19 / 04 / 2024

Sakarya Türk Traktör Fabrikası'nın temeli atıldı!

Sakarya Türk Traktör Fabrikası'nın temeli atıldı!

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Avrupa, ekonomik krizden çıkış olarak Türkiye'yi gösterirken, S&P'nin verdiği bu not, Türkiye'nin hak ettiği not değildir'' dedi...



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu artırmasına ilişkin, ''Avrupa, ekonomik krizden çıkış olarak Türkiye'yi gösterirken, S&P'nin verdiği bu not, Türkiye'nin hak ettiği not değildir'' dedi. 

     Sakarya'nın Erenler ilçesinde düzenlenen Türk Traktör Fabrikası'nın temel atma töreninde konuşan Çağlayan, S&P'nin Türkiye'ye karşı cimri davrandığını savundu. 

     Çağlayan, S&P'nin iki yıl öncesine kadar cari açığı sebep göstererek Türkiye'ye karşı cimri hareket ettiğini belirterek, ''Buna karşılık başka ülkelere hak etmediği puanları veren birtakım derecelendirme kuruluşları, artık gerçeği görmekle yüz yüze kalmıştır. Dün S&P, Türkiye için hikmeti olmayan bir çalışma yapmıştır, bir derecelendirme yapmıştır'' diye konuştu. 

     ''S&P, çifte standart yapan bir kuruluştu'' diyen Çağlayan, ''S&P, Türkiye'ye karşı cimri davranırken, diğer taraftan hak etmeyen ülkelere, İrlanda'ya, Yunanistan'a gayet bonkör davranıyordu. Türkiye'ye yapmış olduğu not artışı bizim için sürpriz olmamıştır. Aslında Türkiye'nin hak ettiği nokta bu değildir. Türkiye, daha fazla notu hak etmiş bir ülkedir'' ifadesini kullandı. 

     

     -''Sürpriz olmadı''- 

     

     Çağlayan, Türkiye'nin ekonomisinin dünyada örnek gösterildiğini vurgulayarak, daha yüksek not oranlarını hak ettiğini söyledi. 

     ''Bugün Türkiye, AB'nin 23 ülkesinin ekonomik verilerinden çok daha önemli bir konuma gelmiştir'' diyen Çağlayan, ''Bugün Türkiye, kamu borçlarının milli gelire oranlarında 23 AB ülkesini, bütçe açıklarında AB'nin 21 ülkesini geride bırakmıştır'' şeklinde konuştu. 

     ''Avrupa ekonominin gerilediği bir ortamda Türkiye, şükürler olsun, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi olma yolundadır'' diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Avrupa ekonomik krizden çıkış olarak Türkiye'yi gösterirken, S&P'nin verdiği bu not, Türkiye'nin hak ettiği not değildir. Türkiye, daha yüksek notu hak etmektedir. Bugün Türkiye'yi Hırvatistan ve Macaristan ile aynı notta tutmak haksızlıktır. S&P ve Moody's'i en kısa sürede Türkiye'nin ekonomik gerçeklerini görerek notlarını yeniden gözden geçirmeye davet ediyorum. Bu, bizim için sürpriz olmamıştır. S&P'nin bize bir hediyesi de olmamıştır. S&P'nin aynı İsrail'in yaptığı gibi geç bir özür dilemesi olarak kabul ediyoruz. S&P, bunu yaparak Türkiye'ye geçmişte yaptıklarından ötürü özrünü bir parça yerine getirmiştir.'' 


AA


Geri Dön