29 / 03 / 2024

Sanayi sektörü ciroda inşaatı geçti!

Sanayi sektörü ciroda inşaatı geçti!

TÜİK verilerini analiz eden TÜGİAD uzmanlarının hazırladığı 2017 Sektörel Ciro Endeksi Araştırması'nın sonuçlarını paylaşarak, Türkiye ekonomisinin 2017 yılı büyümesi değerlendirildi. 



xTürkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Dr. Ali Yücelen, "Geçen yıl mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ciro endeks ortalamalarına göre sanayi sektörünün ciro performansı son yıllarda Türkiye ekonomisindeki büyümenin amiral gemisi olan inşaat sektörünü geride bırakmıştır." şeklinde açıklama yaptı.

Araştırmaya göre yıl içinde en dalgalı grafiğin inşaat sektöründe yaşandığını aktaran Yücelen, mevsimsel etkilerden arındırılmasına rağmen 2. ve 3. çeyreklerde önemli bir performans gösteren inşaat sektörünün son çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre ciro bazında önemli bir yavaşlama sergilediğini hatırlattı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre sektörlerin ciro bazlı yarışının analiz edildiği raporda geçen yıl mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ciro endeks ortalamalarına göre sanayi sektörünün ciro performansı son yıllarda Türkiye ekonomisindeki büyümenin amiral gemisi olan inşaat sektörünü geride bırakmıştır. İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin küresel bazda en rekabetçi olduğu, güçlü ve iddialı olduğu sektörlerden biridir. Bu nedenle inşaat sektörümüzdeki sağlıklı gelişmenin sürmesini bekliyoruz."

Sanayi sektörünün özellikle ihracata dönük olduğu sürece Türkiye ekonomisinin rekabetçi olmasını temin edeceğini belirten Ali Yücelen, geçen seneye kıyasla bu sene sanayicinin cebine giren paranın arttığını ifade etti. Yücelen, bu durumun karlılıkların arttığı anlamına gelmediğini belirterek, "Sanayi sektörüne nitelikli finansmana erişim kolaylığı sağlanmasının nasıl bir etki yarattığını test ettik. Bu nitelikli finansmana erişimi daha da kolaylaştırır ve geliştirebilirsek reel sektörün Türkiye ekonomisine katkısının ne kadar yüksek olacağını, sadece büyüme değil kalkınmayı da beraberinde getireceğini göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de inşaat sektörünün kolaylıkla nitelikli finansman bulabildiğini anımsatan Yücelen, bu defa nitelikli finansmana görece kolaylıkla ulaşan sanayi ve ticaret firmalarının son dönemde durgunluk yaşayan inşaat sektörünü geride bırakarak ekonominin çarklarını döndürdüğünü kaydetti.


Geri Dön