20 / 04 / 2024

Seldeki hasar 150 milyon doları geçecek!

Seldeki hasar 150 milyon doları geçecek!

Sigorta sektörü son 20 yılda, 140 milyon dolar sel hasarı öderken, geçen hafta yaşanan sel felaketinin sektöre maliyetinin ise 150 milyon doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor



Sigortacılar, "Bu kez çok yüksek hasarla karşı karşıyayız. Alışık olmadığımız bir hasar ama altından kalkarız. Depremden sonra en fazla can ve mal kaybına sel neden oluyor" diyor. Sel felaketi, aylardır ekonomik kriz yüzünden zor günler geçiren sigorta sektörüne ağır darbe vurdu. Sigorta sektörü, son 20 yılda sel felaketlerine toplam 140 milyon dolara yakın hasar ödemesi yaptı. Bunun 40 milyon doları ise, 1995 yılında yine Ayamama Deresinin taşması sonucu zarar gören Güneşli ve İkitelli civarındaki sanayi tesislerine ödendi. O yıl bölgede sel riskine açık 75 sanayi tesisinin 40'ı ciddi hasar gördü.

150 milyon doları geçer
Geçtiğimiz hafta yaşanan sel felaketinin ise sigorta sektörüne maliyetinin 150 milyon doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle de sigortacılar, hasar maliyeti en yüksek sel felaketi ile karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor. Sigortacılar, depremden sonra en fazla can ve mal kaybına yol açan doğal afetin, sel felaketi olduğuna da dikkat çekiyorlar.

Ayamama Deresi riskli
Axa CEO'su Cemal Ererdi, sigorta sektörünün güç itibariyle bu hasarı rahatlıkla karşılayabileceğini dile getirerek, "Sigorta şirketleri bu tür hasarlar için ayrıca ilave teminat alırlar. Dolayısıyla hasarın o şirketin karşılaşacağı hasar büyüklüğüne bağlı olarak reasürörlerden tahsili söz konusu olacaktır" dedi. Axa CEO'su Cemal Ererdi, önemli bir hasar meblağıyla karşılaşalacaklarını belirterek, şöyle konuştu: "Daha ziyade hasar ihbarları, sanayi ve ticari sigortalılardan geliyor. Sigortalanma oranı bu kesim için yüzde 30-50 arasında olabilir. Konutlardan gelen hasar ihbarı yok denecek kadar az. Ancak diğer sel hasarlarına göre en büyük farklılık, çok ciddi sayıda aracın da bu hasardan etkilenmiş olması. Sigortacı olarak tabii ki, zarar gören kişi ve kurumların zararlarını karşılamak görevimiz. Gelişmiş ülkelerde sigortacıların bu tür hasarları ödedikten sonra sorumluluk sahibi kurumlara rücu etme imkanı varken, bizde bu mümkün değil."

Sigortalılık yüzde 32
Yapı Kredi Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Selim Fenercioğlu da, hasarın sigorta sektörü açısından sorun yaratacak büyüklükte olmadığını kaydederek, şunları söyledi: "Selden zarar görenlerin sigortalanma oranı konusu oldukça muallak. Deprem sigortası, zorunlu bir sigorta olmasına karşın Marmara Bölgesi'ndeki sigortalılık oranı yüzde 32'de kalıyor. Ayamama Deresi çevresi oldukça riskli bir bölge ve biz bu bölgede seçici olarak sel teminatı veriyoruz" dedi.

Tarıma sel teminatı verilmiyor
TARIM Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bülent Bora, devlet destekli tarım sigortasında henüz sel teminatı verilmediği için son olaylarda tarım sigortasını ilgidiren bir konu bulunmadığını kaydederek, "Sadece çiftlik hayvanları sigortasında sel riski teminat dahilinde. Ancak henüz bize bir ihbar gelmedi. . Edirne de çeltik tarlalarının dolu ve fırtınadan dolayı etkilendiği bilgisini aldık. Yapılacak tespitler sonucunda üreticilerin dolu veya fırtınadan ötürü zarara uğradıkları belirlenirse, zararlarının karşılanması mümkün olacaktır" dedi.

Hasar tespiti 15 günde yapılır
AVİVA Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat ise, "Felaket, daha çok ticari ve sınai işletmelerin bulunduğu bölgelerde gerçekleşti. Bu tür işletmelerdeki sigortalılık oranı ise yüzde 30-40 düzeyinde. Ayrıca birçok kasko poliçesinin sigorta teminatı kapsamında sel teminatı olduğu için kasko poliçelerinden de hasar ihbarları geliyor. Tüm hasar ekibimiz gelen hasar ihbarlarını değerlendiriyor. Ancak, birçok tesis sular altında olduğu ve bazı bölgelere ulaşımda güçlükler yaşandığı için ekspertiz çalışmalarının tamamlanması belirli bir süre alacak. Bu sürenin 10-15 günü bulabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Tesislerin yüzde 70'i sigortalı
RAY Sigorta Genel Müdürü Nüzhet Atabek de, bunun kendileri için alışık olmadıkları türden bir hasar olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi: "Metrekareye 90 kilogram yağış aniden düşüyor. 50-60 yıldır pek görülmeyen bir olay. Pert olan taşıt araçları, tesislerdeki emtialar, konulardaki eşyalar asıl hasarları oluşturacak. Bunları tahmin etmek şu anda yanıltıcı olabilir. Ancak hem sayıca, hem de tutar olarak yüklü olacaktır. Felaketin olduğu yerlerde fabrika ve işyerlerinde sigortasızlık oranı düşük seviyededir. Tahminimiz bu tesislerin yüzde 60-70'i sigortalı. Küçük işletmelerde ise bu oran düşük. Her 10 konuttan ancak 2-3'ü sigortalı diyebiliriz. "
Hürriyet


Geri Dön