24 / 04 / 2024

Sanayi yüzde 5 büyüdü fakat iş alanı yaratamadı!

Sanayi yüzde 5 büyüdü fakat iş alanı yaratamadı!

ilk çeyrekte yüzde 4,3 büyüyen ekonominin dikkate değer bir istihdam artışına yol açmadığını, istihdam artışının 584 kişiyle sınırlı kaldığı, istihdam yaratan sektörlerin de geleneksel tarım, ticaret,inşaat olduğu görüldü.




Mart ayında yaratılan 584 biri ışın 45'i tarımda gerçekleşti, ilk çeyrek yüzde 5 büyüyen sanayide ve madencilikte 4 bin istihdam aza olarak yüzde 54'ü kadar  işsiz var. Gerçek işsizi , Mart ayı için yayınladığı  işgücü-istihdam-işsizlik verileri,...


ilk çeyrekte yüzde 4,3 büyüyen ekonominin dikkate değer bir istihdam artışına yol açmadığını, istihdam artışının 584 kişiyle sınırlı kaldığı, istihdam yaratan sektörlerin de geleneksel tarım, ticaret,inşaat olduğu görüldü. 


Mart ayında işgücü piyasasına girenlerin sayısında 506 bin artış olduğu görüldü. TÜİK'in işgücüne katılmayan ev kadınların sayısının 500 bin dolayında azalmış görünmesi, ev kadınlarının işgücü piyasasına girmesi şeklinde yorumlanabilir. 


İŞSİZLİK... 


Mart ayında ekonominin 584 bin kişiye iş bulduğu görüldü. Bu, işgücü piyasasına girenlere iş bulunması , ayrıca işsizler stokundan 78 bin kişinin daha iş bulması anlamına geliyor. Bu durumda işsizlik oranı da yüzde 9,7 olarak gerçekleşti. Ocak'ta yüzde 10,3 olan işsizliğin izleyen aylarda yüzde 9,7'ye indiği belirtildi. 


Öte yandan işsiz olduğu halde iş aramayan sayısı 1 milyon 491 bin olarak saptandı. Resmi işsiz sayılmayan ve işgücü dışında gösterilen bu işsizler dikkate alınsaydı işsizlik oranı yüzde 9,7 değil, yüzde 14, gerçek işsiz sayısı da 2,7 milyon değil, 4,2 milyon dolayında görünecekti. 


TARIM DIŞI VE GENÇ... 


Tarım dışarıda bırakılıp bakıldığında tarım dışı işsizliğin 11,6 olduğu görüldü. Ocak ayında tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12,1 idi. Bu da tarım dışında yarım puan dolayında bir işsizlik azalması anlamına geliyor. 


Gençler arasında işsizlik ise Ocak ayında yüzde 17,7 iken Mart ayında 1 puan dolayında bir azalma ile 16,6 'ya indi. 


Tarım D151 Gençlşsu bini tarımda yaşandı. Ticarette jse 71 bin kişinin iş bulduğu, bunu 55 bin ile inşaatın izlediği görüldü. Buna karşılık 2004'ün ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüyen imalat sanayinde istihdamın Mart ayında 2 bin azalması dikkat çekti. Madencilik de yüzde 7 büyüme yaşamasına karşılık Mart istihdamı 2 bin azalan bir diğer sektör oldu. 


İSTİHDAM NEREDE? 


Şubat'tan Mart'a 584 bin kişinin istihdama katıldığını belirten TÜİK verileri, bu artışın sanayiden çok, tarım ve hizmet sektöründe gerçekleştiğini ortaya koydu. Buna göre yaratılmış görünen Mart ayı istihdamının yüzde 44'ü , yani 260 bini tarımda yaşandı. Ticarete ise 71 bin kişinin iş  bulduğu, bunu 55 bin ile inşaatın izlediği görüldü.


Buna karşılık 2014'ün ilk çeyreğinde uüzde 5 büyüyen imalat sanayisinde istihdamın mart ayında 2 bin azalması dikkat çekti. Msencilikte yüzde 7 büyüme yaşanmasına karşılık Mart istihdamı 2 bin azalan bir diğer sektör oldu. 


Birgün 



Geri Dön