26 / 04 / 2024

Sedat Kılınç: Konutta 0.64 faiz oranı devam etsin!

Sedat Kılınç: Konutta 0.64 faiz oranı devam etsin!

Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, 0.64'lük konut faizlerinin 0.87'ye artmasının konut satışlarını düşürdüğünden bahsederek "Biz sektör temsilcileri olarak 0.64'lük faiz oranının devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.



Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, konutlara uygulanan banka kredi faizleri hakkında konuştu. Milliyet'te yer alan habere göre; 0.64 faizli konut kredilerinin faiz oranlarının 0.87'ye ulaşmasıyla ilgili konuşan Sedat Kılınç, "Konut sektörünü desteklemek için Cumhuriyet tarihinin en uygun destek paketi gerçekleşti. Bunun akabinde de sektör ciddi anlamda hareketlendi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun son açıkladığı verilerden bahsedecek olursak, 2019 yılında konut kredisi ile konut alan sayısı Haziran ayında 7 bin 300'lerde iken, 2020 Haziran'ında 101 bin civarında. Oranlar bize yüzde 1000'in üzerinde bir hareketlilik olduğunu gösteriyor. Yani tüketicinin, uygun bir finansman kaynağı bulduğu takdirde ihtiyacını beklettiğini gördük. Bu ihtiyaç hemen cevap buldu, insanlar konut aldılar" şeklinde konuştu. 

'FAİZ ORANLARININ YÜKSELMESİ SATIŞ ORANLARINI DÜŞÜRDÜ'

Faiz oranlarının yükselmesinin, sektörde oluşan kısa süreli hareketliliği olumsuz etkilediğinden bahseden Kılınç, "Sektördeki bu ciddi canlanma yıl sonuna kadar bu şekilde devam etseydi, sektör de hareketlenecekti, yeni yatırımlar başlayacaktı ama geldiğimiz noktada 0.64 olan konut kredisi faizi 0.87'ye çıktı. 15 yıl olan vade 10 yıla çekildi. Ayrıca 6  ay ödemesiz dönem kaldırıldı. Şu anda 0.64 faize göre harekete geçen insanlar şu anda beklemeye geçtiler. Biz sektör temsilcileri olarak 0.64'lük faiz oranının devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Süre uzatıldığı takdirde hem stoklar eriyecektir hem yatırımlar artacaktır. Ülkemizde inşaat sektörü lokomotif bir sektör olduğu için 300'e yakın sektörü de hareketlendirecektir" açıklamasında bulundu. 


Geri Dön