25 / 04 / 2024

Saral İnşaat Grubu ve diğerleri..

Saral İnşaat Grubu ve diğerleri..

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketler bu kaotik ortamda kendine yön arıyor.



Satış, pazarlama, inşaat proğramı, konsept, mimari, ödeme planları ve finans üzerine her şirket bu piyasa koşullarında bir arayış ve bir çıkış aramasını normal karşılamak lazım. Haliyle bu tür krizli dönemler her zaman yaşanmaz. Önemli olan bu tür dönemlerde ayakta kalabilmek, finansal döngüyü çevirebilmek ve itibarı muhafaza etmek gibi zor ve meşakkatli bir sınavı da şirketlerin kamuoyu önünde vermesi gerekiyor. Zaman zaman bizimle ilgili meraklı sorularda gelmiyor değil. Bizler bu tür dönemlerde kampanya ve reklam konularında ketum olduğumuz için tabiatıyla birçok e-mail ve telefonla insanlar merak edip soruyor, siz ne yapıyorsunuz, gelecek için ne düşünüyorsunuz vs. gibi çeşitli sorular geliyor. Malumunuz üzere Saral İnşaat Grubu olarak 38 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Geçmişte Gayrettepe ve Suadiye bölgelerinde yoğun olarak betonarme sistemlerle konut ve ofis alanları inşa ettik. 1999 yılından sonra da ahşap taşıyıcı sistem teknolojisi ile Sunflower projelerini inşa etmeye başladık. Bu proje inşaatları da günümüzde hiç hız kesmeden hızla devam ediyor.

Geçen Ekim ayında başlayan küresel krizin Dünya üzerinde ki olumsuz etkileri ise hiç hız kesmeden devam ediyor. Tabi bu tür kriz ortamlarında kimse bu işin nerede duracağını kestiremediği için temkinli hareket ediyor veya yatırımlarını ve projelerini askıya alıyor veya inşaatlarını durduruyor. Ancak bazı şirketler ise böyle sakil ve durgun ortamlarda dahi projelerine ve yatırımlarına devam etmelerini gerçekten takdire şayan buluyorum. Her geçen gün ekonomide açıklanan veriler ve bilgiler gidişatın pek parlak olmamasına rağmen bu piyasa koşullarında inşaat ve proje yapmak akıl karımıdır diye düşünülebilir. Günlük düşüncelerle hareket etmeyen şirketler için bu soru bence hakaret kabul edilmelidir. Çünkü bu tür kriz ortamlarında ya bu süreci durarak geçersiniz, ya da hiçbir şey olmamış gibi yolunuza devam edersiniz. Biz 2.yolu tercih ettik, daima ileri.

Tabi bizim gibi neredeyse yarım asırdır bu ülkede faaliyet gösteren, kazandığını gene bu topraklara yatıran şirket ve kurumlar ise geleceği hiçbir zaman karanlık görmez. Karamsar da olmaz. Ancak temkinli olur. Geleceğe de hiç bir zaman at gözlüğüyle bakmaz, umutla bakar. Çünkü ülkesini seven, bencil olmayan, ticari ahlakı ve vizyonu olan her yatırımcı gibi günlük değil geleceğe matuf düşünür ve proje üretir. Her şeyden öte umudunu da ümidini de kaybetmez. Bu ülkenin başına gelebilecek en büyük musibetin işsizlik belası olduğuna inanır. Bunun için daha fazla insan evine ekmek götürsün diye gayret eder, iş ve istihdam yaratmak için proje üretir. Geleceğe yönelik projeksiyonlar tutarak bu piyasa koşullarında bile düşünmek ve üretmek zorundadır. Rüzgarla değil, rüzgara karşı koşmak prensibi geçerlidir. Bizim şirket olarak bakışımız ve hayat görüşümüz budur.


Günümüze gelecek olursak bu dönemde ne yapıyorsunuz, hangi yatırımlar devam ediyor derseniz, Saral İnşaat Grubu olarak şu anda Silivri, Ömerli, Büyükçekmece/Karaağaç Sunflower projelerine aynı zamanda Gayrettepe Saral Center ve Silivri Haseski İşmerkezinin inşaatlarına hızla devam ediyoruz. 2009 yılı inşaat proğramında ise Kemerburgaz Sunflower projesi ile Maslak Koçkaya Plaza inşaat ve yatırımlarına başlayacağız.

Geçmişte de yazdığım gibi ülkenin aydınlık geleceğine olan inancımız tamdır. Proje sahipleri ve yatırımcılar ne inşa ettiklerini ve ne sattıklarını bilirse yani yapılan işin doğru olduğuna eminse zorluklar ve engeller aşılacaktır.

Bakın son zamanlarda moda oldu. Bu bizim projelerimizi ziyarete gelen yeni müşterilerde de görüyorum, belki fiyatları düşmüştür diye. Tabi günümüz koşullarında insanlara da hak vermek lazım. Bizler yeni gelen bu müşterilere hep şunu soruyoruz, siz ne satın aldığınızı bilmek veya öğrenmek istermisiniz diye. İnsanlar betonarme sisteme alışmış; fiyat düşük olsun, vade uzun ve sebil olsun, teslim hiç önemli değil, gözümü kapatıp alayım. İnsanlar haliyle bu piyasa koşullarında emlak fiyatlarının düşük ve ucuz olmasının keyfini çıkarıyor. Çünkü biliyor ki en sağlam ve en garantili yatırım her zaman Emlaktır. Tabi emlak fiyatları da piyasalar normale dönmeye başladığında uçacak. Beklenti bu. Aslında bu durum bile toplumda ki gayrimenkule karşı duyulan güveni de göstermesi açısından gelecekte sektörü ne kadar güzel günlerin beklediğinin bir işareti de sayılabilir. Bugün kü koşullarda alıcılar için varsa yoksa fiyat. Emlağın baz fiyatı ucuz, vadeler ise uzun olsun, gerisi zaten Allah kerim. Ancak alıcılar ne satın aldığını biliyor mu derseniz, bence hayır.

Biz ise meşakkatli ve kaliteli ev/bina inşa ettiğimiz için zor olanı tercih ediyoruz. Çünkü ülkede yapılması ve inşa edilmesi kolay olmayan bir teknolojiyi, Ahşap sistemi tercih ettiğimiz için memnuniyet üzerine ev ve proje satıyoruz. Alıcı Saral dan alacağı mülkün fiyatının dünde, bugünde, yarında düşmeyeceğini bildiği için ev alır. Bu durum krizli ortamlar için de geçerlidir.


Sonuç olarak; Saral İnşaat Grubu inşaat proğramı çerçevesinde yatırımlarına ve projelerine hızla devam ediyor.

İyi haftalar.

[email protected]

Geri Dön