27 / 04 / 2024

Şehir Plancıları, İstanbul'daki değişime karşı!

 Şehir Plancıları, İstanbul'daki değişime karşı!

Trafik ve altyapı sorunlarıyla can çekişen 14 milyon nüfusluk İstanbul’a 1 milyon kişilik yeni bir şehir kuruluyor



Kuzeye doğru büyümesi İstanbul’u daha yaşanmaz, ölü bir kent haline getirecek uyanlarına rağmen hükümetin seçim kampanyalarında da sıkça gündeme getirdiği İstanbul’da iki yeni şehir kurulması planlan hayata geçiriyor. Uzmanlar devasa projelerin iyi etüd edilmesi ve çevre düzeni planlanın yapılması gerektiğine işaret ederek üstünkörü, birkaç düzenleme ile yapılan projelerin İstanbul’u yaşanmaz hale getireceğini vurguluyor.


TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman, hükümetin Kayaşehir’e 1 milyon nüfüsluk yeni bir şehir kurulması planını eleştirerek bu projenin İstanbul’un 2009’da kabul edilen çevre düzeni planında yer almadığını, hükümetin kendi idaresinin çizdiği senaryoları dahi görmezden geldiğini söyledi. Kahraman, “2009’da bu kentin gelecek senaryosunu bir çevre planıyla çiziyorsunuz, sonra buna uymuyorsunuz. Kayaşehir’e 1 milyon nüfus büyüklüğündeki bir projenin etütlerinin çevre planlarında yer alması gerekiyor. 2009’da demek bu projeler kabul görmemiş işletilmemiş, ama bir dizi değişiklikle hükümler getiriliyor” dedi.


Kahraman, İstanbul’un artık daha fazla veni yapılaşmayı kaldıramayacağını, kuzeye doğru büyümenin tamamen durdurulması gerektiğini, İstanbul’un sınırlarını zorlamanın bu kenti öldürmek anlamına geleceğini ifade etti.


Kahraman, “İstanbul’un olmazsa olmaz doğal kaynakları ki bunları bugüne kadar fazlasıyla tahrip ettik. Bu yapılaşmalarla da yok edimesi anlamına geliyor. Yeni yapılaşma su havzalarına, oksijen kaynaklarına talebi artıracak. Bu İstanbul’un yaşayamayan bir kent haline gelmesi anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet



Geri Dön