29 / 03 / 2024

Sancaktepe'de kaçak yapıların yıkımında olay çıktı!

Sancaktepe'de kaçak yapıların yıkımında olay çıktı!

Sancaktepe'de kaçak yapıların yıkımı sırasında olaylar çıktı



Çevik kuvvet yıkıma direnen bölge sakinlerine biber gazı sıkarken, vatandaşlar da polise taş ve arı kovanı atarak saldırdı. Arılar polis ve gazetecileri soktu.

Sancaktepe'de dün Ömerli Barajı'nı besleyen Ayazma deresinin yatağına inşa edilmiş, tapusu olmayan yapıların yıkımı sırasında olaylar çıktı. Sabah saatlerinde yıkım ekiplerinin geleceği haberini alan mahalle sakinleri, çöp kutularını yola devirerek ve lastik yakarak barikat kurdu. Gruba müdahale eden polis, biber gazıyla kalabalığı dağıttı. Göstericiler de polise taş ve arı kovanı atarak saldırdı.
Osmangazi Mahallesi'nde dün saat 06.00'da dere yolu üzerine yapılan kaçak yapıların yıkılması için belediye yıkım ekipleri hazırlanmaya başladı. Mahalle sakinleri ise yollarda lastik yakarak barikat kurdu. Seçim döneminden önce tapu sözü aldıklarını iddia eden mahallelinin, kaçak inşa ettikleri katları ve yapıları yıktırmamak için eyleme başladığı sırada çevik kuvvet ekipleri de panzerlerle mahalleye girdi.

Yıkım ekiplerine taş yağmuru
Biber gazı atan çevik kuvvet ekipleri, yıkım ekiplerinin mahalleye girmesini sağladı. Peş peşe gelen biber gazlarıyla neye uğradığını şaşıran mahalleliler, ekipleri çaresiz izlemek zorunda kaldı. Yollarda yakılan lastikler ise çevik kuvvet panzerlerinden sıkılan suyla söndürüldü.
Yıkılmak istenen binalarının çatısına çıkan ev sakinleri polis ve yıkım ekiplerine önce taş yağdırdı. Bu şekilde polise direnen yaklaşık 10 kişilik grup, bir süre sonra çatıdaki 2 arı kovanını ekiplerin üzerine attı. Kovandan çıkan arıların çevreye saldırması yüzünden polis, yıkım ekipleri ve gazeteciler zor anlar yaşadı. Arıların soktuğu polis ve gazeteciler ambulansa koştu.

Polis 23 kişiyi gözaltına aldı
Polis, kovanın atıldığı yola tazyikli su sıkarak arıları uzaklaştırdı. Olaylar sırasında polise taş ve arı kovanıyla saldıranların da aralarında bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. Gün sonunda dere yatağındaki yapıların da aralarında bulunduğu 28 bina ve kaçak kat yıkılırken, yıkım çalışmalarının bugün de devam edeceği belirtildi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yıkıma arı kovanlı direniş

Sancaktepe, Osmangazi Mahallesi Genç Osman caddesinde ruhsatsız olduğu belirlenen 230 ev ve işyerinin yıkımı sırasında olaylar çıktı. Dere yatağına yapılan ruhsatsız evlerinin yıkılacağı haberini alan mahalle halkı, henüz gün doğmadan cadde üzerine barikat kurdu. Yaklaşık 700 polisle çok sayıda belediye görevlisinin bulunduğu yıkım ekiplerinin girişini engellemek amacıyla barikatları ateşe veren mahalle sakinleri, polise taş ve molotof kokteylli saldırıda bulundu. Polis de biber gazıyla verdiği karşılık verdi.

"İZİNLE YAPTIK"
Üç katlı bir binada oturan İstiklal Gazisi İlyas Doğancı'nın yakınları ise yıkıma direnirken ilginç bir yola başvurdu. 1993 yılında ölen Doğancı'nın torunları, evin üzerine dev bir Türk bayrağı astı. Ardından polise molotof kokteyli atan gazinin torunlarından Mehmet Doğancı, koluna gaz bombası isabet edince çatıda bulunan arı kovanlarından birini aşağı attı. Mehmet Doğancı, "Biz bu evi belediyenin izniyle yaptık. Dedem İstiklal Gazisi olduğu için izin verdiler. Hatta belediye başkanı 'hayırlı olsun'a geldi. Bu yapılanları anlayamıyorum" diye bağırırken, yıkımda 40 ev ve işyerinin yıkıldığı, yaklaşık 30 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Erdoğan YAPIK-Barış SÖZAL/Sabah

Yıkım ekiplerine arı kovanıyla direniş 
 
İstanbul'un yeni kurulan ilçesi Sancaktepe, dün savaş sahnelerini aratmayan görüntülere sahne oldu. Osmangazi Mahallesi'nde Ömerli Barajı'nı besleyen Ayazma Deresi yatağı üzerinde yapılan kaçak bina ve katların yıkımı sırasında güvenlik güçleriyle vatandaşlar arasında arbede yaşandı. 
 
Polise direnen kimi bina sahipleri, yıkılmaması için evlerine dev Türk bayrakları asarken kimileri de ilginç yöntemlere başvurdu. Yıkım ekiplerinin üzerine arı kovanları fırlattı. Kovanların parçalanmasıyla serbest kalan arılar, görev yapan polis ve gazetecilere saldırdı. Bir polisin yangın söndürme tüpüyle müdahale ettiği hayvanlar daha da saldırgan hale gelince arıların soktuğu polis ve gazeteciler ambulanslara koştu. Polis, kovanın atıldığı yola tayzikli su sıkarak arıları uzaklaştırdı. Yıkım kararı alınan 173 binadan 30'u yerle bir edildi. Yıkıma direnen 23 kişi de gözaltına alındı.

Osmangazi Mahallesi'nde sabah saatlerinde başlayan gerginlikte yıkım haberini alan yaklaşık 200 kişi, yollara barikat kurdu, lastikleri ateşe verdi ve iş makinelerinin mahalleye girmesini engellemeye çalıştı. İstanbul Büyükşehir ve Sancaktepe Belediyesi yıkım ekipleri üzerine çatılardan taş yağdıran mahalleliye polis, gaz bombası ile karşılık verdi. Karara direnen vatandaşlar taş, tuğla, tahta parçaları ve plastik su bidonu atarak yıkımı engellemeye çalıştı. Güvenlik güçleri, kararı protesto eden bina sahiplerini zırhlı araçlarla dağıttı. Yıkım, ancak direnişçilerin binalardan uzaklaştırılmasından sonra yapılabildi. Atılan biber gazından bazı vatandaşlar, çocuk ve basın mensupları da etkilendi.
Zaman

Biber gazına karşı arı kovanı!

İstanbul Ümraniye'deki Sancaktepe'de dere yolu üzerine inşa edilmiş kaçak yapıların yıkımı sırasında olaylar çıktı. Osmangazi Mahallesi'nde kaçak olarak yapılan gecekonduların yıkılacağı haberini alan mahalle sakinleri sabah saat 05.00 sıralarında cadde üzerine getirdikleri çöp konteynırlarıyla barikat kurarak, basın açıklaması yaptı.

Seçim döneminden önce tapu sözü aldıklarını iddia eden mahalleli, kaçak inşa ettikleri çekme katları ve yapıları yıktırmamak için eyleme başladığı sırada çevik kuvvet ekipleri de panzerlerle mahalleye girdi. Bu sırada, yıkıma direnen bir grup yola barikat olarak kurdukları lastikleri ateşe verdi. Grubun konuşma teklifine karşılık olarak biber gazı atan çevik kuvvet ekipleri, yıkım ekiplerinin mahalleye girmesini sağladı. Peş peşe atılan biber gazlarıyla neye uğradığını şaşıran mahalle sakinleri, yıkım ekiplerini çaresiz izlemek zorunda kaldı. Yollarda yakılan lastikler ise çevik kuvvet panzerleri tarafından sıkılan suyla söndürüldü. Polise taş atan grup, çevre sokaklara kaçarak dağıldı. Daha sonra mahalleye giren iş makineleri, kaçak oldukları belirlenen binaların yıkımına başladı. Atılan gazdan etkilenen bazı vatandaşlar ve basın mensupları bir süre baygınlık geçirirken, bazı vatandaşlara olay yerinde bulunan ambulansta müdahale edildi. Binalarını yıktırmak istemeyen bazı vatandaşlar ile polis arasında yaşanan kısa süreli arbede sırasında bazı vatandaşlar gözaltına alındı. Polisin kendilerine biber gazı atması üzerine bir grup 3 arı kovanını polisin üzerine doğru attı. Arı sokan bazı polis memurları sağlık ocağına giderek tedavilerini yaptırdı.
Vatan/Çağdaş Ulus


Geri Dön