19 / 04 / 2024

Şehir hastanelerinin kira ödemelerinde hata mı yapıldı?

Şehir hastanelerinin kira ödemelerinde hata mı yapıldı?

Şehir hastanelerinde muhasebe kayıtları doğru tutulmadığı, kira ödemelerinin ise Giderler Hesabı’na borç kaydedilmek suretiyle yapıldığı iddia edildi.



Sayıştay’ın Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Raporu’nda şehir hastanelerinde muhasebeleştirmenin yanlış yapıldığı iddia edildi. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, kira ödemelerinin doğru muhasebeleştirilmesi konusunda uyaran Sayıştay, şehir hastanelerinde şantiye halindeki alanlar için  yer ve bahçe bakım hizmet ödemesi adı altında “yersiz ödeme” yapıldığını belirledi.

Hazırlanan raporda; muhasebe işlemleri incelenen şehir hastanelerinin hesap gruplarına herhangi bir kaydı yapılmadığı, bu nedenle amortisman ve kur farklarının giderleştirilemediği, kira ödemelerinin ise Giderler Hesabı’na borç kaydedilmek suretiyle yapıldığı tespit edildi. Kayıtların mevzuata uygun yapılmaması sonucu yapılan hesapların gerçek ve fiili durumu göstermediği de ortaya çıktı.
 
Raporda ayrıca yap-işlet-devret modeli yatırımlarda, sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmeyen yüklenicilere sözleşmede öngörülen yaptırımların uygulanmadığı belirtildi. Yap-kirala-devret modeli çerçevesinde inşa edilen şehir hastanelerine ilişkin varlık ve yükümlülükler ile envanter işlemlerine ilişkin muhasebe kayıtlarının yapılmadığı, kira ödemelerinin hatalı muhasebeleştirildiği bildirildi.
 


Geri Dön