18 / 04 / 2024

Salim Taşçı: Türkiyede binalar imdat çığlığı atıyor!

Salim Taşçı: Türkiyede binalar imdat çığlığı atıyor!

Şehirciliğe bir nebze de olsa önem verilmesinin ölümcül hastaya can suyu olduğunu belirten Emlak Uzmanı Salim Taşçı, Türkiyede binalar imdat çığlığı atıyor dedi



TÜRKİYEde binaların imdat çığlığı attığını belirten Emlak Uzmanı Salim Taşçı, Kentsel dönüşüm projeleriyle bir nebze de olsa şehirciliğe ve kaliteye önem verilmesi, yaraya neşter, ölümcül hastaya can suyudur dedi.

Anadolunun çoğu vilayet, ilçe ve beldelerinin üçte birinin kerpiç olduğunu ifade eden Taşçı, şunları söyledi:

50-60 vilayette binalar çok yaşlı

Zaten Türkiye genelindeki köylerin de yüzde sekseni kerpiç. En az 50-60 vilayette yapılar çok yaşlı. Belediyeler, şehir plancıları, depremle ilgili akademisyen ve bilim adamlarının bir konsey altında toplanması ve zemin etütlerinin yeniden yapılması gerekiyor. Deprem Bakanlığı veya en azından bir Deprem Müsteşarlığı kurulmasının zamanı geçiyor. Deprem öldürmez, öldüren bina rantçılarıdır.

Su havzaları rant kurbanı

Türkiyenin, oynak toprak üstünde olduğunu belirten Taşçı, 50-60 yıl öncesinin teknolojisiyle, birçoğu deniz kumuyla, etriye demirini et sanan zihniyetle yapılan binalar imdat çığlığı atıyor dedi.

Su havzaları ve şehirlerden geçen çay, dere gibi bölgelerin ranta kurban edildiğini ifade eden Taşçı, Türkiye deprem kuşağında. Binalar zamanında çürük yapıldı. Zemin etüdüne dikkat edilmedi. Toprağın altı incelenmedi. Yol yakınken bu binalar yıkılmalı ve kurallara uygun bir şekilde tekrar yapılmalı diye konuştu.
Hürriyet


Geri Dön