20 / 04 / 2024

Samsun Büyükşehir Belediyesi kaçak yapılaşmaya savaş açtı!

Samsun Büyükşehir Belediyesi kaçak yapılaşmaya savaş açtı!

Samsun Büyükşehir Belediyesi, kaçak yapılaşmayı yapan bazı bina ve iş yerlerinin tek tek resimlerini çekerek meclis üyelerine gösterdi. Görevini yapmayan bürokrat hakkında suç duyurusunda bulunulacak.



Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 2015 yılı Haziran ayı 13. Birleşiminin 1. Oturumu Meclis 1. Başkan Vekili Turan Çakır başkanlığında meclis binasında gerçekleşti.


Gündem maddelerine geçilmeden önce konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Turan Çakır, kaçak yapılaşmalarla ilgili sadece Büyükşehir Belediyesi’nin veya ilçe belediyelerin tek başına mücadele etmesinin mümkün olmadığını, hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.


“BUGÜNDEN İTİBAREN MÜCADELE EDECEĞİZ”


Yeni yasa ile birlikte Büyükşehir Belediye sınırlarının genişlediğini belirten Turan Çakır, “Bu süreç içersinde 5 yıllık dönemde hem Büyükşehir Belediye merkezinde hem de ilçe belediyelerimizde ve belde belediyelerimiz olduğu dönemde coğrafi alanlar dar olduğu için kaçak inşaat noktasında kontrol etmek daha kolaydı. Ama bu alanlar genişledikten sonra hem biz Büyükşehir Belediyesi olarak hem de ilçe belediyeler çok da kolay olmadı. Seçimlerin üzerinden 15 ay geçti. Çok hat safhada kaçak inşaat yapımları ve inşaatları devam etme sürecinin başladığını, başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz olmak üzere bizler de bunu hissediyoruz ve fark ediyoruz. Sizler de hem meclis üyesi arkadaşlarımız hem de belediye başkanı arkadaşlarımızın da bunun farkında olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili ilçe belediyelerimizin ve Büyükşehir Belediyemizin yapması gereken yasal sorumluluklar var. Biz bunlara müdahale etmediğimizde şöyle bir noktaya geldi: Komşusu yapıyor ‘nasıl olsa buna birileri müdahale etmiyor, biz de yapalım’ diye vatandaşlarda cesaret oluşmaya başladı. Dolayısıyla bununla ilgili başta başkanımızın talimatı ile bugünden itibaren ciddi anlamda mücadele edeceğiz” dedi.


“TOPYEKUN MÜCADELE EDECEĞİZ”


Binalara ve iş yerlerine günübirlik kontroller yapacaklarını ifade eden Çakır, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bununla ilgili ekiplerimizi çoğaltma noktasında başkanımız talimat verdi. Her bölgeye bu anlamda ekipler günübirlik kontroller yapacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tespitler hem ilçe belediyesine hem de yasal anlamda bildirilmesi gereken her yere bildirilecek. Arkadaşlarımıza bu birkaç aylık içersinde fotoğrafladıkları yerlerin görsellerini hazırladık ve size gösteriyoruz. Böyle bir tutarsızca, hiç kural tanımazca, belediyeyi belediye olmasını kabul etmeme noktasına gelindi. Bununla Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri tek başına mücadele etmesi mümkün değil. Topyekun mücadele etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu konuda vatandaşların daha duyarlı olması noktasında basın mensubu arkadaşlarımızdan da katkı bekliyoruz. Bunlar yapıldıktan sonra yıkmak ve eski haline getirmek zorlaşıyor. Esasen amaç bunları başta yaptırmamız gerekiyor. Yapmaya başlayınca da anında müdahale etmemiz gerekiyor. Eğer bu süreci yazışmalarla götürmeye çalışırsak, bu süreçler ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi arasında süre uzar. Adam o süre içersinde yapacağını yapmış oluyor. Bu sefer yıkmaya gittiğinizde hem siz bunu yıkmakta zorlanıyorsunuz hem de bunu yapan meseleyi farklı noktaya kadar getirmeye çalışıyor. Vatandaş çatılarla ilgili binanın dışından ilk önce çatıyı kapatıyor. Ondan sonra da alt kattaki binanın kaplamasıyla kaplıyor. Dışarıdan baktığınızda da hiçbir şey yok muş gibi o noktaya getirmeye çalışıyor. Kafanızı yukarı kaldırıp gezerseniz, inanılmaz çirkinlikler görürsünüz” diye konuştu.


“GÖREVİNİ YAPMAYAN BÜROKRAT HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK”


Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın kaçak yapılaşmalarla ilgili görevini yapmayan ilçe belediyesi veya Büyükşehir Belediyesi bürokratları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağının altını çizen Çakır, “Bunlarla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz’ın kesin talimatı var. Eğer bu noktada bu süreç sağlıklı işletilemez ise bundaki sorumluluk Büyükşehir Belediyesi bürokratlarında ise Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla alakalı savcılığa suç duyurusunda bulunacak. İlçe belediyesinde ise onlarla alakalı da savcılığa suç duyurusunda bulunma noktasına kadar geleceğini yazılı olarak da sizlere bildirecek. Dolayısıyla burada hepimiz kendi üzerimize düşen görevleri yapmamız gerekir. Büyükşehir Belediye Başkanımızın imzası ile bütün belediye başkanlıklarına bu anlamda herkes sorumluluğunu yapması noktasına yazı kaleme alındı ve bunlar size gönderilecek. Şehrimizi çirkinleştirmeye hiçbirimizin hakkı yok. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe belediyelerimize de araç, zabıta, iş makinesi, personel gibi konularda yardım yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından meclis üyeleri de Çakır’a destek çıkarak, bu çalışmanın şehri güzelleştirme adına önemli bir adım olduğunu söylediler.


KAMİL FURTUN’UN İSMİ AİLESİNİN OTURDUĞU SOKAĞA VERİLDİ


Çakır’ın kaçak yapılaşmalarla ilgili konuşmasının ardından meclis gündem maddelerine geçildi. Gündem maddelerinden biri olan sokak ismi değişikliğinde, Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevi başında silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Opr. Dr. Kamil Furtun’un isminin evinin bulunduğu Atakum ilçesi Cumhuriyet Mahallesi 4. Sokak’a verilmesi konusu görüşüldü. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın talimatıyla hazırlanan teklif, mecliste oybirliğiyle kabul edildi. Meclisten geçen kararla 4. Sokak’ın adı “Opr. Dr.Kamil Furtun Sokağı” olarak değiştirildi.


Hürriyet Yerel




Geri Dön