27 / 04 / 2024

Samsun'daki riskli binaya jeneratör bağlatıldı!

Samsun'daki riskli binaya jeneratör bağlatıldı!

6 Şubat tarihinde İstanbul Kartal'da altında bir tekstil atölyesinin de bulunduğu, toplam 14 daireli 7 katlı bir bina çökmüş bina 21 kişiye mezar olmuştu. Çöken binadan sonra gözler diğer risk altındaki binalara çevrilirken Samsun’da da risk altında olan bir binada insanların yaşamlarına devam ettik



Samsun'un İlkadım ilçesi İstiklal Caddesi üzerinde yer alan 6 kat ve 32 daireli Doğuş Apartmanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu kapsamında riskli bina kapsamına alındı. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, alınan kararın ardından da binanın boşaltılması istendi. Kararın üzerinden binada bulunan 32 kat malikinden 21 tanesi binayı boşalttı. 11 kat maliki ise binayı boşaltmayarak hayatına devam etti, ayrıca alınan karara karşı dava açtı.

Risk kararının ardından binayı terk ettiklerini ama bazılarının binayı terk etmediğini ifade eden bina sakini Mustafa Ekşi konuyla ilgili olarak, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a istinaden binanın riskli yapı olduğu doğrultusunda müracaatta bulunduk. Bakanlık tarafından gönderilen bilirkişi heyeti tarafından binanın ağır hasarlı ve riski olduğu tespit edildi. Bununla beraber bize gönderilen tebligatta, ‘30 gün içerisinde dairelerin boşaltılması' söylendi. Bu karara sonrası binada 32 daire olmasına rağmen, 11 kat maliki dairesini boşaltmadı. 21 kat maliki dairesini boşalttı. Boşaltmayanlar, binanın riskli yapı olmadığını belirterek itirazda bulundu. Konu mahkemeye taşındı. Mahkeme, binaya bilirkişi atadı. Bilirkişi raporu sonucunda 52 adet kolonun güçlendirilmesi dahi yapılsa binanın riskinin ortadan kalkmayacağını ifade etti. Binada kalanların da itirazını reddetti” dedi.

JENERATÖR BAĞLATILDI

Samsun Valiliği, riskli yapı raporu bulunan bina ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde harekete geçmiş ve binanın elektrik, suyu ve doğalgazı ekipler tarafından kesilmişti. Binada kalanlar ise binaya jeneratör bağlattı. Jeneratörün bağlatılmasını görenler ‘Bu kadarına da pes’ yorumunu yaparken, çevre binalarda oturan insanlar jeneratörün sarsıntısından binanın yıkılabileceğini iddia etti.

MAĞDUR OLURUZ


11 ailenin yaşadığı binanın süreci hakkında açıklama yapan bir bina sakini “Biz yargı sürecindeyiz. İki müteahhit anlaşamadığı için davalık olduk. Yargı süreci devam ediyor. Su ve elektriklerimiz kesildi. Biz yargı süreci tamamlandığı zaman zaten çıkacağız. Bu kış ayında mağdur edilmek isteniyoruz. Yetkiliklerden yardım bekliyoruz” diye konuştu.


Geri Dön