28 / 03 / 2024

Seçim sonrası inşaat şirketlerinin hisseleri yükseldi!

Seçim sonrası inşaat şirketlerinin hisseleri yükseldi!

Seçim sonrası AKP’nin öncelik verdiği inşaat ve savunma sanayii hisseleri borsada uçtu. Vestel, Emlak GYO, Torunlar, Akdeniz Güvenlik sert yükseldi.



AKP’yi tek başına iktidara taşıyan sonuçların ardından üçüncü bir seçim ihtimali ortadan kalkarken, siyasi belirsizliğin hafiflemesi piyasalarda iyimserliğe neden oldu.


AKP’nin anayasayı tek başına değiştirecek milletvekili sayısına ulaşamaması da piyasaları olumlu etkilerken Borsa İstanbul yüzde 5.40 yükseldi. Borsada gayrimenkul, inşaat, güvenlik, savunma sanayii hisselerindeki sert yükseliş dikkat çekti. AKP’nin inşaat odaklı büyüme modelinin devam edeceği beklentisiyle Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları endeksi yüzde 8.83 prim yaparken, AKP’ye yakın şirketler yükselişte başı çekti.


Emlak GYO hisseleri yüzde 12.01, Torunlar GYO yüzde 11.48, Umpaş Holding yüzde 10.94 yükseldi. Doğuş GYMO yüzde 15.2, Afyon Çimento yüzde 15.17 değer kazandı.


Güvenlik prim yaptı


Çözüm sürecinin buzdolabına konulması, artan terör saldırıları ve Diyarbakır’dan bu yana art arda yaşanan katliamlar sonrası AKP’nin yeniden iktidara gelmesi savunma sanayi şirketlerinin hisselerini de uçurdu. AKP tarafından hazırlanan Orta Vadeli Mali Plan’da 2016 yılında güvenlik tedbirlerine ayrılan bütçedeki artış da dikkat çekmişti. İnsansız hava araçlarıyla son günlerde öne çıkan Vestel yüzde 20.85, TOMA üreticisi Katmerciler yüzde 9.62, Aselsan yüzde 6.08 yükseldi. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nin yanı sıra Türkiye genelinde birçok adliyenin ve kamu kurumunun özel güvenliğini sağlayan Akdeniz Güvenlik’in hisseleri de yüzde 13.2 fırladı.


Bankalar arasında Halk Bankası yüzde 14.61 primle başı çekti. Halk Sigorta yüzde 12.36 yükseldi. Vakıfbank yüzde 11.78 yükselişle bankalar arasında ikinci sırada yer aldı. Bank Asya ise yüzde 11.25 düştü.


Doğan - Koza çakıldı


Diğer yandan Gülen Cemaatine yakınlığı ile tanınan ve geçtiğimiz günlerde kayyumlar atanan Koza İpek Holding şirketleri ile hükümete yönelik eleştirileri nedeniyle AKP hükümeti ile sorun yaşayan Doğan Holding hisseleri sert düştü. Koza Madencilik yüzde 10.39, İpek Doğal Enerji yüzde 12, Koza Altın hisseleri yüzde 2.44 geriledi. Doğan Holding hisseleri yüzde 14.52 düşüşle taban olurken, Hürriyet Gazetecilik hisseleri yüzde 10.94, Doğan Gazetecilik yüzde 6.39 çakıldı. Taraf Gazetecilik hisseleri yüzde 10.28 düştü. İhlas Gazetedeki yüzde 8.89 yükseliş ise dikkat çekti.


TL'DE 7 YILIN KAZANCI

Öte yandan güne 2.8250 ile başlayan dolar/TL, 2.7580’e kadar kadar indi. Kur geçen haftayı 2.9155’ten kapatmıştı. TL’nin dolar karşısındaki gün içindeki en yüksek değer kazancı yüzde 5’i aşarken iyimserlik tahvil/bono getirilerine de 50 baz puan civarında düşüş olarak yansıdı. TL’deki yüzde 5’e yaklaşan tek günlük değer kazancı en son 2008’de gerçekleşmişti. Avro/TL ise 3.05’e kadar indi. Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi cuma kapanışa göre 24 baz puan düşüşle 229 baz puana inerek temmuzdan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Serbest piyasada dolar 2.8080, Avro 3.1010 TL’den kapandı. Analistlere göre bu iyimserlik kısa sürebilir. Çünkü bundan sonra yeni hükümetin ekonomi ve hukuk düzenine ilişkin reformları ne kadar gerçekleştirip gerçekleştirmediği takip edilecek. Kuvvetler ayrılığı konusundaki soru işaretleri de piyasaların gündemine girecek.


Cumhuriyet


Geri Dön