26 / 04 / 2024

'Sakıp Sabancı'nın vasiyeti yerine geldi

'Sakıp Sabancı'nın vasiyeti yerine geldi

Yakılıp otoparka çevrilen, en son butik otel yapmak isteyen THY'ye 25 yıllığına kiralanan Ortaköy'deki Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu,  mezunların açtığı davayla kurtarıldı



Ortaköy'de Arnavutköy Caddesi üzerindeki tarihi Fehime Sultan Yalısı'ndaki Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nun butik otel olarak kiralanmasıyla ilgili süreçte yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bina 2008'de İl Genel Meclisi tarafından ihaleye açıldı. İstanbul Valisi Muammer Güler yönettiği ihalede bina, 25 yıllığına, aylık 450 bin YTL veren Türk Hava Yolları (THY) Do&Co İkram Hizmetleri A.Ş.'ye kiralandı.
Mezunların kurduğu Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu (GOP) Platformu, okulun geri kazanılması için imza kampanyası başlattı. Sabancı Holding'in merhum Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı da tarihi yapının onarılması için özel fondan 10 milyon TL ayırdı. Sabancı, ölümünden iki gün önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, kendisini ziyaret ettiğinde, okula sahip çıkılması gerektiğini söylemişti.   

HUKUK ZAFERİ
İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi Aydın Gürhan, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne ihalenin iptali için yürütmenin durdurulması davası açtı.
Mahkeme, itirazı kabul etti. Böylece bir avuç okul mezunun başlattığı hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. Kararda şöyle dendi:  'İl Özel İdaresi adına kayıtlı taşınmazın 25 yıl süreyle kiralanmasının usul ve yasaya aykırı olması sebebiyle iptaline, ileride telafisi güç durumların oluşmaması, geri dönülemez hukuka aykırılıklar ve giderilmesi olanaksız zararlar doğacağı gözetilerek, yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir' dedi. THY ise çıkan karara bir dilekçeyle itiraz etti.

TARİHİ ADIM ATILDI
Gürhan, 'Tarihi ve kültürel mirasımızın zarar görmesine mahkeme bile seyirci kalmadı, umarım burayı kiralamak, otel yapmak fikrinden yetkililer uzaklaşır' dedi. GOP Platformu Sekreteri Tanjan Özbilgi ise 'Haziranda Aydın Gürhan aracılığıyla açtırdığımız davada alınan karar, tarihi varlığın kurtarılması ve okulumuzun yeniden eğitim ve öğretime açılması yönünde atılmış tarihi bir adımdır' diye konuştu.

Akşam


Geri Dön