20 / 04 / 2024

Şanlıurfa Kızılkoyun Projesi 1 yıl içinde tamamlanacak!

Şanlıurfa Kızılkoyun Projesi 1 yıl içinde tamamlanacak!

Başkan Çiftçi, ‘Eski Urfa’ olarak adlandırılan Haleplibahçe ve Tılfındır Mahallesi’nde bulunan ‘Kızılkoyun Projesi’ndeki alanlarda incelemede bulunarak, çalışmaların 1 yıl içerisinde tamamlanacağının müjdesini verdi.



ŞANLIURFA Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, kentin tarihi dokusunun korunması amacıyla ‘Eski Urfa’ olarak adlandırılan Haleplibahçe ve Tılfındır Mahallesi’nde bulunan ‘Kızılkoyun Projesi’ndeki alanlarda incelemede bulunarak, çalışmaların 1 yıl içerisinde tamamlanacağının müjdesini verdi.


Kentin tarihi yapısının korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 5 yıl önce eski yerleşim alanı olan Haleplibahçe ve Tılfındır semtlerinde kentsel dönüşüm uygulaması başlattı. Kızılkoyun bölgesi olarak bilinen semtlerde 387 ev ve işyeri kamulaştırıldıktan sonra yıkıldı. Yıkılan evlerin altından gün 59 mağara gün yüzüne çıktı. Doğal bir görünüme kavuşan bölgedeki büyüklü küçüklü 59 mağarada başlatılan restore çalışmalarında, ulaşılan bazı taban mozaikleri de koruma amaçlı sökülerek müzeye teslim edilmişti. 5 yıldır tamamlanmayan Kızılkoyun projesindeki çalışmalara hız verildi. Roma döneminden kaldığı değerlendirilen mağaraların kent turizmine yeni bir soluk getireceğini ve mağara turizminin de önemli bir gelir ve tanıtım kapısı olmasının planlandığını ifade eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, alanda sürdürülen çalışmaları yerinde inceleyerek ilgili birim amirlerinde çalışmalar hakkında bilgi aldı. 5 yıldır Şanlıurfa'nın gündeminde olan Kızılkoyun Mağaralarını turizme kazandırmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgede çalışmaların son sürat devam ettiğine dikkat çeken Başkan Nihat Çiftçi, "Yapacağımız çalışma ile Roma dönemine ait 59 kaya mezarını gün ışığına çıkarak Şanlıurfa turizmine sunulacak. Eski Şanlıurfa tarihi incelemek isteyen tüm turistlerin bu bölgede incelemelerde bulunacaklar. Müze Koruma Kurulunun kontrolünde kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başlayacağız. İnşallah bir yıl gibi bir sürede projeyi tamamlayıp mağaraları gezilmeye ve görülmeye açık hale getireceğiz. Mağaralarda bulunan eserlerde yine mağaralarda sergilenecek" diye konuştu. 



Hürriyet 


Bu haber Gap Gündemi'nde şöyle yer aldı:


Şanlıurfa turizmini tüm dünyaya tanıtma çabası içerisinde olan Büyükşehir Belediyesi, tarihi Kızılkoyun projesinde çalışmalarını sürdürüyor. Alanda incelemelerde bulunan Başkan Nihat Çitçi, "Urfa turizmi Kızılkoyun projesiyle bir adım öteye taşıyacağız" dedi.


 Kültürel Mirası, turizm zenginliği ve mimari dokusuyla Türkiye'nin açık hava müzelerinden biri olan Şanlıurfa'yı dünyada hak ettiği yere taşımayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, gerek kent merkezinde gerekse tüm ilçelerde çalışmalarını sürdürüyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince Kızılkoyun'da sürdürülen Çevre Düzenlemesi Projesi çalışmaları kapsamında Roma dönemine ait 53 kaya mezarı ortaya çıkartılmıştı. Bölgeyi turizme kazandırmak isteyen Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri sonucunda proje çalışmaları başladı.

Sürdürülen çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Nihat Çiftçi, M.S. 3 ve 4. yüzyıla ait büyük heyecan uyandıran Kaya mezarlarının Kızılkoyun'da sergileneceğini belirtti.

Arkeoloji ve sit anlamında Şanlıurfa'nın en büyük projesini kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Nihat Çiftçi, Projenin bir yıl gibi bir sürede tamamlanacağının altını çizdi.


"BİR YILDA TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ"

Yıllardır Şanlıurfa'nın gündeminde olan Kızılkoyun Mağaralarını turizme kazandırmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgede çalışmaların son sürat devam ettiğine dikkat çeken Başkan Nihat Çiftçi, "Yapacağımız çalışma ile Roma dönemine ait 53 kaya mezarını gün ışığına çıkarak Şanlıurfa turizmine sunulacak. Eski Şanlıurfa tarihi incelemek isteyen tüm turistlerin bu bölgede incelemelerde bulunacaklar. 

Müze Koruma Kurulunun kontrolünde kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başlayacağız. İnşallah bir yıl gibi bir sürede projeyi tamamlayıp mağaraları gezilmeye ve görülmeye açık hale getireceğiz. Mağaralarda bulunan eserlerde yine mağaralarda sergilenecektir. Bu proje arkeoloji ve sit anlamında Şanlıurfa'nın en büyük projesidir. Allah'ın izniyle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemiz bu projeyi Şanlıurfa'ya kazandırıyor" diye konuştu.


Gap Gündemi


Geri Dön