29 / 03 / 2024

Sarp Sınır Kapısı'ndaki İstanbul Bazaar eylülde açılacak

Sarp Sınır Kapısı'ndaki İstanbul Bazaar eylülde açılacak

Türkiye'de sayıları 220'yi bulan alışveriş merkezleri, artık `sınırları' zorluyor



Sınır ilimiz Artvin'in ilk ve tek alışveriş merkezi olacak İstanbul Bazaar, 6 milyon dolarlık yatırımla Sarp Sınır Kapısı'na inşa ediliyor. Gürcüleri hedef alan proje eylülde açılacak. Projenin sahibi Kuzey Yatırım, 6 sınır kapısına daha yatırım yapacağını açıkladı. Kuzey Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sunar, "İstanbul Bazaar, Türkiye ile Gürcistan arasındaki gümrüksüz ticaretin yasal olarak uygulanmasında da önemli bir rol oynayacak" dedi. Sunar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile hükümetin sınır kapılarının rehabilitasyonu ile ilgili çalışmalar yaptığını belirterek, "Sınır kapılarındaki işletmeleri kayıt altına almak için böyle bir düzenleme yapılıyor. Biz de hükümetle eş zamanlı sınır kapısında bir alışveriş merkezi yapıyoruz" diye konuştu.

İkinci Laleli oldu

İstanbul Bazaar'ın Türkiye ve Gürcistan arasında 2007 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) için önemli olduğunu belirten Ömer Sunar, şunları söyledi: "STA'nın yürürlüğe girişiyle taraflar arasında vize ve gümrük vergisi olmadan alışveriş imkanı doğdu. Bölgede de Kemalpaşa adında bir pazar oluştu. Gürcü vatandaşlarının sıkça ziyaret ettikleri pazarda yoğun trafik var. Türkiye'nin her tarafından girişimcilerin iş yeri açtığı beldeye Laleli piyasasının neredeyse tamamı taşındı. Adeta ikinci Laleli oldu."
Alışveriş merkezinin yatırım tutarının 6 milyon dolar olduğunu söyleyen Sunar, kriz döneminde peşin parayla ticaret yapmalarının avantajını kullandıklarını ifade etti. Kuzey Yatırım'ın Sarp Sınır Kapısı ile başlayan yatırımı 6 sınır kapısına daha taşıyacaklarını kaydeden Ömer Sunar, "Doğu ve Güneydoğu sınırlarının yanı sıra Batı sınırlarına da taşımayı düşünüyoruz. Sınır vilayetlerinin yöneticilerinden `bizim sınırımıza da bu yatırımı yapın' diye telefonlar alıyoruz" diye konuştu.

Ömer Sunar, Artvin'de inşa ettikleri alışveriş merkezine neden İstanbul Bazaar adını verdiklerini de şöyle açıkladı: "İhracatın büyük bir bölümünü İstanbul yapıyor. Gürcülere de İstanbul'a gelmeden herşeyi alabilecekleri bir alan yaratıyoruz. Kiracıların yüzde 90'ı da zaten İstanbul'dan geliyor."

Kemalpaşa'yı gördüler AVM kararı verdiler

Kuzey Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sunar, Kuzey Yatırım'ın ortaklarının sınırda bir AVM projesi gerçekleştirmesinin nedenini de şöyle açıkladı: "Şirketin sahipleri, sınırdan geçerken Kemalpaşa pazarını görmüşler. `Bu insanlar ne yapıyor' diye merak etmişler. Pazara girmek istemişler ama kalabalık yüzünden gezememişler. Sabaha karşı gittikleri pazarda yine kalabalıkla karşılaşmışlar. Bunun üzerine yatırıma karar vermişler."

100 mağazaya 300 bin ziyaretçi bekliyor

İstanbul Bazaar'ın inşaatına nisan ayında başladıklarını ve eylül sonunda açacaklarını aktaran Ömer Sunar, alışveriş merkezi hakkında şu bilgileri verdi: "15 bin metrekare alan üzerine kurulu projede 8 bin metrekare kiralanabilir alanımız var. 100 civarında mağaza olacak. Ağırlıklı olarak tekstil firmaları yer alıyor. Ayakkabı, kozmetik, züccaciye firmaları da olacak. Aylık 300 bin ziyaretçi hedefliyoruz. Gürcistan'dan daha önce gelmeyenleri de çekeceğimizi düşünüyorum. Açıldığımız gün Gürcüler için `bayram' olacak. Güvenlik, temizlik, ortak alan kullanımı gibi giderleri kaldırdık. Bölgede ticaret yapan esnafın ödediği kiranın çok daha altında bir kira bedeli koyduk. Alışveriş merkezimiz 7 gün açık olacak haftada 2 gün de 24 saat kesintisiz açık kalacak." 
Meltem Kara/Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İki tekstilci, alışveriş için sınır kapılarına dayandı
 
Kuzey Yatırım'ın Sarp Sınır Kapısı'nda Eylül ayında açacağı İstanbul Bazaar, Türkiye'nin ilk ihracat alışveriş merkezi olacak. Firma doğudaki sınır illerine de AVM yatırımı yapacak
Artvinli iplik firması Haktim ve Erzincanlı tekstil firması Debateks ortaklığında kurulan Kuzey Yatırım Türkiye'de yeni bir alışveriş merkezi (AVM) konseptini hayata geçiriyor. Sınır illerine kuracağı AVM'ler ile Türkiye'nin ilk ihracat odaklı AVM zincirini kurmaya hazırlandıklarını belirten Kuzey Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sunar, "AVM'de mağaza açan firmalar 'ihracatçı' kategorisine gireceği için illere verilen yatırım teşviklerden de yararlanabilecekler" dedi.

GÜNDE 13 BİN KİŞİ GİRİYOR
Artvin'in Gürcistan sınırına en yakın Kemalpaşa beldesinde Salı ve Cuma günleri pazar kurulduğunu ve bu günlerde Gürcistan'dan bölgeye yaklaşık günlük 13 bin kişinin alışveriş için girdiğini dile getiren Sunar, şöyle konuştu: "Gürcistan çok fakir kalmış bir ülke. Neredeyse her şeylerini bu pazardan satın alıyorlar. İki ülke birbirine gümrük uygulamıyor. Tek bir pasaportla çok rahat ülkeden ülkeye geçebiliyorsun. Buradaki Gürcü potansiyelini değerlendirmek istedik" dedi. Yaklaşık 100'e yakın firmanın bulunacağı AVM içerisinde 300 kişinin istihdam edileceğini ifade eden Sunar, AVM'ye sadece 6 milyon dolar yatırdıklarını söyledi.

6 PROJE DAHA VAR
İlk etapta Osmanbey, Laleli ve Merter firmalarını AVM'ye almayı planladıklarını ancak gelen taleplerle planı revize ettiklerini vurgulayan Sunar, "Üzerinde düşündüğümüz 6 proje daha var. İstanbul Bazaar markasıyla zincirleşmek istiyoruz. Biz her gittiğimiz yere ihracatçıyı taşıyacağız" diye konuştu.

'ENERJİ VE KONUT İŞİNE DE GİRECEĞİZ'
Ömer Sunar, Kuzey Yatırım'ın konut ve enerji projelerine de gireceğini ancak ilk etapta AVM projelerini hayata geçireceğini dile getirdi. Sunar "6 projeyi aynı anda yapacak sermayeye sahibiz" dedi.

Pazarın kalabalığı ortakları cezbetti

DEBATEKS ve Haktim'den üç yöneticinin bir seyahat esnasında şahit oldukları Kemalpaşa'daki pazarın kalabalığı ihracat odaklı AVM fikrinin hayata geçirilmesine zemin hazırlamış. Pazarın sabaha kadar açık ve aynı şekilde kalabalık olduğunu gören üç arkadaş, hem ekonomiyi kayıt altına almak hem de bölge nüfusuna istihdam yaratmak için böyle bir AVM yapmaya karar vermişler. Şu anda Sarp Sınır Kapısı'nda gerçekleşen ticaret hacmi yılda 1.5 milyar dolara ulaşmış durumda. 15 bin metrekare üzerine kurulu fuar alanı görünümündeki İstanbul Bazaar bu ticaret hacminden yararlanmayı hedefliyor.
Pınar ÇELİK/Sabah

 


Geri Dön