26 / 04 / 2024

Sadık Yakut: Biz ülkeyi imar edeceğiz!

Sadık Yakut: Biz ülkeyi imar edeceğiz!

Çankırı Garnizon Komutanının emirle subay eşlerini seçime hazırlama seminerlerine en sert tepki TBMM Başkanvekili Yakuttan gelirken, Genelkurmay da soruşturma başlattığını duyurdu...



ÇANKIRI Garnizon Komutanı olarak ganizondaki tüm subay ve astsubay eşlerine siyaset ve seçim konusunda verdiği seminerde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve eşleri ile Türk insanına hakaretler yağdıran Albay Engin Kabataşa ait olduğu iddia edilen ses kaydı büyük tepki topladı. En sert tepkiyi gösteren TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Hükümet hakkında konuşmak senin hakkın da haddin de değil. Herkes görevini yapacak. PKKyla mücadelede nerdesin, yoksun dedi.

Genelkurmay soruşturma başlattı

Albay Engin Kabataşın Çankırı Garnizon Komutanı olarak asker eşlerine yönelik emirle yaptığı miting gibi seçime hazırlama semineri ve orada sarfedilen sözler gündeme bomba gibi düştü. Askerin seçim çalışması, en büyük tepkiyi siyasilerden gördü. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut Herkes kendi işini yapsın derken, emekli askeri hukukçular, Yapılan açıkça suç uyarısı yaptı. Konuşmalara muhalefet de tepki gösterirken, Genelkurmay açıklama yaptı. Haberlerin hatırlatıldığı tek cümlelik açıklamada Konuyla ilgili olarak soruşturmaya başlanmıştır denildi.

PKK ile mücadelede yoksun

Bu konuşmayı kınıyorum diyen TBMM Başkanvekili Sadık Yakut İktidar hakkında konuşmak senin haddine değil, hakkın da değil. Senin görevin ülkeyi dış tehlikelere karşı korumak. Senin görevin 1960, 1971, 1980 ve 28 Şubatta olduğu gibi hükümetlere ultimatom vermek değil. Öncekiler gibi şapkayı alıp kaçan hükümetler mi var Şapkayı alıp kaçacak başbakan mı var Gece bildiriyi verdiniz, sabah cevabını aldınız. Bundan sonra da yayınlayamayacaksınız. Hiç kimse, kimsenin görevine karışmayacak. Herkes görev alanları içerisinde hareket edecek ve anayasal kuruluşların tamamı da yasalara riayet edecek. Hiçbir kurumun içerisinde hukuk dışı yapılanmaya müsaade etmeyeceğiz, bunu herkes böyle bilsin. PKK ile mücadelede neredesin, yoksun. Görevinizi yapacaksınız. Bizim görevimiz nasıl ki Türkiyeyi imar etmekse siz de ülkeyi dış tehlikelere karşı korumak için çalışacaksınız. Onun haricinde hiçbir şeye karışamayacaksınız diye konuştu.

Genelkurmayın başlattığı soruşturmanın takip edilmesi gerektiğini belirten TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Bir askerin yapmaması gereken bir konuşmadır. Hele askeri alanda yapılacak bir şey değil. Askeri kesim bizde askeri okula gittiği zaman Türkiyenin her şeyinden sorumlu diye yetiştiriliyor. Siyasetçi onların gözünde bir hiç oluyor. Ortaokul çağındaki çocuğa verilen eğitimin önemi var şeklinde konuştu.

AK Parti Milletvekili Mehmet Domaç da Askerler kendileri siyaset yaptığında kışlanın yaptığı işler ortadan kalkıyor. Siyaseti siyasetçilere bırakıp, kendi işlerini yapsınlar. Kendi işlerini yaparlarsa daha başarılı olurlar. Daha ağırlıklı olur. Öbür türlü ağırlıkları kalmaz. Siyaset, siyaset dışı kişilerin işi değil dedi.

Siyaset yapmak isteyen istifa etsin

MHP milletvekili adayı Prof. Dr. Ümit Özdağ da tepki göstererek Kamu görevlileri siyasetten uzak durmalı. Ben kamu görevlisiydim, görevimden istifa ederek siyasete atıldım. Bir askeri personel, bir kaymakam bir valinin işi siyaset yapmak değil. Bunların işi kamu görevini yerine getirmektir. Bütün kamu görevlileri siyasetten uzak durmalıdır. Bir albayın da siyasi açıklama, siyasi görüş beyan etme hakkı yoktur. Bir albay milli güvenlik siyasetine göre de görüş beyan edemez, bunu da ancak Genelkurmay Başkanlığı yapabilir dedi.

5 yıla kadar hapis cezası var

Emekli Hakim Albay Mesut Kurşun yapılan eylemin tamamen hukuk dışı olduğunu söyledi. Garnizon komutanının, komutan eşlerine siyasi telkinlerin açıkça baskı olduğunu belirten Kurşun, bu durumun askeri ceza kanununda siyaset yasağını düzenleyen 148. maddelerinin ihlali anlamına geldiğini söyledi. Kurşun, 148. maddeyi ihlal eden personele 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulandığını belirterek, bu personeller hakkında işlem yapılması gerektiğine işaret etti.

ASDER Onursal Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ise Askeri personelin siyaset yapmaları yasak. Bu komutanın yaptığı, askeri ceza kanunlarına göre kesin bir suçtur. Bu suçu işleyen gerekli maddeler kapsamında cezalandırılmalıdır diye konuştu.

Malum parti kazanırsa yanarız

Halen Kırıkkale Garnizon Komutan  Vekili olarak görev yapan Kurmay Albay Engin Kabataşa ait olduğu öne sürülen bir ses kaydı önceki gün internete düşmüştü.  Ses kaydında, söz konusu dönemde Çankırı Garnizon Komutanlığı görevinde bulunan Albay Kabataşın emirle askeri personel ve eşlerini siyasi konularda eğittiği görülüyordu. Kabataşın yaptığı seçim sunumunda, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Abdullah Güle yönelik ağır ifadeler yer alırken, internette yurdum insanı manzaraları başlıklarıyla dolayan komik resimlerin gösterildiği slaytlar sırasında da Türk halkı aşağılanıyordu.

Seminerde özellikler AK Partinin yüksek oy almasından duyulan endişe dile getirilerek, Çalışma yapılmazsa Malum Partinin (AK Parti) oyunun yüzde 67ye çıkacağı iddia ediliyor. Aynı seminerde Bülent Arınça da ağır hakaretlerle bulunularak ülkeyi karıştıran kişi olarak gösteriliyor.

 


Geri Dön