19 / 04 / 2024

Samsun'da alüminyum kablo fabrikasının açılış töreni gerçekleşti!

Samsun'da alüminyum kablo fabrikasının açılış töreni gerçekleşti!

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun'da alüminyum kablo fabrikasının açılışına katıldı.



Bakan Elitaş, Samsun Organize Sanayi Sitesi'ndeki törende yaptığı konuşmada, fabrikanın Samsun ve Türkiye'ye hayırlı olması temennisinde bulundu. Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberine rağmen istikrarını koruyarak büyümeye devam ettiğini dile getiren Elitaş, "911 kilometrelik sınırımız olan Suriye'de bir yangın var. 350 kilometrelik sınırımız olan Irak'ta hala huzursuzluk, istikrarsızlık var. Türkiye olarak yakın çevremizdeki, etrafımızdaki ve 24 Kasım'da ortaya çıkan Suriye ve Rusya ile kriz münasebetiyle yeni yeni pazarları araştırma mecburiyetinde olduğumuzu hissettik." ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile dünyayı karış karış dolaşarak Türkiye'nin yeni ekonomik pazarlara açılması için çaba gösterdiklerini anlatan Elitaş, şöyle devam etti:


"Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımızla beraber Amerika Birleşik Devletleri'ndeydik. Orada sanayi ve ticaret odası temsilcileriyle buluştuk. Biz de bürokrat arkadaşlarımızı Amerika ekonomisini incelemek üzere talimatlandırdık. Amerika ekonomisi, dünyanın en büyük ithalatçılarından biri. Amerika, dünyadan 17 bin 239 çeşit mal ithal ediyor. Bu ithal ettiği malın 13 bin 779'u Çin menşeli. 5 bin 221 çeşit mal da Türk menşeli. Demek ki Türk firmalarının Amerika Birleşik Devletleri'ne ihraç edebilecekleri daha 12 bin civarında mal demeti var. Bu mal demetlerinin ne olduğu, hangi şekilde yapabileceğiniz de çok önemli. Onun da araştırmasını Ekonomi Bakanlığı olarak yapıyoruz, ihracatçılarımızın bilgilerine sunacağız. Amerika Birleşik Devletleri'ne bin 8 mal Çin ile ortak ihraç ediliyor. Bu bin 8 malın Türkiye tarafından ihracatı 2,8 milyar dolar. Aynı ürünün Çin tarafından yapılan ihracatı 70 milyar doların üzerinde. 'Niye 70 milyar dolarlık mal talebini biz Türkiye'den ihraç edemiyoruz' diye sorduğumuzda yeterli kapasitenin olmadığını görüyoruz." 


Elitaş, Türkiye'nin karamsarlık ve umutsuzluğa kapılmadan çalışmalarına devam etmesi gerektiğinin altını çizerek, "Böyle müteşebbis insanlarımız olduğu sürece, genç girişimcilerimiz olduğu sürece, genç insanımız olduğu sürece Türkiye gelecekte hak ettiği yeri muhakkak bulacaktır. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde saydığım mal demeti değil, Sahraaltı Afrika dediğimiz ülkelerde, Güney Amerika'da, Hatta Çin ve Japonya'da, Hindistan'da yeni pazarlar oluşturabilmek için sürekli geziyoruz. Oralara iş adamlarımızla yaptığımız seyahat çerçevesinde onların Türk mallarını satabilmelerini, müteahhitlerimizin o bölgede iş yapabilmelerinin imkanlarını değerlendiriyoruz. Önündeki engelleri açmak için gayret gösteriyoruz." diye konuştu.


- "Bu tesis 'Samsun ilerliyor mu' sorusuna verilecek en büyük cevap"


Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç ise Samsun'un gelişmekte olan Türkiye'nin önemli kentleri arasında bulunduğunu belirtti.


 Samsun'un Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş mücadelesinin başlangıç şehri olduğunu anımsatan Kılıç, "Sayın Başbakanımızın tabirleriyle 'meşale şehir ve her zaman da AK Parti iktidarlarına çok büyük destek vermiş bir şehirdir. 2019 yılı, Samsun için ayrı bir öneme sahip. Kurtuluş mücadelemizden cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolda 100'üncü yıl dönümü olacak. Bu anlamda yaptığımız yatırımlar ve çalışmalar içerisinde özellikle birini burada sizlerle paylaşmak isterim. Büyükşehir Belediyemiz ile yaptığımız çalışmada bir kilometre taşını hayata geçiriyoruz. Şu anda şehir merkezinde eski Yaşar Doğu Spor Salonu'nun yerine inşa edilen Panorama 1919 Müzesi'nin çalışmaları devam etmektedir. Artık sona doğru yaklaştık. Bu müzemizi 19 Mayıs'a yetiştirmek niyetindeyiz." diye konuştu.


Samsun'a çeşitli alanlarda önemli yatırımların gerçekleştirildiğini vurgulayan Kılıç, şunları söyledi:


"Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminden itibaren, 2002 yılından sonraki dönemde ortaya koymuş olduğu bir yaklaşım vardır. Taş üstüne taş koyanın başımın üstünde yeri var. Ben burada Samsun'umuza, Türkiye'mize taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun diyorum. Bu tesis 110 milyon lira. Bu yatırım Samsun'a yapıldı. Bazen 'Samsun'da ne oluyor, Samsun ilerliyor mu, yatırımlar yapılıyor mu' gibi birtakım fikir alışverişleri oluyor. İçinde bulunduğumuz bu tesis herhalde bu sorulara verilecek en büyük cevabın ete kemiğe bürünmüş halidir. Geleceğe yürümek için büyük adımlar atıyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde bunu başarmak için gece gündüz çalışıyoruz. Bunun adımlarını da tane tane atıyoruz. Bugün olduğumuz nokta bundan önceki yıllara göre çok daha iyi bir yerde. İnşallah gelecekte çok daha iyi noktalarda olacağız. Bunu hep beraber yapacağız."


Konuşmaların ardından tesisin açılışı gerçekleştirildi.


Borsan Grup tarafından 110 milyon lira yatırımla gerçekleştirilen ve Türkiye'nin ikinci büyük entegre alüminyum kablo fabrikası olduğu belirtilen tesisin 40 bin 500 metrekare kapalı, 7 bin 500 metrekare açık alanı bulunuyor.



AA




Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Samsun Merkez Organize Sanayi’nde 40 bin 500 metrekare kapalı alan üzerine kurulan ve 110 milyon liraya mal olan Türkiye’nin ikinci büyük alüminyum kablo fabrikasının açılışı törenle yapıldı. Açılışa, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da katıldı.


Ekonomi Bakanı Elitaş, dev tesisin 7 ay gibi kısa sürede üretim yapılabilir hale gelmesinin, Türkiye’nin eriştiği noktayı anlatması bakımından ilginç bir örnek olduğunu belirterek, Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez’i kutladı. Elitaş, “Özellikle iç iletişim döneminde dahili ve haberleşme döneminde fiber optik kablonun da bu tesisin bundan sonraki üretim süreci içerisinde olması gereken ürünlerden birisi olması şart” dedi. Bakan Akif Çağatay Kılıç ise, “Ben burada Samsunumuza, Türkiye’mize taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun diyorum. Geleceğe yürümek için büyük adımlar atıyoruz” diye konuştu. Adnan Ölmez de konuşmasında şunları söyledi: 


“Borsan Grup geride bıraktığı 32 yılda bünyesinde 15 şirketle faaliyet göstermekte ve bu şirketlerin 5 tanesi Türkiye dışında, bünyesinde 2200 kişiyi direkt istihdam etmektedir. 4 kıtada dünyanın 65 ülkesine ihracat yapmakta ve bu ihracat yaptığı 65 ülkenin 11’inde de pazar lideri konumundadır. Markamızı şu anda olduğumuz noktadan daha ileriye taşımak için farklı çalışmalar yapıyoruz. Yeni yatırımımız toplam 21 bin metrekare arsa üzerinde 40 bin 500 metrekare toplam kapalı alanda, 7 bin 500 metrekare açık alanda, yıllık toplam 25 bin ton alüminyum ergitme kapasitesine sahip ve şu anda 220 kişiyi direkt istihdam eden bir yatırım.”


Milliyet 



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Türkiye'nin ikinci büyük alüminyum kablo fabrikası, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç tarafından törenle açıldı. Bakan Elitaş, Borsan'ın Samsun'da 7 ay gibi kısa sürede üretim yapılabilir hale getirdiği fabrikanın Türkiye'nin eriştiği noktayı anlatması bakımından ilginç bir örnek olduğunu belirtti. Samsun Merkez Organize Sanayi'nde 40 bin 500 metrekare kapalı alan üzerine kurulan fabrika, 110 milyon liraya mal oldu. Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, "Grup bünyesinde 2 bin 200 kişiye istihdam sağlıyoruz. 65 ülkeye ihracat yapıyoruz" dedi.



Sabah


Geri Dön