25 / 04 / 2024

Selimiye Camii dünya kültür mirası listesine giriyor!

Selimiye Camii dünya kültür mirası listesine giriyor!

 Osmanlı sanatının en önemli eserlerinden, Mimar Sinanın ustalık eserim dediği Selimiye Camii, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giriyor....



Pariste bugün başlayacak ve 28 Hazirana kadar sürecek toplantıda İstanbulun kültür mirasında kalıp kalmayacağı da tartışılacak. Kültür Bakanı Ertuğrul Günayın Seçim sonuçlarından daha heyecanla bekliyorum dediği Selimiye Camii hakkındaki karar bu hafta Pariste verilecek. Türkiyenin Paristeki UNESCO Daimi Temsilciliği ve Kültür Bakanlığı heyetlerinden oluşan Türkiye heyeti, UNESCO Dünya Mirasını Koruma Komitesinin 20-28 Haziran toplantılarına katılıyor. Toplantıda Selimiye Camiinin listeye alınıp alınmayacağı belli olacak. UNESCO listesine girmeyi bekleyen Alanya hakkındaki kararı da, Alanya raporu tamamlanamadığı için seneye kaldı.

İstanbulu listeden çıkarma tehlikesi

Ayrıca UNESCOnun daha önce tüm şehri dünya mirası olarak lsitesine aldığı İstanbulda kültürel eserlerin korunması için gereken özenin gösterilmediği eleştirilerine ilişkin sonuç raporu da görüşülecek. UNESCO, İstanbuldaki çarpık yapılaşmanın, trafiğin ve alt yapı çalışmalarının kültürel mirası tehdit ettiğini rapor etmişti. Türkiye heyeti İstanbulun listeden çıkarılmasını beklemediklerini, eksiklerini gidererek listede kalacağına inanıyor.
UNESCO daha önce, İstanbulun yanısıra Göreme ve Kapadokya, Divriği Ulucami, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos, Pamukkale, Safranbolu ve Truva arkeolojik kentini dünya mirası listesine almıştı.
Hürriyet


Geri Dön