28 / 03 / 2024

Samsun'da kaçak yapılaşma önlenecek!

Samsun'da kaçak yapılaşma önlenecek!

Kalkınma Bakanlığı Doğu Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) Kasım ayı istişare toplantısı Samsun’un Vezirköprü ilçesinde yapıldı.



Vezirköprü Kültür Merkezi’nde gerçekleşen DOKAP Kasım ayı Karadeniz Bölge İstişare Toplantısı’na DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane ve Rize İl Özel İdaresi, Ordu ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları ile proje uzmanları katıldı.

Toplantının ev sahipliğini yapan Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, tarım ve turizm konusunda ilçenin önemli ihtiyaçları olduğunu söyledi. Vezirköprü’de tarımın can çekiştiğini ifade eden Başkan Ediz, “Sulama ile tarım arazilerinin verimli kullanılması gerekiyor. Bu amaçla seramızı kuruyoruz. Ücretsiz sarımsak, soğan ve Mısır tohumları ile fide dağıtacağız. Tarımı güçlendirmek için 3’lü tarıma geçmek istiyoruz. Soğuk hava deposuna büyük ihtiyaç duyuyoruz. Turizmde yapılacak yatırımlar ile turistik ve tarihi mekanlarımız gün yüzüne çıkacaktır. DOKAP’tan bu manada destek bekliyoruz” dedi.


Toplantıda sunum yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, DOKAP destekleri ile Samsun’da gerçekleştirilen ve çalışmaları devam eden projeler hakkında bilgi verdi. Turizm ve çevresel sürdürülebilirlik konusunda Yeşil Yol projesi kapsamında yol yapım ve iyileştirme çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen Arlı, “Güzergah boyunca üst yapısı tamamlanamayan 35 kilometrelik yolun BSK ve beton yollarının tamamlanması planlanmaktadır. Bunun için 2017 ve 2018’te toplam 15 milyon TL kaynak gerekmektedir. Bunun yanı sıra bölge yaylalarının karakteristiğini yansıtan mimari projeler hazırlanarak uygulamaları yapılacak ve Kaçak yapılaşmayı önlemek için tedbirler alınacaktır. Ayrıca 19 Mayıs Nebiyan, Ayvacık, Bafra-Kolay, Vezirköprü, Havza ve Ladik olmak üzer 7 adet turizm merkezinin imar planları yapılacaktır. 6 mahallede de sokak iyileştirme çalışması tamamlanacak, kültür varlıkları turizme kazandırılacak. Bölgenin turizm gelişimine bağlı, farklı alanlardaki potansiyelini değerlendiren etüt proje çalışmaları yapılacaktır” diye konuştu.


Kızılırmak Deltası beton ve asfalt yol çalışması için 2015 yılında 6 milyon TL, 2016 yılı içinde de Şahinkaya Kanyonu BSK yol ve Nebiyan yolu beton yol yapımı için 3 milyon 880 bin TL harcandığını, geriye de 1 milyon 100 bin TL ödenek kaldığının altını çizen Sefer Arlı, “Ekonomik kalkınma konusunda sertifikalı tohum ve fidan üretimi ile kullanımı desteklenecektir. Özellikle kivi üretimine ilişkin destekler, 2017’de de devam edecektir. Bölgenin bitkisel üretim potansiyeli değerlendirilecek, 2017’de Vezirköprü’de sarımsak üretimi, karabuğday ekimi, enginar üretimi yaygınlaştırılacak. Bölgedeki küçük ve orta ölçekli nehir havzalarında iklim değişikliği ile ortaya çıkabilecek aşırı yağış ve sel (taşkın) koşullarında olası değişiklikler araştırılacaktır. Küçük ve büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesi sağlanacak, çiğ sütün uygun koşullarda toplanması için alt yapı kurulumu desteklenecek. Arıcılık desteklenecek. Alt yapı ve kentsel gelişmede hedeflenen 9 proje için 6 milyon 876 bin TL kaynak gerekmektedir. KÖYDES projesi kapsamında kırsal alt yapı sorunları çözüme kavuşturulacaktır. Şehirlerdeki rekreasyon alanlarının artırılması desteklenecektir. DOKAP destekli süt toplama üniteleri çalışması tamamlandığında 42 bin 100 litre sabit süt kapasitesine ulaşıp bin litre nakil aracına kavuşacak” şeklinde konuştu.


DOKAP kapsamındaki 8 ilde bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi veren DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ise Vezirköprü’nün ihtiyaç duyduğu yatırımları yapmak için çalışma başlatacaklarını açıkladı. Yüce, “Siparişlerimizi aldık. DOKAP idaresi olarak elimizden geleni yapacağız. Vezirköprü’den 3 talep aldık. Hepsini yerine getirmek için çalışacağız. İlçemizde imar planları yapılması konusunu önceliğimize aldık. Çalışmaları hemen başlatacağız. Şahinkaya Kanyonu’nda spor etkinlikleri ile turizmi ciddi manada artırmaya yönelik çalışma yapacağız. Talep edilen soğuk hava deposu ve sebze haline de çalışacağız” ifadelerini kullandı.


Hürriyet


Geri Dön