23 / 04 / 2024

Şekerbank'tan sıfır faizli yalıtım kredisi!

Şekerbank'tan sıfır faizli yalıtım kredisi!

Enerji Kimlik Belgesi temini kapsamında olan tüm enerji verimliliği yatırımlarına EKOKredi ile destek sağlayacak olan Şekerbank’ın Genel Müdürü Meriç Uluşahin de yalıtım kredisinin 22 ayda kendisini amorti edeceğini ifade



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapıların enerji verimli hale getirilmesiyle ilgili 2012 yılında yepyeni bir dönüşüm finans ve yenileme sistemini hayata geçirmeyi planladıklarını bildirdi.
        
Demir, Enerji Kimlik Belgesi Yazılımı olan BEP-TR’in tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 1 Ocak 2012 yılında 2009 yılında İmar Kanunu’ndaki yaptıkları değişiklikle birlikte tüm özel yap-sat müteahhitliği diye ifade edilen, özel yapı müteahhitliği alanını kayıt altına alacaklarını, yine bu kapsamda 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren tüm inşaat imalatlarında, imalatları yapacak olan ustaların mutlaka o işi yapabileceğine ehliyeti olduğunu ifade eden belgeli usta çalıştırma sistemine gideceklerini belirtti.
        
Mustafa Demir, yapı malzemeleri noktasında denetimlerini artırdıklarını, 2011 yılında yine sektörle birlikte artık standart dışı malzeme üretim, dağıtım ve kullanımını ülkenin gündeminden tamamen çıkarmak istediklerini kaydetti.
        
Yapılarını enerji verimli hale getirilmesi konusunda yeni bir finans sistemi üzerinde şu anda çalıştıklarını bildiren Demir, "Devlet Bakanımız ve Başbakan Yardımcımız Ali Babacan ve çalışma arkadaşlarıyla konuyu değerlendirdik. Devlet Planlama Teşkilatı ile konuyu değerlendirdik. Avrupa Yatırım Bankası ile görüşme yapıyoruz. 2012 yılında muhtemelen yepyeni bir dönüşüm finans ve yenileme sistemini hayata geçirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
        
-BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI BİNASININ BELGESİ "E" SINIFI ÇIKTI-
        
Bakan Demir’in konuşmasının ardından BEP-TR yazılımı kullanılarak Türkiye’de ilk Enerji Kimlik Belgesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Binası’na çıkartıldı.
        
Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman, "Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Binası’nın belgesi ’E’ sınıfı çıktı. Kötünün iyisi" dedi.
        
Bunun üzerine tekrar söz alan Bakan Demir, bu belgenin ilk resmi kimlik belgesi olma hüviyeti taşıdığını vurgulayarak, "Yönetmelik en düşük D seviyesinde olmasını hükme bağlıyor. Bu sonuç bizim enerji dönüşüm projesi uygulamamızı gerekli kılıyor. Bakanlığımız binasını da bu 100 kamu binasının içine alalım ve hemen dönüşümünü sağlayalım" diye konuştu.
        
Demir, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın yapmayı planladığı yeni hizmet binasının A sınıfı şeklinde olacağını ve örnek model oluşturacağını bildirdi.
        
"Yeşil bina" deyince inşaat malzemecilerinde, malzeme alanında bir olumsuz zihniyet oluşturmasını da istemediklerini, yeşil bina kavramına başka bir kelime bulmak gerektiğini, belki "doğal malzemeler" diye ifade edilebileceğini belirtti.
        
Bakanlık olarak çok riskli bir uygulamaya kalkıştıklarını, taşın altına bakanlığın biraz da "gövdesini koyduklarını" ifade eden Demir, bunu başarmak durumunda olduklarını söyledi.
        
Mustafa Demir, enerji dönüşümüyle alakalı projelere kredi ve finans sağlayarak dönüşüme katkıda bulunan Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin’e de teşekkür etti.
       
-"BEP-TR YAZILIMI ÖRNEK BİR UYGULAMA"-
        
İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman da toplantıda yaptığı konuşmada, yalıtımsız tüm binalara yalıtım yapılması durumunda Türkiye’nin enerji maliyetlerinden yılda 10 milyar lira tasarruf sağlayacağını belirtti.
        
Enerji Kimlik Belgesi için gerekli olan BEP-TR yazılımını, İZODER koordinasyonunda çok kısa bir sürede tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşadıklarına işaret eden Arıman, "BEP-TR yazılımı, Türkiye ve AB ülkeleri için ilk ve örnek bir uygulama. Bu çalışma için gerekli olan tüm altyapıyı İZODER bünyesinde oluşturduk. Teknik ve bilimsel çalışmalarının yürütülmesi için ücretli ve gönüllü çalışanlardan oluşan 25 kişilik bir ekip kurduk. İnanıyorum ki, BEP-TR yazılımı ülkemize enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda çok büyük mesafeler kaydettirecektir" dedi.
        
-"ŞEKERBANK SIFIR FAİZLİ YALITIM KREDİSİNİ İŞLETMELERE VE TİCARİ FİRMALARA UYGULAYACAK"-
       
Enerji Kimlik Belgesi temini kapsamında olan tüm enerji verimliliği yatırımlarına EKOKredi ile destek sağlayacak olan Şekerbank’ın Genel Müdürü Meriç Uluşahin de yalıtım kredisinin 22 ayda kendisini amorti edeceğini ifade etti. Uluşahin, "2 bin 500 liralık yatırım yaklaşık 68 liralık taksitlerle 250 liralık faturayı ilk 4 yılda 193 liraya indiriyor. Ondan sonraki dönemlerde de faturası yüzde 50 oranlarda kat sahibine avantaj sağlar hale geliyor" dedi.
        
Uluşahin, bugüne kadar sadece bireysel müşterilere uygulanan ve İZODER teknik danışmanlığında sunulan 12 ay vadeye sıfır faizli, sıfır komisyonlu EKOKredi Yalıtım kredisinin, Ocak 2011 tarihi itibariyle tüm işletmelere ve ticari firmalara da uygulanacağını kaydetti.
        
EKOkredi’nin lansmanını yaptıkları 2009 Mayıs ayından bu yana geçen 1,5 yılda, Banka olarak 260 milyon liranın üzerinde kredi kullandırdıklarını ve bu sayede 12 binden fazla kişinin enerji tasarrufu ile tanıştığına işaret eden Uluşahin, "325 KOBİ, 9 bin 515 bireysel müşterimiz ile 2 bin 551 esnafımız, çiftçimiz ve küçük işletmemiz EKOkredi’nin avantajlı finansman imkanından yararlanmıştır. Böylece hem doğal kaynaklarımızın korunmasına hem de ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlanmıştır" dedi.
        
EKOkredi’nin bir alt başlığı olan ve İZODER teknik danışmanlığında sunulan EKOkredi Yalıtım ile bugüne kadar 13 bin konutun yalıtıldığını ve toplam
 27 milyon liralık finansman desteği sağlandığını belirten Uluşahin, böylelikle 9,5 milyon liralık tasarruf sağlandığına dikkati çekti.
A.A


Geri Dön