26 / 04 / 2024

Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi'nin lansmanı yapıldı!

Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi'nin lansmanı yapıldı!

Sahabiye Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için hazırlanan üç ayrı projenin lansmanı yapıldı. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik yaklaşık 1 milyar dolarlık projeyi Sahabiye halkının rızasını alarak hayata geçireceklerini söyledi.




Kayseri Büyükşehir Belediyesi merkezi idarelerin altından kalkabileceği dev bir projeyi hayata geçirmek için proje çalışmalarını son aşamaya getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik Sahabiye Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için hazırlanan üç ayrı projenin lansmanını yaptı. Başkan Çelik yaklaşık 1 milyar dolarlık projeyi Sahabiye halkının rızası ve Kayseri halkının onayını alarak hayata geçireceklerini söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Büyükşehir Belediyesi'nin Ocak ayı meclis toplantısı öncesinde Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesinin lansmanını yaptı. Üç ayrı projenin tanıtımını ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri ve mensupları takip etti.

"ÜÇ KOLDAN ÇALIŞTIK"

Sözlerine Sahabiye Mahallesi'nin mevcut durumunu ve neden dönüşmesi gerektiğini anlatarak başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, mahallenin yıpranmış, deprem yönetmeliğine uymayan, eski ve metruk yapılar nedeniyle güvenlik sorunları olan bir bölge olduğunu belirtti. 515 bin metrekare büyüklüğündeki Sahabiye'de 700 bina ve 5 bin 400 bağımsız bölümün bulunduğunu ifade eden Başkan Çelik, binaların yüzde 80'inin yıpranmış olduğunu dile getirdi. Mahallenin ulaşım, otopark, yeşil alan, sosyal donatı sorunlarının giderilmesi, bölgede bulunan 12 tarihi eserin korunması ve meydanla bütünleşmesi açısından Sahabiye'de dönüşümün gerekliliğinin tespit edildiğini vurgulayan Başkan Mustafa Çelik, "Bir yıl önce Büyükşehir Meclisimizde karar alındı. Bu karala birlikte üç koldan çalışmaya başladık. Bir taraftan bürokratik işlemleri, bir taraftan proje çalışmalarını, bir taraftan da saha çalışmalarını yaptık. Eş zamanlı çalıştık. Bakanlar Kurulu'ndan Sahabiye ile ilgili karar 22 Mayıs 2015'te çıktı ve 10 Temmuz 2015'te Resmi Gazete'de yayımlandı. İlgili kurumlarla yazışmalarımız devam ediyor. Bunlar sürerken 10 ayrı tasarım ofisi proje çalışmalarına başladı. Biten çalışmaları inceledik ve indirdik. Bu arada saha çalışmaları devam etti. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'nı kurduk. Tek tek, ev ev, dükkan dükkan çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaya göre her taşınmazın bir puanı olacak ve bu puana göre dönüşüm sonrası istediği yerden ev ya da ofis alacak. Bu arada bölgeyle ilgili Hava Mania Kotlarının belirlenmesi için çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar bitince projede revizyon isteyeceğiz" dedi.

"HALKIN RIZASI, KAYSERİ'NİN ONAYI ALINACAK"

Sahabiye Projesi için bölgedeki yaklaşık 20 bin hak sahibi ile tek tek oturup anlaşma yapacaklarını dile getiren Başkan Mustafa Çelik, "Biz herkesin rızasını almak istiyoruz" diye konuştu. Projenin kolay olmadığını, en fazla sabır, en fazla para ve en fazla mesaiyi isteyen bir proje olduğunu vurgulayan Başkan Çelik, iki yıllık bir çalışma sonrası kazmanın vurulabileceğini ve şehrin geleceğine damga vuracak bir proje ortaya çıkacağını kaydetti.

Hangi projeyi tercih edeceklerine Kayseri halkının onayı ile karar vereceklerini belirten Başkan Mustafa Çelik, hangi tasarım ofisi tarafından yapıldığı belli olmayacak şekilde projelerin numaralandırıldıklarını ve halkımızın beğendiği projeye bu numara ile oy vereceğini söyledi. Şehirde yaşayanların şehrin en önemli projesine destek vermesinden mutlu olacaklarını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, projenin yaklaşık 1 milyar dolara mal olacağını kaydetti.

Başkan Mustafa Çelik, açıklamalarının ardından ilçe belediye başkanları ve meclis üyeleri ile birlikte projeleri inceledi. Daha sonra meclis üyeleri beğendikleri projeye oy vermeye başladı.



Kayseri Büyükşehir Belediyesi


Haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


20 bin kişiyle görüşülecek olan ve yaklaşık 1 milyar dolarlık bütçeye mal olacak olan Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi oylamaya sunuldu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında bilgiler verdi. Sahabiye Mahallesi’nde bulunan yapıların yüzde 80’inin eski ve yıpranmış yapılardan oluştuğunu kaydeden Başkan Çelik, 16 Ocak 2015 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan bir kararla sürecin başladığını söyledi. Yaklaşık 515 bin metrekarelik bir alanda 700 bina ve bu binalarda 5 bin 400 birimin olduğunu vurgulayan Başkan Çelik, “Bugün Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projemiz ile ilgili bilgiler vermek üzere buradayız. Bildiğiniz gibi bu bölge, Sahabiye Mahallesi kentimizin tam merkezinde olan bir bölge. Yapıların yaklaşık yüzde 80’i eski yapılar, yıpranmış, deprem yönetmeliğine uymayan çürük yapılar. Bu bölgede de taban alanının yüzde 65’i binalarla doldurulmuş durumda. Yine bu bölgenin ulaşım eksiklikleri, altyapı, yeşil alan, otopark konularındaki yetersizliğini hepimizin malumu. Eski ve metruk yapılardan oluştuğu için güvenlik ve ahlaki konularda bir takım sorunlar olduğunu hepimiz biliyoruz. Büyüklüğü yaklaşık 515 bin metrekarelik bir alan. Bu alanda 700 bina var, bu bina içerisinde 5 bin 400 ayrı birim var. Bu bölgenin yüzde 60’ı konut olarak kullanılıyor, yüzde 40’ı ofis ve ticaret amaçlı kullanılıyor. Bu bölgede 12 adet ayrı ayrı eski tarihi yapılar mevcut. Tabi bu gerçekler karşısında Sahabiye Mahallesi’nin dönüşmesi gerekliliği tespit edilmiş durumda. Tam 1 sene öncesi 16 Ocak 2015 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’mizde alınan bir kararla süreç başlatılmış oldu. Tabi hemen ardından çalışmalar başladı. Kentsel dönüşüm yapılacak olan her yerde 3 ayağı olan bir çalışma yapılıyor. Bir tarafta kamu tarafındaki işler, belediyeler ve bakanlıklarla ilgili işler, ilgili kamu kurumlarıyla olan işlerimiz; diğer tarafta planlama ve proje çalışmaları, bir diğer tarafı da saha çalışmaları, hak sahipleriyle mevcut durumu tespit çalışmaları. Bu şekilde ardı ardına eklenerek yapıldığında süreç çok uzayacağı için biz üç ana iş kolunu da birlikte eş zamanlı olarak yürütmeye karar verdik ve bu şekilde işi organize ettik. Proje alanımız belli, sınırlarımız belli, proje yapmaya da bir engelimiz olmayacağı için proje çalışmalarına da hemen başladık. 10 ayrı tasarım ofisine sipariş edildi, 10 ayrı tasarım ofisi çalışmaya başladı. Biten çalışmalar geldikçe değerlendirdik ve sonuçta mimarlık ofislerinden gelen bu bölge ile ilgili çalışma sayısı 3’e indirildi. Burada duyurusunu yapacağımız finale kalan 3 çalışma” ifadelerini kullandı.

ÇELİK: “PROJE BÜTÇESİ 1 MİLYAR DOLARDAN AŞAĞI GÖZÜKMÜYOR”

Yaklaşık 20 bin kişi ile tek tek oturulup görüşüleceğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, proje bütçesinin yaklaşık 1 milyar dolar olacağını ifade etti. Çelik, “Bu projede işimiz gecikecekti. Biz en azından belirleyeceğimiz projenin hangisi olduğunu tespit edersek kat yükseklikleri geldiğinde daha seri hareket ederiz diye bu projeyi halkımızın beğenisine, sizlerin takdirine getirmiş olduk. İş bundan sonra başlıyor. Saha verileri tamam, proje de belli oldu. Hak sahipleri ile karşılıklı anlaşmalar. 5 bin 400 ayrı birimden bahsetmiştim, hak sahiplerinin, mirasçılarının göz ününde alındığında yaklaşık 20 bin kişiyle masaya oturulacak bu bölgede. 20 bin kişiyle tek tek oturulup anlaşılacak. Tabi ki bizim buradaki görüşümüz rıza. Herkesin rızasını almak. Rızayı esas alıyoruz. Herkesi razı ederek anlaşmak istiyoruz. Ama razı olamadığımız olursa da her halükarda kanuni haklarımızı kullanarak projenin yürümesini sağlayacağız. Nereden baksanız bu projenin ilk kazmasının vurulması 24 ayı bulacak gibi. Birden fazla bileşeninin olduğu bire proje olduğu için biraz zaman alacak. Proje nihai halini almadan kesin bütçe çıkmayacak ama 1 milyar dolardan aşağı gözükmüyor” şeklinde konuştu.


Hürriyet


Geri Dön