26 / 04 / 2024

Samsun Çarşamba Havalimanı 3 ay kapatılacak!

Samsun Çarşamba Havalimanı 3 ay kapatılacak!

DHMİ Genel Müdürü Ocak, "Samsun Çarşamba Havalimanı'nı, pistte yapacağımız çalışmalar nedeniyle, 1 Mart-31 Mayıs 2017 tarihlerinde kapatmaya karar verdik."' dedi.



Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, Samsun Golf Kulübü'nde düzenlenen basın toplantısında, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda yapılması planlanan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.


Havalimanının 1999 yılında hizmete açıldığını, 17 yıldır aralıksız hizmet verdiğini dile getiren Ocak, "Son yıllarda Samsun Çarşamba Havalimanı'nın trafiği diğer havalimanlarına nazaran tatminkar düzeyde artış gösterdi. Havalimanında 2015 yılı verilerine göre 1 milyon 713 bin yolcu taşındı. Bu yıl ekim ayı sonu itibarıyla pek çok havalimanımızda düşme yaşanırken, burada iç hatlarda yüzde 5'lik artış gözlemledik." diye konuştu.


Samsun Çarşamba Havalimanı'na son 5 yılda 20 milyon lirayı aşan yatırım yaptıklarına dikkati çeken Ocak, "Bu havalimanımız için bundan sonra yapacağımız pek çok planlamamız var. Her şeyden önce 17 yıldır kullanılan havalimanımızda pistimiz eskidi. 2012 yılından bu yana sürekli pistin durumunu izliyoruz. Pistte 19 santimetreye varan çökmeler var. 22 santimetreye ulaştığı zaman uluslararası standardı yitirmiş olacağız." ifadesini kullandı.


Bu konuda uzun süredir araştırma içinde olduklarını belirten Ocak, şöyle devam etti:


"Önceliği pistin yapımına vereceğiz. Geçen sene proje çalışmaları tamamlandı. Bu yıl da ihale gerçekleşti. Yaklaşık 9 milyon lira tutarındaki projenin imzaları atıldı. Bu işin gerçek süresi 11 ay, ancak 1,7 milyon yolcunun ağırlandığı havalimanımızın bu kadar uzun süreye tahammülü olamaz. Valimizin girişimleriyle yürütülen çalışmalar neticesinde yüklenici firmamızı da zorlayarak, 24 saat çalıştırarak, Samsun Çarşamba Havalimanı'nı, pistte yapacağımız çalışmalar nedeniyle, 1 Mart-31 Mayıs 2017 tarihlerinde kapatmaya karar verdik. Bu kararımızı paydaşlarımız olan havayolu şirketleriyle de paylaştık. 3 ay içinde pistimizi havacılığımızın arzu ettiği standartlarda tamamlayarak hizmete sunacağız. Havalimanının terminal binası da yolcu yükünü karşılayamıyor. Pistteki çalışmanın ardından bakanlığımızın ilgili birimlerinden izinleri alarak terminal binasıyla ilgili de çalışma yapacağız."


AA



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Funda Ocak “Pistimizde 19 santime varan çökmeler var." diyerek Uluslararası standart olan '22 santimi' yitirmek üzere olduklarını belirtti.


Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, Uluslararası Samsun-Çarşamba Havalimanı’nın bakım ve onarımı ile ilgili yaşanan tartışmalara açıklık getirdi.  


01 Mart - 31 Mayıs tarihleri arasında bakım için kapanacak olan Samsun-Çarşamba Havalimanı için Samsun Golf Tesisleri'nde basın toplantısı düzenleyen DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak’a Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da eşlik etti.


19 santimlik çökme var

17 yıllık Samsun Havalimanı’nın sadece Samsunluların değil, kendilerinin de göz bebeği olduğunu söyleyen Genel Müdür Ocak, “Samsun Havalimanı, DHMİ'nin işletmiş olduğu 55 havalimanı içerisinde özel öneme haiz bir yerdir. Bu havalimanımız 1999 yılında inşaatı tamamlanarak hizmete girdi. Yaklaşık 17 yıldır aralıksız olarak hizmettedir. Son yıllarda trafikleri de diğer havalimanlarına nazaran oldukça tatminkar bir düzeyde artış gösterdi. 2015 yılı verilerine göre 1 milyon 713 bin yolcu gerçekleşmesi bu havalimanımızda sağlandı. Ekim sonu itibariyle pek çok meydanda düşmeler yaşanırken, bu havalimanımızda iç hatlarda yüzde 5’lik bir artış gözlemledik. 2016 yılında bütün meydanlarda yüzde 16’lık bir azalış varken, Samsun meydanında da yüzde 5’lik bir dış hat trafiğinde azalış gerçekleşti. Son 5 yıl içerisinde de bu havalimanımıza 20 milyonu aşan bir yatırım yaptık. 17 yıldır kullanılan bu limanımızda pistimiz eskidi. Pist eskiyince 2012 yılından beri sürekli olarak pistin grubunu izliyoruz. Pistimizde 19 santime varan çökmeler var. Bunun kabul edilmesi mümkün değil. Bu 22 santime vardığı zamanda uluslararası standardı yitirmiş olacağız. Bundan dolayı uzun süredir araştırma içerisindeydik” dedi.


“Söz veriyorum, 31 Mayıs’a yetişecek”

Havalimanı pisti için 9 milyon liralık bir sözleşme imzaladıklarını belirten Ocak, “Bu işin gerçek süresi 11 aydı. Bu 11 aya bizim 1.7 milyon yolcunun ağırlandığı havalimanımızın tahammülü olamaz. Bu süreyi 3 aya indirdik. 01 Mart ve 31 Mayıs tarihleri arasında pistimizi kapatmaya karar verdik. 3 ay içerisinde pistimizi havacılığımızın da arzu ettiği standartlarda tamamen risksiz bir şekilde tamamlayarak hizmetinize vereceğiz. Hiçbir talihsizliğe yol açmadan söz veriyorum, Samsun Havalimanımızı en geç 31 Mayıs tarihi itibariyle sizlerin hizmetine sunmuş olacağız” diye konuştu.


Merzifon Havaalanı hazır

2’nci pistin maliyetinin 160 milyon TL olduğunu ifade eden Ocak, “3 ay boyunca havalimanımızın kapalı olduğu süre içerisinde Merzifon Havaalanı kullanılacak. Merzifon Havalimanımız en yakın destinasyon olduğu için her türlü tedbiri orada alıyoruz. Merzifon pistini hazırladık. Her türlü yolcu taşımacılığı için Merzifon Belediyesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışacağız” şeklinde konuştu.


Samsun-Çarşamba Havalimanı'nın kapalı kalma süresini 11 aydan 3’a aya kadar indirdiklerini belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Samsun’da havalimanı ile ilgili bir sorun yaşamıştık. 2 bin 300 metre ile 2 bin 500 metre arasında bir çökme vardı. Özellikle uçakların inişleri ile ilgili sorun yaşamamız dolayısıyla Devlet Hava Meydanları İşletmesi biran önce inşaata girmeleri gerektiğini söylediler. İhalesi yapıldı. 11 ay havalimanının kapalı olması bizim için çok uzun bir süreydi. Yapılan görüşmeler sonucu ve 2017 yılında şehrimizde yapılacak olan İşitme Engelliler Olimpiyatları için bu süreyi 3 aya kadar indirdik” açıklamasını yaptı. 


Milliyet 

Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Samsun'a gelerek Samsun-Çarşamba Havalimanı'nda incelemelerde bulunan DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile birlikte Atakum İlçesinde bulunan Samsun Golf Sahası Restoran’ında basın toplahtısı düzenledi. 


Samsun-Çarşamba Havalimanı'nın 17 yıldır kullanıldığı ve pistinin eskidiğini bundan dolayı da çökmeler meydana geldiğini belirten Ocak, havalimanının 01 Mart-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında kapatılarak bakıma alınacağını söyledi. 2012'den beri sürekli olarak pistin durumunu izlediklerini dile getiren Ocak, "Pistte 19 santimetreye varan çökmeler var. Bunun kabul edilmesi mümkün değil. Sürekli biz bu durumu izledik. Çökme 22 santime vardığı zamanda uluslararası standarttı yitirmiş olacağız. Bundan dolayı uzun süredir ne yapabilirizin araştırması içindeydik. Alt yapı yatırımlarından bir heyeti gönderdik ve gördük ki mevcut pistin 210 metre açılma yapmak durumunda kalacağımız paralel traksiyonu için ilave kamulaşmalar gerekecek. Ayrıca bu kamulaştırma sınırı içerisinde Abdal Deresi var. Bu dereninde deplasesi gerekecek. Tüm bunları detaylı olarak çalıştık. Akabinde 160 milyon TL civarında keşfini hazırladık. Bunu mutlaka ileriki dönemlerde yapacağız. Pist için yaklaşık 9 milyon TL civarında bir sözleşme imzalanarak ana pistin onarımı için start verdik. Bu işin gerçek süresi 11 aydır. Ancak bu 11 aya bizim 1.7 milyon yolcunun ağırlandığı havalimanımızın tahammülü olamaz. Böyle bir kapanma kabul edilemez. Biz yeniden bir teknik ekip görevlendirdik. Yapılan çalışmalar sonrasında yüklenici firmayı da zorlayıp 24 saat çalıştırarak, 01 Mart-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında pisti kapatmaya karar verdik. Allah nasip ederse hiçbir sıkıntı olmadan 3 ay içerisinde pistimizi havacılığımızın arzu ettiği standartlarda tamamen risksiz, Samsun Havalimanımıza yakışır mahiyette tamamlayarak hizmete vereceğiz" dedi. 


Samsun-Çarşamba Havalimanı'nın Ordu-Giresun Havalimanı'na yolcu kaydırmak amacıyla kapanacağı yönünde kamuoyundaki iddialar ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ocak, "Böyle bir durum söz konusu değildir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bizim otorite kuruluşumuz havalimanları için sürekli denetimlerini yapıyorlar. 2012'den beri onların yazılı raporları çerçevesinde Samsun pistini hep birlikte altyapı yatırımlarını Devlet Hava Meydanlarının teknik kadrosuyla birlikte izliyoruz. Raporlar elimizde Devlet demek belge demek. Daha Ordu-Giresun Havalimanı açılmadan önce biz buradaki pisti birebir inceliyorduk. Bu yorumlar yersiz ve gereksiz. Buraya gerekli müdahaleyi yapmak zorundayız. 2012'den beri bu izlemeler devam ediyor. Yumurta artık kapıya geldi. Bu neşteri atmak zorundaydık" diye konuştu. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, ayrıca Samsun-Çarşamba Havalimanı'nın kapatıldığı zaman taşımanın Amasya-Merzifon Havaalanı'ndan yapılacağını söyledi. 


Akşam 


Geri Dön