28 / 03 / 2024

Sarar, son beş yıldır yurtdışı mağazaları açmaya doymuyor!

 Sarar, son beş yıldır yurtdışı mağazaları açmaya doymuyor!

Kriz, dünya emlak fiyatlarını aşağı çekmeye devam ediyor. Bugün Hollywood’da bin metrekarelik iki katlı bir villada mağaza açmak, Bağdat Caddesi’nde aynı metrekarede bir mağaza açmaktan daha ucuz




Sadece Hollywood değil elbette kira fiyatlarının Türkiye’den aşağıda olduğu. Bu durum dünya moda merkezlerinden New York, Berlin, Düsseldorf ve daha birçok şehirde de aynı.


Bu hafta içinde Sarar’ın patronu Cemalettin Sarar ile yaptığımız görüşme, dünya emlak fiyatlarının gerilediğini bir kez daha gösterdi bize.


Cemalettin Sarar, son beş yıldır ABD’den Avrupa moda merkezlerine, Ortadoğu’dan Rusya’ya kadar geniş bir coğrafyada başladığı yurt dışı atılımına devam ediyor, ilk açılımını Almanya ile yapan Sarar, geçen hafta dünya jet sosyetesinin merkezlerinden biri olan Hollywood’da mağaza açtı. Hem de Sunset Bulvarı’nda yer alan bir villayı kiraladı Sarar. Villa’nın kirası 25 bin dolar. Yaklaşık bin metrekarelik bu villa, etrafında dolaşan arabaların en ucuzunun 300 bin dolardan başladığı bir bölgede bulunuyor.


Bu yolda şımarmıyoruz


Dünya markasıyla yola çıkan Sarar, bugün yurt dışında 160 mağazasıyla faaliyet gösteriyor. 30'un üzerinde ülkede mağazası var. Cirosunun yüzde 10’unu yurt dışına ayırıyor. Geçen yıl 330 milyon dolar ciro yapan şirketin, Rusya, Avrupa şehirleri, İsrail ve Çin’de de şirketleri var. Yurt dışına adım attığında arkasında devlet desteği olmadığını, ancak gelişen pozisyonunu sonradan devletin de desteklediğini söyleyen Sarar, “ilk Turquality desteği alan şirketlerden biriyiz. Ancak bugün dünyada önemli bir konumdayız. Biz bir dünya markasıyız deyip de şımarmıyoruz. Amacımız bir Türk markasını tüm dünyaya göstermek" diyor.


Königsalle'de 45 bin Euro


Cemalettin Sarar, Düsseldorf'un en meşhur, en ünlü markaların yer aldığı Königsalle Caddesi’nde de bir mağaza tutmuş. Bin 400 metrekarelik, iki katlı bu mağazanın aylık kırası ise 45 bin Euro. Bugün Bağdat Caddesi’nde kiralar metrekare bazında 3 bin Euro civarında. Abdi İpekçi’de ise bin 200 bin 500 Euro aralığında seyrediyor.


Sarar’ın Eylül’de açmaya hazırlandığı bir mağazası daha var. New York’ta New York Borsası’nın bulunduğu 11 Wall Street bölgesinde bir mağaza daha kiralayan Sarar, bu mağazanın kirasının da 23 bin dolar olduğunu söylüyor. 


Sarar, Düsseldorf mağazasının dekorasyonu devam ediyor ve bu mağazaya tam 1 milyon Euro yatırım yapılacak. New York için yapılacak tadilat ve dekorasyon yatırımı ise 600 bin dolar. Cemalettin Sarar’a tüm yatırımların ciddi miktarlar olduğunu söyleyip, yatırımın kaç yıl sonra geri döneceğini merak ediyoruz. Sarar şunları söylüyor:


Tüm bu yatınmlar 5-6 yıl sonra döner. Ancak Amerikalı da bizi biliyor, Çinli de, Mısırlı da... Dünya markası olma hedefiyle yola çıktık biz.


Ekonomist



Geri Dön