24 / 04 / 2024

Sektör, yükselen konut kredisi faizinden etkileniyor!

Sektör, yükselen konut kredisi faizinden etkileniyor!

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'ne göre, markalı projelerden konut satın alanların konut kredisi kullanım oranı düştü...



REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'ne göre, Mart ayında peşinat kullanım oranı yüzde 38, banka kredisi kullanım oranı yüzde 21 ve senet kullanım oranı yüzde 41 olarak gerçekleşti.

Gayrimenkul sektörü, yükselen konut kredisi faizinden etkileniyor

Sektör, yükselen konut kredisi faizinden etkileniyor!

GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, konut kredisi kullanımının azalmasının hem gayrimenkul sektörü, hem de tüketici açısından önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi; "Mart sonu itibarıyla konut kredisi faizleri 1.23'lük oranla son 8.5 yılın zirvesine çıktı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu oran 0.92 seviyesindeydi. Son verilerden de görüyoruz ki, gayrimenkul sektörü, yükselen konut kredisi faizlerinden doğrudan etkileniyor. Faizlerin yüksek seviyede olması sektörde dönem bazlı durgunluğa neden olabiliyor. Faiz oranlarının, tüketicilerin maddi sınırlarını zorlamayacak seviyeye çekilmesi, konut kredisi kullanımını yeniden artıracaktır"

Sektör, yükselen konut kredisi faizinden etkileniyor!

REIDIN CEO'su Kerim Alain Bertrand da Mart ayı sonuçlarını değerlendirdi. Bertrand da şu ifadeleri kullandı; "Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde (TR-81) mart ayında bir önceki aya göre %0,83 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %11,15 oranında artış gerçekleşmiştir. Mart ayındaki artış aylık enflasyonun (%0,99) altında gerçekleşse bile, yıl bazındaki artış enflasyonun (%10,23) üzerinde gerçekleşmiştir. 2018 yılının ilk üç aylık döneminde konut fiyatlarındaki enflasyon ölçeğinde yükselişe rağmen, kredi faiz oranlarındaki artışın hane halkının konut alımını zorlaştırdığı ve bu bağlamda konut piyasasının daralmasına neden olduğu söylenebilir. Gelecek dönemlerde de fiyat artış trendinin enflasyon beklentisine uygun gerçekleşeceğini ve reel getirinin sıfıra yakın olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla, piyasaların durağanlaşması sermaye kazancı ve kira getirisi bekleyenleri tatmin etmeyecektir. Barınma amacıyla alım yapmak isteyenler ise uygun fiyatlı her konuta yatırım yapabilir."

Asya Yakası'ndaki projeler 11,70 puan daha fazla artış gösterdi

Yeni Konut Fiyat Endeksi, mart ayında bir önceki aya göre, İstanbul Anadolu Yakası'ndaki markalı konut projelerinde yüzde 0,32, İstanbul Avrupa Yakası'ndaki markalı konut projelerinde yüzdfe 0,51 oranında arttı. Anadolu Yakası'ndaki projeler Avrupa Yakası'na kıyasla 11,70 puan fazla artış gösterdi.

Bitmemiş konutların satış oranı 4 puan düştü

Mart'ta konutların yüzde 22'si bitmiş konut stoklarından, yüzde 78'i ise bitmemiş konut stoklarından satış gerçekleştrdi.  Bitmemiş konutların satışı 4 puan düştü. Yeni Konut Fiyat Endeksi mart ayında bir önceki aya göre, 1 oda 1 salon konut tipinde yüzde 0,50 oranında; 2 oda 1 slon konut tipinde yüzde 0,49 oranında; 3 oda 1 salon konut tipinde yüzde 0,33 oranında; 4 oda 1 salon konut tipinde ise yüzde 0,06 oranında arttı.

En yüksek konut fiyatı Ağrı'da, en yüksek kira Batman'da

Konut fiyat artışında lider Ağrı oldu. Ağrı'da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2,11 oranında arttı. En yüksek kira ise Batman'da ödeniyor. Mart ayında Batman'da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2,00 oranında arttı.

En yüksek yıllık kira getirisi yine Aydın, Van ve Şanlıurfa'da

mart ayının en kısa amortisman süreleri bu ay da Aydın, Van ve Şanlıurfa şehirlerinde ölçüldü. Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranının en yüksek olduğu şehirler mart ayında da değişmedi ve Aydın, Van ve Şanlıurfa oldu.


Geri Dön