26 / 04 / 2024

Saran Enerji ile Fersa hidroelektrik santralı kuracak!

Saran Enerji ile Fersa hidroelektrik santralı kuracak!

İspanyol Fersa ile ortaklık anlaşması imzalayan Saran Enerji 1 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırımına hazırlanıyor



Saran Holding şirketlerinden Saran Enerji ile Avrupa'nın önde gelen enerji şirketleri arasında yer alan İspanyol Fersa arasında yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırımı kapsayan bir ortaklık anlaşması imzalandı.  Ankara  Rixos Oteli'nde gerçekleştirilen imza törenine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İspanya Büyükelçisi Joan Klos, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bazı bürokrat, işadamı ve milletvekilleri katıldı.
Törende Galatasaraylı kimliğini öne çıkararak esprili bir konuşma yapan Bakan Çağlayan şunları söyledi:
"Kızı istemeye Sadettin ile beraber gidememiştik. Ama nikâha katılmak nasip oldu, inşallah bu evliliğin çocuklarını da göreceğiz. Bu arada İspanyolların hepsinin Galatasaray taraftarı olduğunu belirtmek isterim. Çünkü bayrakları sarı kırmızı."
Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, Fersa ile birlikte yenilenebilir enerji alanında toplam 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını söyledi. Fersa Yönetim Kurulu Başkanı Jose Maria Roger, enerjide Avrupa'nın 10 büyük büyüğünden bir olduklarını anlattı.

Fersa rüzgâr uzmanı
İspanyol Fersa'nın İspanya'nın yanı sıra Fransa, Polonya, Hindistan, Estonya, Panama, Çin, Karadağ, İtalya gibi ülkelerde rüzgâr enerjisi sektöründe yatırımları bulunuyor. Fersa, 2012'ye kadar 3 bin megavat kurulu güce ulaşmayı planlıyor. Enerjisinin yüzde 51'ini rüzgârdan sağlayan İspanya'da bu alanda önemli bir üretici olan Fersa'nın yönetim kurulu başkanı da ülkenin eski enerji bakanı.

Nikâh masasına oturmuş gibi...
İmza için masaya oturduğunda "Kendimi nikâhta gibi hissettim" diyen Saran, Milliyet'in ortaklıkla ilgili sorularını şöyle yanıtladı:
"Fersa'yla birlikte 5 yılda toplam 350 megavata karşılık gelecek yenilenebilir enerji yatırımı yapacağız. Bu yatırımlar yaklaşık 1 milyar dolara mal olacak. Yatırıma nisanda hidroelektrik santrallarıyla (HES) başlıyoruz. Erzurum, Mersin ve Tunceli'de HES yapacağız. HES'te kapasitemizin ilk etapta 100 megavat olmasını planlıyoruz. 200 megavatlık rüzgâr santralı için lisans sahibi şirketlerden lisans satın almak için pazarlıklar yürütüyoruz. 50 megavatlık güneş santralı için de devletin politikasının belli olmasını bekliyoruz."
2010'dan itibaren elektrik dağıtım ihalelerine de gireceklerini belirten Saran, bunun için farklı yabancı firmalarla `flört haline' olduklarını söyledi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Saran, İspanyollarla enerji alanına Doğu'da 1 milyar dolar yatıracak

İspanyol Fersa ile enerjide yüzde 50-50 ortak olan Saran Holding'in Doğuda'ki yatırım hedefi tam 1 milyar dolar

SARAN Holding şirketlerinden Saran Enerji ile Avrupa'nın önde gelen enerji şirketleri arasında yer alan İspanyol Fersa arasında yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırımı kapsayan bir ortaklık anlaşması imzalandı. Söz konusu ortaklık ile Saran Holding ve Egemen Grup'un birleşmesiyle oluşan Saran Enerji ile İspanya'nın önde gelen ve halka açık enerji şirketi Fersa arasında yüzde 50-50 ortaklığa dayalı 1 milyar dolarlık anlaşmayla yenilenebilir enerji alanında büyük hacimli yatırımlara start verileceği kaydedildi. Türkiye çapında gerçekleştirilecek yatırımlara, Doğu Anadolu bölgesinde Tunceli ve Erzurum, Akdeniz bölgesinde ise hidroelektrik santralleriyle başlayarak, 1500 kişiye yeni istihdam sağlanacağı ifade edildi. Ankara Rixos Oteli'nde gerçekleştirilen imza törenine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İspanya Büyükelçisi Joan Klos, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bazı bürokrat, işadamı ve milletvekilleri katıldı.

'Kendimi nikâhta gibi hissettim'
İMZA için masaya oturduğunda "Kendimi nikâhta gibi hissettim'' diyen Saran, "Ortaklık kesinlik kazandığında hiç tanımıyordum ama imza törenine katılması için Enerji Bakanımızı aradım. Hiç kırmadı. Sayın Çağlayan'ı uzun yıllardır tanıyorum. Her ne kadar Galatasaraylı olsa da törene katılacağını söyledi'' dedi.
Sabah

İspanyol Fersa ve Saran'dan enerjiye 1 milyar dolar yatırım

Saran Enerji, İspanyol Fersa ile enerjide 1 milyar dolarlık yatırım için ortaklığa gitti. Yatırım, bin 500 kişiye iş kapısı olacak

Demokratik açılımla birlikte yatırımcıları Doğu'ya davet eden Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çağrısına iş dünyasından ilk cevap geldi. Çağrının üzerinden bir hafta geçmeden Saran Enerji, İspanyol Fersa ile Doğu'ya yatırım için imza attı. Ortaklık anlaşması, yenilenebilir enerji alanında 1 milyar dolarlık yatırımı içeriyor. Yatırımlar sayesinde bin 500 yeni istihdam sağlanacak. Yatırım anlaşması, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın şahitliğinde dün Ankara'da törenle imzalandı. Yüzde 50-50 ortaklığa dayalı şirketin adı Fersar olacak. Başkanlığını Saran Holding'in patronu Sadettin Saran'ın yürüteceği şirket, işe Tunceli ve Erzurum'dan başlayacak.

`NİKAHTA GİBİYİM'

Törende konuşan Sadettin Saran "Enerjide gelecek 20 yılın temellerinin atıldığı yeni bir dönem yaşıyoruz" dedi. Fersa Yönetim Kurulu Başkanı Jose Maria Roger de Türkiye pazarının gelişimi için katkıda bulunmaya hazır olduklarını ifade etti. Konuşmaların  ardından imza için masaya oturan Saran ise "Kendimi  nikahta gibi hissediyorum" dedi.

Çağlayan İspanyolları Galatasaraylı ilan etti

Toplantıda Zafer Çağlayan ile Saadettin Saran arasında Fenerbahçe-Galatasaray muhabbeti yaşandı. Saran, Çağlayan'ı kastederek, "Her ne kadar Galatasaraylı olsa da Güney Afrika'dan bizim için geldi" dedi. Ardından kürsüye çıkan Çağlayan, salona yerleştirilen İspanya bayrağını göstererek, "İspanyollar'ın hepsi Galatasaraylı. Bakın bayraklarına sarı kırmızı" dedi. Çağlayan'ın bu esprisi salondakileri güldürürken, İspanyollar'dan da alkış aldı.

İhracatta kasıma iyi başladık

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta toparlanma eğiliminin devam ettiğini belirterek bu yılı 98.5 milyarlık hedefin üzerinde 100 milyar dolarla kapatacaklarını söyledi. Çağlayan, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada ihracatın 1-12 Kasım arasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.5 arttığını açıkladı. DTM yetkilileri, 1-12 Kasım arasındaki ihracatın 3 milyar 539 milyon dolar olduğunu ifade ettiler.

Aylar İhracat (Milyar $) Değişim (%)

Ocak 7.0 -27.91

Şubat 6.8 -35.19

Mart 7.1 -34.90

Nisan 7.5 -33.75

Mayıs 7.3 -39.95

Haziran 8.1 -32.78

Temmuz 8.9 -27.15

Ağustos 7.7 -29.80

Eylül 8.4 -30.53

Ekim 9.9 4.62

1-12 Kasım 3.5 9.5
Star

Saran, İspanyollarla milyar dolarlık enerji yatırımı yapacak

Saran Holding ve Avrupa'nın en büyük enerji şirketlerinden Fersa, Tunceli ve Erzurum ile Akdeniz Bölgesi'nde hidroelektrik santralı kuracak

Saran Holding ve İspanya'nın dev şirketlerinden Fersa, Türkiye'nin doğusundan güneyine 1 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı için nikah kıydı. Doğu Anadolu'dan başlayacak yatırımlarla bin 500 kişiye istihdam yaratılması hedefleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı Fersa-Saran enerjide ortaklık imza töreninde Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Saran, besmele çekerek protokole imza attı. Saran Holding ve Egemen Grup birleşmesiyle oluşan Saran Enerji ile İspanya'nın ve Avrupa'nın en büyük enerji şirketlerinden olan Fersa'nın ile yüzde 50'şer ortaklığına dayalı 1 milyar dolarlık anlaşmayla yenilenebilir enerjide yatırım çağı açılacak.

Hedef 350 megavat kurulu güç
Saadettin Saran'ın Fersa ile gerçekleştireceği yatırımı hamlesi kapsamında Doğu Anadolu'da Tunceli ve Erzurum ile Akdeniz Bölgesi'nde hidroelektrik santral kuracak.  Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Saran, Saran Enerji olarak 51 megavatlık yatırım aşamasında olan mevcut hidroelektrik santralları de dahil olmak üzere toplam 1 milyar dolarlık yeni bir yatırım hamlesi ile hidroelektrikte toplam 100 megavat, rüzgar enerjisinde 200 megavat, güneş enerjisinde 50 megavat üretimle 2015 yılına kadar toplam kurulu gücü 350 megavata çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Saran, " Enerji konusunda yaşanan ve yaşanacak darboğazları gidermek için piyasanın liberalleşmesinin en doğru çözüm olduğuna inanıyoruz. Sektörün gerek verimlilik gerekse yeterli üretim kapasitesine ulaşmasını sağlayacak yatırım altyapısının hayata geçmesi elzemdir" dedi.

GS-FB çekişmesi
Toplantıda imza törenine katılan Zafer Çağlayan, ile Saran'ın GS-FB çekişmesi oldu. Saran, törene katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'a da teşekkür ederken, "Her ne kadar Galatasaraylı da olsa koştu geldi" diye espri yaptı. Bakan Çağlayan da konuşmasında Saran Fenerbahçeli olmasına rağmen, kendisinin Fenerlileri seven bir GS'li olduğunu söyledi. Çağlayan, İspanya'nın sarı kırmızı bayrağını da göstererek, "Bayrakları sarı kırmızı. Bu ülkeye sempati duymamama imkan yok" dedi.  Çağlayan, hükümet olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirirken, İspanyalı şirket Fersa'nın Yönetim Kurulu Başkanı Jose Maria Roger'e, "Kendi ülkenizde gibi hissedin" dedi.
Radikal

Saran, İspanyol Fersa'yla el ele enerjiye 1 milyar dolar yatıracak 
 
Saran Enerji, İspanyol enerji devi Fersa'yla yenilenebilir enerji alanında Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor. Saran Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, "2015'e kadar toplam 350 MW'lık yatırım hedefliyoruz" dedi.

SARAN Holding şirketlerinden Saran Enerji ile Avrupa'nın önde gelen enerji şirketleri arasında yer alan İspanyol Fersa arasında yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırımı kapsayan bir ortaklık anlaşması imzalandı.

Gelin damat gibi olduk
Saran ile Fersa arasındaki anlaşma töreni dün Ankara'da nikâh töreni edasında geçti. İmzalar atılırken, Saran'ın arkasında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Fersa Yönetim Kurulu Başkanı Jose Maria Roger'in arkasında ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yer aldı. İmza masasında "Gelin damat gibi olduk" diyen Saran'a yanıt olarak Yıldız, "Valla ben İspanya'nın şahidi oldum" esprisi yaptı. İmzalar atıldıktan sonra iki işadamı kalemlerini takas etti.  Saran, imzalar atılırken eski arkadaşı olduğunu söylediği Zafer Çağlayan'a da takılmayı unutmadı. Saran, "Zaten Sayın Çağlayan'ı uzun yıllardır tanıyorum. Her ne kadar Galatasaraylı olsa da" dedi. Bunun üzerine Çağlayan da, "İspanyollar biliyorsunuz hepsi Galatasaraylı, çünkü bayrakları sarı kırmızı. Sadettin kardeşim Fenerbahçeli olsa da Fenerbahçelileri seven bir Galatasaraylı olarak Saran'a da her türlü desteği vereceğimi vurgulamak isterim" yanıtı verdi.
İmza töreninin nikâh havasında geçtiğine dikkat çeken Çağlayan, şunları söyledi: "Kızı istemeye Sadettin ile beraber gidememiştik. Ama nikâha katılmak nasip oldu, inşallah bu evliliğin çocuklarını da göreceğiz. Önümüzdeki dönemde üretecekleri enerji ve yapacakları istihdam ile bu evliliğin meyvelerini de vermiş olacaklar." Bu ortaklık ile Avrupa'nın lider enerji şirketlerinden Fersa'nın tecrübesiyle Saran'ın Türk enerji sektöründeki birikim ve deneyiminin biraya geldiğini vurgulayan Saran, şunları söyledi: "Saran Enerji olarak 51 MW'lik yatırım aşamasında olan mevcut hidroelektrik santralları de dâhil olmak üzere, toplamda 1 milyar dolarlık yeni bir yatırım hamlesi ile hidroelektrikte toplam 100 MW, rüzgar santrallarında 200 MW, güneş enerjisinde 50 MW üretimle, 2015 yılına kadar toplam kurulu kapasitenin 350 MW'a yükseltilmesini hedefliyoruz. Allah bizi utandırmasın."
Saran, başkan olsun
Jose Maria Roger, enerjide Avrupa'nın en büyük 10 büyük şirketi arasında yer alan Fersa'nın ekip ruhuna çok önem verdiğini kaydetti. Roger, "İki şirketin de iyi bir ekip ruhuyla çalışacağına inanıyorum. Bunun için Sadettin Saran'a yeni şirketimizin yönetim kurulu başkanı olmasını öneriyorum" dedi.

1500 kişiye istihdam yaratacak

SARAN Holding ve Egemen Grup'un birleşmesiyle oluşan Saran Enerji ile İspanya'nın önde gelen ve halka açık enerji şirketi Fersa arasında yüzde 50-50 ortaklığa dayalı 1 milyar dolarlık anlaşmayla yenilenebilir enerji alanında büyük hacimli yatırımlara start verileceği belirtildi. Yatırımlara, Doğu Anadolu bölgesinde Tunceli ve Erzurum, Akdeniz bölgesinde ise hidroelektrik santrallarıyla başlayarak, 1500 kişiye yeni istihdam sağlanacağı ifade edildi. Saran Enerji'nin Türkiye'de rüzgâr, güneş ve hidroelektrik santralları alanlarında yatırımları bulunuyor. İspanyol Fersa'nın ise İspanya'nın yanı sıra Fransa, Polonya, Hindistan, Estonya, Panama, Çin, Karadağ, İtalya gibi ülkelerde rüzgâr enerjisi sektöründe yatırımları bulunuyor.
Hürriyet


Geri Dön