24 / 04 / 2024

Salim Taşçı öğrencileri kiralık ev konusunda uyardı!

Salim Taşçı öğrencileri kiralık ev konusunda uyardı!

Başkentte her yıl yeni üniversiteler açılırken, öğrenci sayısı da artıyor. Öğrencileri, barınma sorununu çözme telaşı aldı.Yurtlardan yararlanamayan öğrenciler, kiralık ev aramaya başlayınca, kiralık evlere de ilgi arttı..



Başkentte her yıl yeni üniversiteler açılırken, öğrenci sayısı da artıyor. Kayıtlarını yaptıran öğrencileri, bir yandan da barınma sorununu çözme telaşı aldı. Yurtlardan yararlanamayan öğrenciler, kiralık ev aramaya başlayınca, kiralık evlere de ilgi arttı

2013-2014 Eğitim Öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala Ankara'daki üniversitelere kayıt yaptırmak için şehir dışından gelen öğrenciler, emlak piyasasını hareketlendirdi. Eğitim hayatlarını Ankara'da geçirecek olan Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen öğrenciler, bu sürede ev arayışında. Emlak sektörü temsilcileri ise öğrencileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Kiralık evler hareketlendi
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ali Taylan, konut satışlarında dalgalanmalar olmasına rağmen öğrencilerin eğitim için Ankara'ya gelmesiyle kiralık ev piyasasında hareketli günler yaşandığını ifade ederek, "Her yıl olduğu gibi okulların açılacağı dönemde Ankara'da öğrencilerin gelişi ile birlikte, gerek kiralıklarda ve gerekse satılıklarda aşırı olmamakla birlikte talep gözlenmektedir. Ankaralılar genellikle iş yerlerine veya çocuklarının okuluna yakın yerleri tercih ediyor.Keçiören, Dikmen, Bahçelievler, Emek semtleri okullara daha yakın olması sebebi ile daha çok talep görüyor" dedi.

Evi erken bulmak daha avantajlı
Türk Sanayici Ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Sektör Kurul Başkanı Salim Taşçı ise kiralık evlerde fiyatların 2012 yılına göre yüzde 20 oranında artış gösterdiğini belirterek, "Son iki yıldır durgunluk yaşayan eski binalarda da hareket başladı. Gerek kiralıklarda ve gerekse satılıklarda aşırı olmamakla birlikte talep var" diye konuştu.

Tayin bereketi
Ağustos-Eylül aylarında emlak piyasasının hareketlendiğini ifade eden Taşçı, "Öğrenciler ve tayin sebebiyle Ankara'ya birçok vatandaşımız gelir.
Biz buna öğrenci ve tayin bereketi deriz. Bu tarihlerde daire fiyatları yükselir. Malesef öğrenciler bazı yanlışlar yapıyor. Kayıt yaptırmadan 1 hafta önce gelip ev tutmaya çalışıyorlar. Bu yüzden de 100-150 lira daha fazla kira anlaşması yapıyorlar.
Halbuki daha önce gelseler, hem daire bulmakta sıkıntı çekmezler hem de çok daha uygun fiyatlara kira anlaşması yaparlar" dedi.

"Sözleşmeyi okusunlar"
Öğrencilerin genellikle Gazi, Cebeci, Kurtuluş, Bahçeli ve Emek semtlerini tercih ettiklerini söyleSalim Taşçı, "Son 7-8 yıl içerisinde 9 milyon kiracı kiralıktan ev sahibi olmalına rağmen kiraların düşmemesinin sebebi, kentsel dönüşümdür" diye konuştu.
yen Taşçı, öğrencilerin çok genç ve tecrübesiz olduklarını ifade ederek, kira kontratlarını dikkatli okumaları konusunda uyardı. Taşçı, "Öğrenciler kontrattaki yıllık kira artış oranı olan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamını mutlaka incelemelerini ve daire içerisindeki, elektrik, şofben gibi aksamları kontrol ettirmeden anlaşma yapmasınlar" diye konuştu.

"Kira artışı kaçınılmaz"
Türkiye genelinde kiraların artmaya devam edeceğine dikkati çeken Taşçı, "Son 7-8 yıl içerisinde 9 milyon kiracı kiralıktan ev sahibi olmasına rağmen kiraların düşmemesinin sebebi, kentsel dönüşümdür. Binalarını kat karşılığı verenler haliyle kiralık daire tutmaktadırlar. Kentsel dönüşümler bitene kadar kiraların artması kaçınılmaz" dedi.


Milliyet Ankara

Geri Dön