19 / 04 / 2024

Şekerbank'tan enerji tasarruflu projelere 50 milyon TL kredi

Şekerbank'tan enerji tasarruflu projelere 50 milyon TL kredi

Şekerbank, pencere ve çatı yalıtımı ile doğalgaza geçiş gibi enerji tasarrufu sağlayan projelere 50 milyon TL kredi kullandıracak



Kış aylarında aile bütçelerini darboğaza sokan doğalgaz faturaları bankacılara 12 milyar TL'lik yeni bir pazarın kapısını açtı. Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Ekokredi adını taşıyan yeni kredi paketinin enerji tasarrufu sağlamak isteyen aileler ve kurumlar için geliştirildiğini belirterek, "Bu kredinin ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi. Ekokredi'yi ticari kuruluşlar, işletmeler ve bireysel tüketicilere sekiz yıla varan vadelerle kullandıracaklarını kaydeden Uluşahin, "2010'da Avrupa Birliği, Enerji Kimliği şartı koşuyor.

'USTA DA BULABİLİRİZ'
Yani bir binanın enerji tasarrufuna uygun olduğuna dair enerji belgesi alması gerekiyor. Bu belgenin alınması için birtakım çalışmalar gerekiyor ki, biz bunun için de kredi veriyoruz" diye konuştu. Kampanya kapsamında ilk etapta 50 milyon TL kullandıracaklarını kaydeden Uluşahin, kredi alt limitlerinin 2 bin liradan başladığını, üst sınırın ise 100 bin TL'ye kadar çıktığını ifade etti. Kredi kullananlara ihtiyaç duydukları hizmetler (Danışmanlık ve ilgili firmaları bulma) konusunda da destek vereceklerini söyleyen Şekerbank yöneticisi, "Bu konuda da bazı firmalarla görüşüyoruz" şeklinde konuştu.

'ESNAF BORCUNA SADIK'
Uluşahin, küresel krize rağmen esnaflara kullandırdıkları kredilerde ciddi bir sorun yaşamadıklarını belirterek, "Türkiye'de sorunlu kredilerin ortalaması yüzde 4.4 iken esnaflarda bu oran sadece yüzde 3.5 düzeyinde. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki borcuna en sadık kesim esnaflar çıktı" dedi. Geçtiğimiz yıl esnaf olarak tanımladıkları kesime 506 bin liralık kredi kullandırdıklarını aktaran Uluşahin, "Bu yılın ilk üç ayında bu kesime kullandırdığımız kredileri 16 bin TL daha artırdık" diye konuştu. Uluşahin, "Kredilerimizin yüzde 65'ini KOBİ'lere kullandırdık. Bunun önemli bir bölümünün orta ve daha küçük ölçekli şirketlere tahsis edilmesi bu alana verdiğimiz değeri gösteriyor" dedi.

KOBİ'lerin lider bankası olacağız
BÜYÜME stratejilerini "Anadolu" üzerine inşa ettiklerini anlatan Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin, "Büyük şehirlerde varız ama asıl büyüme alanımız Anadolu. Bizim gitmek istediğimiz, ulaşmak istediğimiz, potansiyel gördüğümüz yer Anadolu" dedi ve ekledi: "Şekerbank olarak kendimize bir hedef koyduk. İlk on banka arasında yer alacağız ve küçük işletmelerin finansında lider olacağız."
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Şekerbank'tan enerji tasarrufuna EKOkredi

Pencere ve çatı yalıtımı, doğalgaza geçiş gibi enerji tasarrufuna yönelik ihtiyaçlar için EKOkredi vermeye başlayan Şekerbank 50 milyon TL kaynak kullandıracak

Türkiye'de enerji tasarrufu yoluyla yılda yaklaşık 12 milyar TL tutarında tasarruf edilebileceğini hesaplayan Şekerbank buna yönelik bankacılık ürünü geliştirdi.
Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, EKOkredi ile Türkiye'nin enerji kaynaklarını, aile ve işletme bütçelerini korumak istediklerini söyledi.
Uluşahin'in verdiği bilgilere göre, tüketicinin pencere ve çatı yalıtımı, doğalgaza geçiş harcamaları için kullanabileceği EKOkredi'de ilk 4 aya kadar ödemesiz ve 3 ay taksitli olmak üzere iki ödeme seçeneği bulunuyor. Ticari işletmeler de binalarda enerji verimliliği, atık yönetimi yatırımları için EKOkredi'den yararlanabilecek. Bu işletmelere 8 yıla varan vade ve 2 yıla kadar geri ödemesiz seçenekler sunulacak. EKOkredi tarım kapsamında ise anlaşmalı firmalarla ilk yıl faizsiz ve hasada endeksli ödeme seçeneğiyle birlikte 36 aya varan vade uygulanıyor.

2010'da binaların enerji kimliği olacak
EKOkredi'yi sekiz yıla varan vadelerle kullandıracaklarını kaydeden Uluşahin, "2010 yılında Avrupa Birliği zaten bir binanın enerji tasarrufuna uygun olduğuna gösteren enerji kimliğini şart koşacak. Bunun için de kredi veriyoruz" diye konuştu.
Ürün kapsamında 50 milyon TL kaynak kullandıracaklarını kaydeden Uluşahin, kredi alt limitlerinin 2 bin liradan başladığını üst sınırın ise 100 bin TL olduğunu ifade etti. Uluşahin şöyle devam etti:
"Binalarda tüketilen enerjinin çok büyük bölümü ısıtma ve soğutmada kullanılıyor. Binaların dış duvarlarına, çatısına ısı yalıtımı yapıldığında yüzde 50-60'a varan enerji tasarrufu yapılabiliyor. Enerji tasarrufu yoluyla Türkiye'de yılda yaklaşık 12 milyar TL tasarruf sağlanabilir." (Milliyet)


Geri Dön