayede sanayideki birçok alt sektör de ekmeğini büyütecek. 


MARKA KONUT ALIP ZARAR EDEN YOK 


HÜRRİYET Emlak olarak hazırladığımız Pıojeler Rehberi'ekimiz, hem sektör hem de oklularımız tein cok sağlıklı bir iletişim ortamı sunuyor. Uzun süredir bu sektörde olup bitenleri izliyoruz ve olumlu olumsuz birçok gelişmeye tanıklık ettik. 


Gördüğümüz en net sonuç marka konut' deyimini hak eden projeler yatırımcısını hiçbir zaman hayal kırıklığına uğratmadı. Böyle projelerden ev alanlar birkaç yıl içinde yaptıkları yatırımın ne kadar doğru bir yatırım olduğunu gördüler. O nedenle bizler lokasyonu inşaat kalitesi, mimarı özellikleri fiyatı' iyi olan projelerin her dönemde iyi satacağını söyledik. Yine aynı görüşteyiz.


Sadi Özdemir/ Hürriyet Gazetesi 



Geri Dön