26 / 04 / 2024

Sarısu Deresi ıslah için izin bekliyor!

Sarısu Deresi ıslah için izin bekliyor!

Antalya bölgesinde yaşanan şiddetli yağmur ve hızı saatte 155 km bulan fırtına nedeniyle Kemer'de bu olumsuz hava koşullarının etkilediği tek yer Ulupınar Mahallesi Çıralı mevki oldu.



Antalya bölgesinde yaşanan şiddetli yağmur ve hızı saatte 155 km bulan fırtına nedeniyle Kemer'de bu olumsuz hava koşullarının etkilediği tek yer Ulupınar Mahallesi Çıralı mevki oldu. 

Bölgede yaşananların kaynağının Sarısu Deresi olduğunu belirten Ulupınar Muhtarı Habip Altınkaya, ıslah çalışmaları ilgili kurumlardan izin gelmediği için yapılamadığını söyledi. 


Antalya genelinde hafta başı etkili olan sağanak yağmur ve saatte 155 km hızla esen fırtına dolayısıyla Kemer İlçesinde olumsuzluk yaşana tek yer olan Çıralı'daki su taşkınına neden olan Sarısu deresinin ıslahı için Kemer Kaymakamlığının, Belediye'ye yazı yazdığı ama bu kararın ilgili kurumlardan izin yazısı gelmediği için uygulanamadığı belirtildi. 


"SARISU DERESİ ISLAH ÇALIŞMASI YAPILMALI" 


Ulupınar Muhtarı Habip Altınkaya; "Mahallemizin yağmur sularının denize deşarj olduğu yer Sarısu deresidir. Denizin yükselmesi ile birlikte dalgaların oluşması ile bu yerin tıkanması ve akışın engellenmesi sonucu arkada kalan bölgede su baskınlarına neden oldu. Bu sebeple Pansiyon ve seralarda bir sürü sıkıntılarımız oluyor. Buranın temizlenerek önüne de dalga kıran yapılarak bu maddi zararları ve kayıpları önleyebiliriz. Daha önce burasıyla ilgili çalışma yapıldı. Şu anda ise ilgili kurumlardan iznimizin çıkması bekleniyor. 


"YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYORUZ" 


Buraya bir dalgakıran ve ıslah yapıldığı zaman bütün sıkıntılarımızda önlenmiş olacaktır. Arkadaki yaşanan sel baskını veya çeşitli su baskınları kalmayacaktır. Bu konu ile ilgili bütün yetkililerden yardım bekliyoruz. Kemer Belediyesi burada gerekli çalışmaları yapıyor. Dün yolumuzun açılması için gereken bütün çalışmaları yapıtı Belediyemiz. Daha sonrada kepçeyi sahile getirerek Sarısu deresinin önünü açıtılar. 


"İSTEĞİMİZ KORUMAU İMAR PLANININ YAPILMASI" 


Bizim bir diğer sıkıntımız bölgedeki korumalı imar sıkıntısı. Sarısu deresi ıslahı ve korumalı imarın gelmesi ile birlikte bizim hiçbir sıkıntımız kalmayacaktır. Yapılacak olan imar planı da koruma amaçlı imar planı olacaktır. İmar ile birlikte DSİ tarafından yapılan su kanalları açılıp temizlenerek her şey kontrol altına alınmış olacak. 


Kaymakamlığımız ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan aldığımız bilgiler doğrultusunda kış sezonu başlarken bütün çalışmalarımız tamamlamıştık zaten. Bununla birlikte denizimizi kirleten bütün unsurları da ortadan kaldırmış olduk. 


"ÇIRAU İÇİN YAZIYI BEKLİYORUZ" 


Biz bu derelere temizlerken o zamanki sayın Kaymakamımız Bayramali Köse bey bize Çıralı'nın da temizlenmesi için yazı yazdı. Biliyorsunuz Çıralı hem sit alanı, hem Milli Parklar var, hem de Orman'a ait yerler var. Biz bunun için Kaymakamlıktan bu yerlerinden olurunun alınıp daha sonra bize bildirilmesi diye yazı yolladık. 

Kendileri de ivedi olarak yazıp Valiliğe BAŞKAN GÜL'ÜN İLK DENETİMİ ÇIRALI'YA Yaşanan afet sırasında Hollanda Utrecht Turizm Fuarı'nda bulunan Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, gelir gelmez ilk olarak Çıralı Mahallesinde incelemelerde bulundu. 


Başkan Gül daha önce Kemer'de de aynı sıkıntıların olduğu belirtirken, başkanlığımız döneminde ilk olarak dere ıslah çalışmalarını yaptıklarını ve ardından da dereler de Kemer Kaymakamlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının raporu doğrultusunda dereleri temizlediklerini belirtti. 


"DENİZİ TEKNELER PİSLETİYOR SANIYORDUK" 


Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül; "Kemer'de denizdeki pislikleri biz hep tekneciler atıyor sanıyorduk. Tekneler işte pisliklerini denize atıyor diye ama sahil güvenliğin vermiş olduğu raporda denizde eski birikmiş olan çöplerin problem olduğunu ve yeni atılan çöp olmadığı belirlendi. Bizde bunu duyunca bir önlem aldık. Kemer Belediyesi olarak 2014 yılı yaz sezonu biter bitmez yağmurlaş başlamadan önce bütün derelerde temizlik çalışması başlattık. 


Derelerdeki bu temizlik çalışmamız 45 günlük oldu ve derelerdeki pisliğin denize ulaşmaması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Denize inen başka yerlerde böyle bir uygulama olduğunu da zannetmiyorum. 


göndermişler. Ancak Valilikten bu izin yazısı hala bize gelmedi. Bu izin gelmiş olsaydı biz de bu çalışmamızı yapacaktık ve Çıralı da su taşkınlarına yol açan Sarısu deresini ıslahta etmiş olacaktık. Bu yazı gelirde biz bunu halledersek burada bir daha da böyle bir sıkıntı bir daha da yaşanmaz. Biz yaşanan şiddetli yağmur ve fırtına sonrası zaten hemen tüm ekiplerimizi Çıralı'ya göndermiştik. Yağmur sonrası da paletli kepçemizi göndererek dere yatağının denizle buluşan noktasındaki kum ve taşları temizleyerek önünü açtık. 


"KEMER'E GELSİNLER VE ALTYAPIYI ÇAUŞMASINI ÖĞRENSİNLER" 


Bununla birlikte sadece Çıralı'da böyle bir problem yaşandı o da bizden dolayı değil, dere yatağının ıslah edilmemesi sonucu yaşandı ama onun dışında Kemer merkezde herhangi bir problem yaşamadık. Herkez Kemerimize gelsin ve altyapı nasıl olur nasıl çalışma yapılır onu öğrensin. Kemer'de bütün cadde ve sokaklarının altyapısı yeniden düzenlenmiştir ve yaşanan bu şiddetli yağmur ve fırtınada bir tane evi su basmamıştır. Kemer'e herkes gelsin buna Büyükşehir Belediyesi de dahil gelsinler ve alt yapısını kendilerine örnek alsınlar ve çalışmalarını yapsınlar" dedi. 


Antalya Kemer Gözcü


Geri Dön